Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny

co i jak zrobiłem...
Tommy

Post autor: Tommy »

Czy w wersji 1.1 sterownika planowane są jakieś istotne zmiany oprócz trybu "rise" i "boost"? Kiedy można się go spodziewać?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Aktualnie "wsłuchuję się" w feedback od użytkowników v1.0. Zbieram opinie, wnioski. Wersja 1.1 powstanie najwcześniej za miesiąc. Póki co nie jest ustalone, co ewentualnie dodatkowo może zawierać.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
delcadro

Problem z konfiguracja trybow

Post autor: delcadro »

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie zaprogramowania trybów.
Mam taki problem.
Przełączyłem się na profil 3 (7klik)
Włączyłem programming mode (16 klik).
Na 3 profilu włączyłem 5 trybów (9 klik)
Wyłączyłem pamięć (10 klik).
Próbowałem później ustawiać jasności pod siebie na tym "moim" 3 profilu.
Na pierwszym kliknięciu ustawiłem jaki chciałem.
Na drugim niestety zamienia mi kolejność z pierwszym. Co robię nie tak ?

Dodam, że zastosowałem się do:
"programowanie należy wykonywać przy włączonej opcji pamięci trybu, jeżeli pamięć trybu będzie wyłączona, przeprogramowaniu ulegnie zawsze wyłącznie pierwszy tryb"
oraz do
"dla poprawnej interpretacji aktualnego stanu pracy drivera należy przy ponownym włączeniu latarki świecić minimum 2 sekundy (później można standardowo zmieniać tryby)"

Z góry dzięki za rady.
MaciekB

Post autor: MaciekB »

To w końcu wyłączyłeś czy włączyłeś tą pamięć?
delcadro

Włączylem - krótkie mrygnięcia (w moim opisie problemu powstał błąd)
MaciekB

delcadro pisze:Na drugim niestety zamienia mi kolejność z pierwszym.
Ale sprawdzasz to już przy wyłączonej pamięci?
delcadro

Nie. Dalej sprawdzałem w trybie "edycji". Po zmianie i uruchomieniu powinienem odczekać te 2 sekundy i wyłączyć tryb(16 klik) ?
MaciekB

Jak rozumiem chcesz ustawić sobie 5 trybów.

Ustawiasz jasność na 1 trybie. Wyłączasz i włączasz latarkę na te 2 sekundy.
Robisz 2klik i jesteś w drugim trybie. Ustawiasz go sobie 8klikiem i znowu wyłączasz i włączasz na 2sekundy.
I następny 2klik i jesteś w 3 trybie..... I tak lecisz aż do piątego trybu.
delcadro

I to wlaśnie nie działa. Nie moge edytować nic poza pierwszym trybem.
MaciekB

Ale zdajesz sobie sprawę, że przy włączonej pamięci trybów latarka zawsze włączy się w ostatnim działającym ponad 2 sekundy trybie.

Więc to wygląda jakby było tak, że zawsze ustawiasz pierwszy tryb.
delcadro

Tak zdaje sobie z tego sprawę. Testowałem edycje na 1 profilu a także na drugim. Niestety zmienia mi tylko pierwszy tryb. Tam samo próbowałem wyzerować z drugiego trybu stroboskop. Zamiast skasować go z piątki (skąd startowałem 8klik) to dodało strobo na 1.

Czy przyczyną braku możliwości zapisu może być "słabszy" akumulator? Miernik pokazuje 4,2 V oraz opcja 6klik - 5 mrygnięć ale mimo to nie jest on pierwszej młodości.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

delcadro pisze:Czy przyczyną braku możliwości zapisu może być "słabszy" akumulator? Miernik pokazuje 4,2 V oraz opcja 6klik - 5 mrygnięć ale mimo to nie jest on pierwszej młodości.
To na pewno nie. Jeżeli jest ponad 4V to dużo lepiej nie będzie, a on nawet przy 2,9 działać dobrze powinien i przy tych napięciach działają.
delcadro

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem.
Według instrukcji:
" programowanie należy wykonywać przy włączonej opcji pamięci trybu, jeżeli pamięć trybu będzie wyłączona, przeprogramowaniu ulegnie zawsze wyłącznie pierwszy tryb
"
U mnie jak mam wyłączone programowanie to 8klik i tak jest nieaktywny.

Czyżbym miał jakąś beta wersję oprogramowania w latarce ?
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Kod: Zaznacz cały

To chyba dobrze :mrgreen: U mnie również po wyłączeniu programowania 8 klik i wyższe nie działają. Taki jest tego sens przecież..

delcardo - wydaje mi się, że po prostu musiało Ci się przypadkiem kliknąć czym przeskoczyłeś z 5 trybu na 1 itd. Możesz spróbować zrobić reset i ustawić wszystko jeszcze raz bardzo skrupulatnie i myśląc 3 razy. Ja też psioczyłem a się okazało, że mi się coś pomyliło..

Natomiast w jednym z trybów próbowałem skasować strobo według zalecenia - zostawiając 11-klik do przejścia całej pętli i nic się nie zmieniało (kilka prób). Potem ustawiłem w tym miejscu pierwszy stroboskop i spróbowałem jeszcze raz zostawić 11-klik do końca i wtedy strobo się wyłączyło. Przy czym nie jestem pewien czy na pewno wszystko dobrze robiłem, ale możnaby sprawdzić czy takie coś mogło mieć miejsce.

Co do 1.1 - Można by dodać funkcję zapamiętania wszystkich trybów i profili np 21-klikiem. Można wówczas dokonywać przełomowych zmian po czym stwierdzić, że poprzedni układ był lepszy i łatwo do niego wrócić. Można też dać łatwo komuś przetestować latarkę :wink:
I soft start bym dał dłuższy, ale taki też spełnia swoją rolę.
Ostatnio zmieniony piątek 05 kwie 2013, 22:22 przez wikrap1, łącznie zmieniany 2 razy.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

delcadro pisze:Jeszcze jedną rzecz zauważyłem.
Według instrukcji:
" programowanie należy wykonywać przy włączonej opcji pamięci trybu, jeżeli pamięć trybu będzie wyłączona, przeprogramowaniu ulegnie zawsze wyłącznie pierwszy tryb
"
To akurat zgodnie z oczekiwaniami:
16-klik programming enable - aktywacja/deaktywacja opcji 8..15-kliku (domyślnie: off)
Czyli jeżeli jest wyłączone programowanie to też nie można włączyć programowania (trochę mi masło maślana wyszło :/ )

To jak proponuje przedmówca, 20-likik w celu resetu ustawień.
Czyli 16 klik aby 8+ kliki były aktywne ;)
sprawdzić, czy jest pamięć trybów, czyli czy startuje zawsze od pierwszego, jeżeli od pierwszego to 10-klik (ale po resecie powinna być pamięć włączona), a potem możne 8klikiem programować.

Jeszcze ściąga.

Życzę cierpliwości, a jeżeli na prawdę by sterownik nie działał, to na pewno da się ten problem rozwiązać. Powodzenia :D

(gdybym źle podpowiadał, to mnie poprawcie, bo ja (póki co) tylko biednym użyszkodnikiem wersji standard jestem ;) )

Pozdrawiam, marmez
ODPOWIEDZ