Projektor oparty o technologie LED wlasnej roboty

co i jak zrobiłem...
Michal

Projektor oparty o technologie LED wlasnej roboty

Post autor: Michal »

co prawda to nie jest moj projekt, ale za to warty uwagi i dyskusji

http://diy2005.aa.topzj.com/viewthread. ... ra=&page=1

jesli chodzi o diody to kolesie z japoni w 2005r. wkladali 5mm 16 000 - 22 000 mcd i juz bylo w miare ok

w skrocie co jest potrzebne
-manitor lcd ( jak najmniejszy i z jak najwieksza rozdzielczoscia, kontrastem min 300, jak njszybszy czas reakcji bo powiekszamy najczesciej 8" do okolo 200")
- soczewka fresnela
- obiektyw
- pudelko
- diody led ok. 800szt. min. 22 000mcd i max 7000k idał to 5500k ( tutaj naprawde trzeba przywalic tego swiatla , bo matryca lcd najczesciej przepuszcz tylko 25% swiatla)

... a chcialbym sie dowiedziec czy mozna kupic gotowa plytkie do obsadzenia takiej ilosci Ledow tak by dzialalo pod zasilaczem 12v

a tak pozatym ostatnio pomagalem kumplowi przy czyms takim, ale niestety znajomy podwazyl nozem nie tam gdzie trzeba i matryca 12" sie troszkie rozlala, ale efekt , ktory zobaczylismy byl niesamowity ( tylko uzylismy do tego zarnik 500W), ale nie i tam matryca bylo do wyzucenia bo miala beznadziejny czas reakcji 35ms, co powododowalo, ze przy bardzo dynamicznym ruchu w filmie troszkie pixele nie wyrabialy
Załączniki
RFNDMDA1MjMgKA==_2e50Uz4fL2dN.jpg
RFNDMDA1MjMgKA==_2e50Uz4fL2dN.jpg (76.73 KiB) Przejrzano 338 razy
intermario

Post autor: intermario »

Jaki obiektyw?
Michal

Post autor: Michal »

intermario pisze:Jaki obiektyw?
obiektyw jes zalezny od ogniskowej soczewki fresnela i od matrycy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

no to sie nalutowali tych diodek :mrgreen:
Ale projektora podsiwtlanego led jeszcze nie widzialem...moze kiedys sie pokusze o zrobienie, tylko musze sobie na poczatek...wieksza chate sprawic :mrgreen:
DNF

Post autor: DNF »

Witam.
Tak sie zastanawiam nad "mini projektorem" i jak bedzie wygladac sprawa z wyswietlaczem od MP4 podswietlanehgo jakas pozadna diode 3W lub cos mocniejszego, a dalej jakas soczewka. Chodzi mi glownie o zdjecia ew jakies filmy. Bedzie to uzywaane w malym pokoju.
Jakie mozliwosci moga byc takie cuda?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
jjelement

Post autor: jjelement »

Sprawa wyglada tak, bo robie od jakieegos czasu ten projekt, zeby wsadzic matryce od mp4 najlepiej znalesc taka z najwieksza rozdzielczoscia, max co znalazlem na allegro to 2,5cala i 320x240 pixeli , jakos srednia po wyswietleniu obrazu na okolo ,hmm 32cale jakos tak moge powiedziec ale nie zrazony kombinowalem dalej, 3w to za malo, matryca przepuszcza od 5%-11% swiatła reszta zatrzymuje sie na warstwach polaryzacyjnych itd... ja buduje tak owy na slajdy ale jak potanieja diody 30w ok 1000lm to bede kombinowal z matryca lcd,

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 40e7a#5185 . tutaj masz temat ktory zaczalem
DNF

Post autor: DNF »

Witam.
1000lm (edit Bocian) z 30W to dosc malo. Wyszly teraz diody P7, ktore maja ok 700-900lm. No coz, to widze ze nie oplaca sie robic projektora, ale trzymam kciuki za Ciebie.
Pozdrawiam
DNF
Ostatnio zmieniony czwartek 10 kwie 2008, 18:37 przez DNF, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jjelement

Post autor: jjelement »

Wiesz co, zrobilem testy, z moim q4 na marwej matrycy bo niestety mam mp4 padniety a ipoda nie bede rozkrecal :) i z odleglosci 2-3metrow da sie cos zobaczyc, tylko zupelnie innaczej sprawa wyglada jak bedzie matryca wlaczona, no i widoczne sub pixele. niestety najlepsza byla by profesjonalna matryca 2cale. a taka kosztuje o wiele za duzo jak na moje warunki i ogolne zalozenie bo taniej wyjdzie kupic projektor, ale moze niedlugo dostane jakiegos mp4 z demobilu :D to wsadze i zobacze jak to sie maluje wszystko,
nie ukrywam ze dobre bylo by zastosowanie np.3diod i soczewka na 3 tez ,chociaz diody ich ceny i ilosc lumenow idzie tak do przodu ze za 4miesiace juz cos takiego bedzie mozliwe, ale jak na slajdy ktos chce projektorek na led, to smialo bo super jest, ja zamowilem sobie kolejna diode zeby do starego rzutnika wsadzic , akurat slajdow duzo mam i lubie od czasu do czasu sobie puscic jakis. ew moge miec teraz wyswietlane obrazki na scianie, :)

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 7:59 pm ]
Jak cos, w dziale galeria jest, rzutnik slajdow wersja finalna, projekt skonczony, przynajmniej z tak dioda, teraz czas zlapac oddech i robie z ssc p7 :P
ODPOWIEDZ