Ładowarka na mcp73833
Ładowarka na mcp73833
Witam.
Wreszcie znalazłem czas i odwagę aby polutowac tą drobnicę.
Czy to normalne że ten układ daje 4.30v? i drugie pytanie - czy możliwe jest zwiększenie wydajnosci prądowej zasilacza np.takiego od komórki ?
Wreszcie znalazłem czas i odwagę aby polutowac tą drobnicę.
Czy to normalne że ten układ daje 4.30v? i drugie pytanie - czy możliwe jest zwiększenie wydajnosci prądowej zasilacza np.takiego od komórki ?
MCP73833 oczywiście występuje w wersji z różnymi napięciami końcowymi.
Patrz 25 strona pdfa : http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22005a.pdf
Do do zasilacza skaktusw zasadzie wszystko napisał , przetwornice są wyliczone że pracują na max swoich możliwości .
Patrz 25 strona pdfa : http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22005a.pdf
Do do zasilacza skaktusw zasadzie wszystko napisał , przetwornice są wyliczone że pracują na max swoich możliwości .
elektroda.pl
Jeśli chodzi o MCP to masz napis na układzie a w tabelce rozpiskę.ag pisze:A jak to rozpoznac? bo z tego co zrozumiałem napięcie jest ustawione fabrycznie a reszta to tajemna wiedza.
Co do zasilacza , jak zdradzisz jaki to dokładnie zasilacz to będzie można powiedzieć coś więcej.
Pozdrawiam
elektroda.pl
ag, także pozostaje pytanie jakim miernikiem mierzysz napięcie?
Ja np będąc jeszcze młodym elektronikiem wyskalowałem sobie bazarowy miernik wg "wzorca" zbudowanego na układzie 7805, który dawał zazwyczaj prawdziwe ponad 5,1V i po tej operacji miernik stal się jeszcze bardziej mniej wiarygodny. Obecnie mam wzorzec 2,500V o dokładności 1mV (0,001V) (właściwie to 2 sztuki) i obecnie posiadane mierniki, jak 1 mąż, pokazują równe 2,50 / 2,500V.
Ja np będąc jeszcze młodym elektronikiem wyskalowałem sobie bazarowy miernik wg "wzorca" zbudowanego na układzie 7805, który dawał zazwyczaj prawdziwe ponad 5,1V i po tej operacji miernik stal się jeszcze bardziej mniej wiarygodny. Obecnie mam wzorzec 2,500V o dokładności 1mV (0,001V) (właściwie to 2 sztuki) i obecnie posiadane mierniki, jak 1 mąż, pokazują równe 2,50 / 2,500V.
Witam Panowie
Własnie skończyłem ładowanie,pod koniec było 4.17V a ogniwo stare naładowane do 4.12V,nie było nawet ciepłe, układ bez obciążenia 4.30.
Teraz mierzenie-moje chińczyki ustawiłem do ładowarki Volish (4.17V-4.18V) pomierzonej trzema miernikami w firmie,założyłem sobie że nawet jak pokaże 4.25V to nie ma się czego bac.Wychodzi na to że się myliłem i niepotrzebnie panikowałem bo układ nie przekroczy bezpiecznego napięcia.
Dziękuje bardzo za zainteresowanie i poświęcony czas.
PS.
Elsor- ten wzorzec to coś bardzo prostego czy trzeba miec zaplecze?
Własnie skończyłem ładowanie,pod koniec było 4.17V a ogniwo stare naładowane do 4.12V,nie było nawet ciepłe, układ bez obciążenia 4.30.
Teraz mierzenie-moje chińczyki ustawiłem do ładowarki Volish (4.17V-4.18V) pomierzonej trzema miernikami w firmie,założyłem sobie że nawet jak pokaże 4.25V to nie ma się czego bac.Wychodzi na to że się myliłem i niepotrzebnie panikowałem bo układ nie przekroczy bezpiecznego napięcia.
Dziękuje bardzo za zainteresowanie i poświęcony czas.
PS.
Elsor- ten wzorzec to coś bardzo prostego czy trzeba miec zaplecze?
Jako, że pisałem wczoraj z pracy to dodam dziś tylko, że układ do kalibracji miernika to > http://pl.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1610117 i widzę, że cena obecnie to 92zł/szt.
Polecieli z tą ceną lekko, ale są sample dostępne od maxima.
Faktycznie prosty układ, dołączamy zasilanie i koniec operacji
[ Dodano: 3 Lipiec 2013, 19:09 ]
Maxim już tak chętnie nie daje sampli jak kiedyś gdzie zamówienie na pocztę od dostawcy internetu szło bez problemu teraz odrzucili mi go przy zamówieniu, bo uznali, że to nie firmowy ani uczelniany mail dobrze, że jeszcze studiuje to założyłem nowe konto na maila z uczelni i przesyłka ze scalakami już do mnie leci więc jak dojdzie to MAX6325 będę miał wolny jak by ktoś był zainteresowany i nie miał odpowiedniego maila.
Faktycznie prosty układ, dołączamy zasilanie i koniec operacji
[ Dodano: 3 Lipiec 2013, 19:09 ]
Maxim już tak chętnie nie daje sampli jak kiedyś gdzie zamówienie na pocztę od dostawcy internetu szło bez problemu teraz odrzucili mi go przy zamówieniu, bo uznali, że to nie firmowy ani uczelniany mail dobrze, że jeszcze studiuje to założyłem nowe konto na maila z uczelni i przesyłka ze scalakami już do mnie leci więc jak dojdzie to MAX6325 będę miał wolny jak by ktoś był zainteresowany i nie miał odpowiedniego maila.