XML/XPG2/XPG S2 które edc wybrać?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Ben_sage

XML/XPG2/XPG S2 które edc wybrać?

Post autor: Ben_sage »

Witam
Mam nadzieje że ktoś mi pomoże mam duży dylemat nad wyborem latarki.

Czego to szukam?

-malej latarki podobnej na wielkość jak v4 dareelight
-na akumulator 1x18650
-zależy mi barwie neutralnej cieplejszej niż np na mc-e czy xp-g r5 czyli nie zimna a tym bardziej niebieska.
-Cena w okolicach 150- max 200
-Musi być spot o szerszym kącie niż w a10g szperaczu x-re r2
-musi być większy kąt spillu i jaśniej niż w a10g.
-zasięg minimum 150m
-niekoniecznie musi być prądożerne bo lubię świecić w opór
-Lumeny mogą spadać do 0, nie przepadam jak latarka pada od razu ale to nie jest jakiś problem
-nie podoba mi się solarforce od razu mówię nie odbieram jej świecenia ale mam inny gust.

Mój ideał to był v4 daree z diodą bez soczewki ale się zwalony był gwint, teraz mogło by to coś nowego nieco lepiej świecić.
Do czego mi latarka ?
Działka,las,nocne spacery z psem.Po linii prostej mam z 200-250m pola więc spot powinien być znośny.
Dysponuje już mce m30 olight ale ta dla mnie za duża za bardzo się rozprasza spot i za zimna ojcu się podoba :)

Mam na razie 2 typy na drugą stronę zapraszam.

Tak świeciła moja była deree było spoko ale teraz moglo by być jaśniej :)
Zasięg jej się podobał bo świeciła ciup dalej niż ta mce.
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 08 maja 2013, 20:18 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Armytek Predator? Mają 4000k w promocji do jutra.
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
Ben_sage

Latarkę planowałem kupić po wypłacie więc nie wyrobię się ale zobaczę ją.
Którą diodę proponujesz w tym modelu ? i jaka promocja?
Jeśli chodzi o xp-g to strasznie wąski kąt spill ta na pewno odpada, xm-l nie wiem bo nie widzę na razie fotek w necie.

Mam nadzieje że użytkownicy zaatakują moje pytania, jedna wypowiedź nie wspiera mnie zbyt mocno na duchu... :neutral: :wink:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 maja 2013, 22:38 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Ja lubię ciepłe diody: http://www.armytek.com/products/flashli ... black.html Można jeszcze prawie 9$ rabatu na to dostać. Shipping DHL za darmo.
Trupio-bladych mam dość.
Predator wbrew pozorom tak małego spilla nie ma, zobacz porównanie z TK-35 http://fonarevka.ru/
Tam jest Predator na XP-G R4, XP-G2 będzie świecić jeszcze mocniej.
Michał
Awatar użytkownika
Ben_sage

Świeci nawet fajnie ale ciup za żółto lubię chyba najbardziej neutralne diody z delikatną nutą zółci.
Mam nadzieje że ta dioda xp-g2 świeci ciup bardziej neutral.Poszperam dziś w nocy na temat tej latarki i wyciągnę wnioski.

http://flashlight-forum.com/viewthread.php?tid=6916
Tutaj fajnie 2 i 3 fota nawet ładny kolorek światełka.
Mi chyba również s2 pasuje jak gościowi.

Teraz kolejne pytanie się nasuwa XP-G2 R4 5B czy S2 i która bardziej neutralna :mrgreen:

A kolega rzucił okiem na resztę mojego zbioru ? co o poszczególnych sądzisz w szybkim skróciku? ...... ;-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 maja 2013, 23:27 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Nie znam latarek, które wymieniłeś natomiast miałem kilka Solarforce. M3 - obecnie przerobione i kilka samoróbek. M3 fajna baza na moda, teraz mam tam neutralnego xm-l na miedzianym podłożu i pigule pędzone 4A w diodę.
Miałem l2t z pigułami na xp-g2 i xm-l które sam wystrugałem, świeciły na tyle fajnie, ze szybko nabywców znalazły :)
Ja jestem spod Wawy, chcesz zobaczyc i pomacać m3s czy Predatora to nie ma problemu.
M
Awatar użytkownika
Ben_sage

I kolejne pytanie bo jestem wyczulony na kurz, jak wygląda szczelność i wykonanie gwintów predatora, pierwszy raz się zastanawiam nad ta firmą i nie wiem obok czego ją postawić.

