Witam wszystkich serdecznie.
Zarejestrowałem się gdyż potrzebuję pomocy w wyborze latarki czołowej.
Zależy mi na stabilizacji czasu świecenia, by można było chodzić nocą po leśnych ścieżkach przy stałej mocy.
Wykluczyłem już produkty silvy i fenixa. Petzl Tikka XP2 niestety też bardzo szybko traci moc.
Zainteresowały mnie za to produkty Black Diamond- COSMO i SPOT , i jeszcze bardziej Princeton tec FUEL i REMIX - tylko jak u nich ze stabilizacją światła i realnym czasem świecenia.
Zasilanie to AA lub AAA. Cena do max 180zl.
Będę wdzięczny za opinie użytkowników, i sugestie sprzętu jaki przeoczyłem.
Pozdrawiam. Dawid
Kompaktowa i ekonomiczna czołówka
-
Kompaktowa i ekonomiczna czołówka
Ostatnio zmieniony piątek 19 lip 2013, 22:15 przez niezniszczalny, łącznie zmieniany 1 raz.
Ponad budżet, ale warto - polecam odrzuconego przez Ciebie Fenixa - model HL30. Mimo wygodnego zasilania 2xAA jest kompaktowa i świetnie nada się na do oświetlania leśnych ścieżek - świeci szeroko i dość równomiernie. Gratis czerwona dioda, która rzeczywiście świeci, a nie nadaje się tylko do sygnalizacji. W trybie 200lm świeci tylko 5 minut, ale tego trybu osobiście właściwie nie używałem - do marszu starcza 45lm i ma długi czas pracy. Nie mogę 100% potwierdzić, ale w niższych 3 trybch powinna mieć stabilizcję.
A ja polecam Primus PrimeLite Race który był i może jeszcze jest do kupienia w TkMaxx za 50zł. Zasilanie 4x AA (w zestawie) i stabilizacja prądu na poziomie ok 0,15/0,35/0,7A. Czas świecenia wychodzi 3-14h. Fabrycznie świeci dosyć dobrze, po wymianie LEDa jeszcze lepiej. Świeci mocniej jak Myo RXP 160lm a przy tym kosztuje dużo mniej. Jedynie brak mu dyfuzora ale zawsze można szybkę zmienić jak potrzeba na dłużej poświecić szeroko i blisko.
Generalnie od razu odrzuciłeś produkty dobre a chcesz kupować kiepskie.
BD Cosmo i Spot nie mają stabilizacji, świecą dobrze przez pierwsze 30 minut.
Princeton Tec - o ww. modelach nie powiem nic, natomiast polecam model Eos. Spełni Twoje wymagania.
Silva robi bardzo solidne produkty ale ceny w stosunku do możliwości są bardzo wysokie.
Fenix to dobre nowoczesne latarki. Jeżeli ma być kompakt to model HL21 lub HL30.
No i cenowym mistrzem jest wymieniony przez Elsora Primus.
BD Cosmo i Spot nie mają stabilizacji, świecą dobrze przez pierwsze 30 minut.
Princeton Tec - o ww. modelach nie powiem nic, natomiast polecam model Eos. Spełni Twoje wymagania.
Silva robi bardzo solidne produkty ale ceny w stosunku do możliwości są bardzo wysokie.
Fenix to dobre nowoczesne latarki. Jeżeli ma być kompakt to model HL21 lub HL30.
No i cenowym mistrzem jest wymieniony przez Elsora Primus.
-