Lampka biurkowa XML
Lampka biurkowa XML
Witam, chcę zrobić lampkę biurkową na diodzie xml w związku z czym zastanawiam się jak to zasilić i jak regulować moc (super by było gdyby dalą ją się regulować płynie powiedzmy od 400mA do 2A więcej nie potrzebuję, lub np. 3 tryby) Chodzi mi o to żeby to było jak najprostsze do zrobienia i możliwie tanie. Dlatego prosił bym o jakieś sugestie. Osobiście wydaję mi się że najprościej będzie zastosować jakiś stary zasilacz o odpowiednich parametrach powiedzmy od drukarki + taki driver. Jeśli to zły pomysł proszę o rady jak to najlepiej zrobić. Ewentualnie jak do tego celu i czy w ogóle wykorzystać driver latarkowy. Jako chłodzenie wykorzystam radiator z procesora. Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilacza, czy potrzebuje takiego który ma powyżej tych 2A np. 5v 3A czy może być na przykład 12v 1A który ma teoretycznie 12W czyli moc wystarczającą.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi Myślę jednak że wentylator nie będzie potrzebny ponieważ maksymalny prąd jaki mi wystarczy to jednak będzie ok. 1A. Prosił bym jeszcze o wypowiedzenie się w kwestii zasilania, chodzi mi o jego moc/parametry. Oraz czy mógłbym ewentualnie za miast tamtego drivera użyć takiego modułu zasilacza a następnie drivera z latarki.
- smokuxx1987
A no właśnie, podejrzewam że taki kąt będzie w sam raz. Bardzo mi odpowiada padanie światła z czołówki Myo z dyfuzorem, jednak jest zbyt zimne i za słabe, wolałbym coś z możliwością zasilania z 18650 i np z zasilacza... Wiec biorę pod uwagę sterownik latarkowy który łyka odpowiedni zakres napięć, nie mam pomysłu tylko co z obudowa.. Chodzi o podstawowa ochronę, upadek, pył, żeby dioda się nie uszkodziła
Ostatnio zmieniony piątek 30 sie 2013, 07:26 przez ellox, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zrobiłem taką lampkę wykorzystując lampę halogenową Unomat do kamery, tzn obudowę z niej. Zostawiłem przednią matową szybkę i odbłyśnik, wmontowałem xp-g2 na radiatorze, driver od Darelteka i potencjometr do regulacji. Całość ponawiercałem żeby był przepływ powietrza bo i driver i dioda z radiatorem jest wewnątrz obudowy. Prąd max to 1,2A i działa już rok. Lampa poprzez przegub kulowy sprzężona jest z klipsem fotograficznym. Używam jako oświetlenia stacjonarnego (podpięte pod zasilacz z kompa) lub z aku 12V, ewentualnie z powerpackiem własnej roboty na 2x18650 jako oświetlenie ruchome (bacówka, piwnica, przyczepa campingowa itp)ellox pisze:Dołączę się do topicu. Znacie jakieś rozwiązanie, aby światło z diody na starze jak najbardziej rozproszyć? Mam w głowie zamysł na mobilno-stacjonarną lampkę warsztatową . Dobrze by było, żeby nie dało się diody też zbyt łatwo uszkodzić/zabrudzić...
pozdrav