Z macankiem problemu nie będzie bo jeśli jakąś decyzje podejmę to pewnie z jet-polem się ustawię na małe co nieco, z reguły tam macałem i kupowałem.
Zawsze można poprosić o wzięcie z 3....

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,59417.0.html
Lato najlepsze nawet fajnie świeci nie ma zbytnio dziur i ciemności w całym zakresie długości.
Spot i spill ładnie się wpasowywują.

Może się jeszcze okaże że xm-l wpadnie mi w oko ale nie wiem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 maja 2013, 23:48 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Szczelność? Na jutubie chłopaki wrzucają je do różnych pojemników z woda włącznie z basenem i są szczelne :)
Awatar użytkownika
Ben_sage

Mój dareelight v4 kąpał się nie raz a co kilka miechów trzeba było go czyścić na reefie :sad:
A10g ani razu od 2010r nie rozbierałem i jest czysty bez pyłków...
Kurz się wciska przy wymianie baterii jest bardziej przenikliwy niż woda, ale sam masz to wiesz jeśli nie brudzi ci się reef.
Nie wyobrażam sobie szorowania smo...
Jakby latarka nie mogła się kąpać to bym jej nie kupił :smile:
TDK

Post autor: TDK »

Predator na diodzie XP-G ma węższy spill, niż Tiablo A10, a efektywny zasięg ma mniejszy niż 150 m.
Żeby mieć zasięg co najmniej 150 m, potrzebujesz czegoś z szerszym lustrem, niż ma Predator.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ben_sage pisze:XP-G2 R4 5B
To jest prawidłowo zapisany model diody, po którym można się zorientować jaki otrzymamy region barwy. Żadne S2, Q5 czy U2 nic nie mówi o barwie czy temperaturze barwowej, więc nikt Ci dokładnie nie odpowie czego możesz się po takiej diodzie spodziewać, a jest to jedynie informacja o przedziale wydajności. Tak samo MC-E, XML, czy XP-G ( bo tak się prawidłowo pisze nazwy tych modeli diod), nie określają co otrzymasz pod względem barwy, a jedynie zdolności do skupienia światła przez reflektory i, mniej więcej, wydajności
Proponuję też przeczytać, to co napiszesz, bo czasem jest się trudno połapać w sensie wypowiedzi.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Ben_sage

poszperałem w nocy i niestety ale przy kącie spilla doszedłem do wniosku że to nie latarka do mojego przeznaczenia ale ogólnie jest spoko na tle reszty.

Muszę mieć zgodnie z wcześniejszymi wytycznymi, latarka musi mieć kąt żeby mogla na pełnej mocy świecić pod nogi a nie 5 lub 10m dalej , gdybym predatorem na powerku swiecił pod nogi to bym oślepł.
Niestety nie ma już wielkiego wyboru w xp-g jak kiedyś teraz same xm-l jeden wielki spill rozmyty ze spotem.
Latareczka powinna być nieco mniejsza od predatora, jest jednak sporo większa niż v4 dareelight na której się po części wzoruje.

Z kolei czytałem to na t20c2 troche ludzi narzekało a ten mniejszy model obawiam się o brak spota i kiepskiego zasięgu.

Jak się wkurzę to serio sobie kupie jeszcze raz tego bubla v4 bo chociaż można ją wyrwać poniżej 140zł.

Patrząc na xm-l to chyba mi się nie podobają chyba jednak do .... te co świecą na 1x18650 CW dają lumeny i nic poza tym żadnej treści, co innego 2x18650 i więcej na NW ale poluje na mniejsza.
Te wszystkie shotbeamy na xm-lach kojarzą mi się z ultrafire i tym podobnym.

Predator xp-g2 nw odpana
t20c2 xp-g2 nw odpada

myśle co dalej.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 maja 2013, 08:56 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Jakiś solarforce z pigułą SMO?
Awatar użytkownika
Ben_sage

Na pewno jedną będę chciał obejrzeć przy zakupie:
- xm-l ec25w nw smo nitecore

Jeszcze 2 opcje

Myślę że obejrzę predatora mimo wszystko w xp-g2

Jeszcze 1 opcje trzecią wybiorę i temat będzie off z mojej strony.

Edit Pyra> Proszę pisać poprawnie stylistycznie, bo z tego potoku słów ciężko sens wychwycić.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 maja 2013, 08:56 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
sp5it

Ben_sage pisze:Myślę że obejrzę predatora mimo wszystko w xp-g2
Oglądając beamshoty weź pod uwagę, ze nowe predatory nie maja już spilla 24 tylko 40 stopni.
M
ODPOWIEDZ