Lampka biurkowa XML

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
grzybb

Lampka biurkowa XML

Post autor: grzybb »

Witam, chcę zrobić lampkę biurkową na diodzie xml w związku z czym zastanawiam się jak to zasilić i jak regulować moc (super by było gdyby dalą ją się regulować płynie powiedzmy od 400mA do 2A więcej nie potrzebuję, lub np. 3 tryby) Chodzi mi o to żeby to było jak najprostsze do zrobienia i możliwie tanie. Dlatego prosił bym o jakieś sugestie. Osobiście wydaję mi się że najprościej będzie zastosować jakiś stary zasilacz o odpowiednich parametrach powiedzmy od drukarki + taki driver. Jeśli to zły pomysł proszę o rady jak to najlepiej zrobić. Ewentualnie jak do tego celu i czy w ogóle wykorzystać driver latarkowy. Jako chłodzenie wykorzystam radiator z procesora. Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilacza, czy potrzebuje takiego który ma powyżej tych 2A np. 5v 3A czy może być na przykład 12v 1A który ma teoretycznie 12W czyli moc wystarczającą.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.
DNF

Post autor: DNF »

Ten driver to dobry pomysł. Dareltek ma dobrą elektronikę :)
Tylko pamiętaj o chłodzeniu drivera oraz LEDa.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jako radiator proponuję użyć miedzianego radiatora Pentagrama które można znaleźć na allegro po parę zł + wentylator ustawić na 5V bo sam radiator nie wystarczy (przy prądzie 2A). Do tego radził bym zastosować nieco mocniejszy sterownik, tak aby nie pracował on na maksymalnych parametrach.
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

To są zapewne jego maksymalne dopuszczalne parametry. Drivery oparte o AMC używasz na 100% i nie marudzisz :)
grzybb

Post autor: grzybb »

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) Myślę jednak że wentylator nie będzie potrzebny ponieważ maksymalny prąd jaki mi wystarczy to jednak będzie ok. 1A. Prosił bym jeszcze o wypowiedzenie się w kwestii zasilania, chodzi mi o jego moc/parametry. Oraz czy mógłbym ewentualnie za miast tamtego drivera użyć takiego modułu zasilacza a następnie drivera z latarki.
ellox

Post autor: ellox »

Dołączę się do topicu. Znacie jakieś rozwiązanie, aby światło z diody na starze jak najbardziej rozproszyć? Mam w głowie zamysł na mobilno-stacjonarną lampkę warsztatową :). Dobrze by było, żeby nie dało się diody też zbyt łatwo uszkodzić/zabrudzić...
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Światło z diody na starze jest rozproszone. kąt świecenia dla XM-L= 125 stopni.
Jaki kąt chcesz uzyskać ?
ellox

Post autor: ellox »

A no właśnie, podejrzewam że taki kąt będzie w sam raz. Bardzo mi odpowiada padanie światła z czołówki Myo z dyfuzorem, jednak jest zbyt zimne i za słabe, wolałbym coś z możliwością zasilania z 18650 i np z zasilacza... Wiec biorę pod uwagę sterownik latarkowy który łyka odpowiedni zakres napięć, nie mam pomysłu tylko co z obudowa.. Chodzi o podstawowa ochronę, upadek, pył, żeby dioda się nie uszkodziła :-)
Ostatnio zmieniony piątek 30 sie 2013, 07:26 przez ellox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

ellox pisze:Dołączę się do topicu. Znacie jakieś rozwiązanie, aby światło z diody na starze jak najbardziej rozproszyć? Mam w głowie zamysł na mobilno-stacjonarną lampkę warsztatową :). Dobrze by było, żeby nie dało się diody też zbyt łatwo uszkodzić/zabrudzić...
Ja zrobiłem taką lampkę wykorzystując lampę halogenową Unomat do kamery, tzn obudowę z niej. Zostawiłem przednią matową szybkę i odbłyśnik, wmontowałem xp-g2 na radiatorze, driver od Darelteka i potencjometr do regulacji. Całość ponawiercałem żeby był przepływ powietrza bo i driver i dioda z radiatorem jest wewnątrz obudowy. Prąd max to 1,2A i działa już rok. Lampa poprzez przegub kulowy sprzężona jest z klipsem fotograficznym. Używam jako oświetlenia stacjonarnego (podpięte pod zasilacz z kompa) lub z aku 12V, ewentualnie z powerpackiem własnej roboty na 2x18650 jako oświetlenie ruchome (bacówka, piwnica, przyczepa campingowa itp)
pozdrav
ODPOWIEDZ