Ultrafire C3

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
sahim

Ultrafire C3

Post autor: sahim »

Wczoraj wieczorem upadła mi na podłogę latareczka jak w temacie - czyli Ultrafire C3 (mała, zasilana baterią AA). Po upadku latarka straciła "moc". Świeci, działają wszystkie tryby ale świeci bardzo słabiutko, bez problemu można patrzeć na świecącą diodę. Posprawdzałem mocowania, gwinty, wyeliminowałem przełącznik, w końcu wybebeszyłem driver i diodę. Po odpięciu drivera i zasileniu diody bezpośrednio z dwóch eneloopów AA połączonych szeregowo - świeci jasno. Poprzez driver - słabo. Na płytce drivera nie widać uszkodzeń mechanicznych no i zgłupiałem. Ma ktoś pomysł co się mogło uszkodzić od upadku?
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Przeleć lutownicą wszystkie pola lutownicze drivera i ożyje :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Ewentualnie rdzeń dławika jest pęknięty.
Awatar użytkownika
sahim

Właśnie obstawiam wstępnie ten dławik (choć przelecę luty, ale nie wygląda na to).
A jeśli jednak dławik - da się go zastąpić czymś standardowym w miarę dostępnym? Bo opisany jest raczej marnie..
DNF

Ponieważ takie kosztują grosze, to kupujesz paczkę różnych i dopasowujesz :wink:
A tak serio to często bywają to 22uH. Choć co sterownik to może być inny..
Z innymi parametrami działa, jednak jasności są mniejsze.
Awatar użytkownika
sahim

Jutro bedę robił eksperymenty, mam woreczek takich 4.7uH - połączę w szereg i zobaczę co wyjdzie :razz:
DNF

Próbuj od jednej sztuki :)
Awatar użytkownika
sahim

No niestety, po eksperymentach jestem w punkcie wyjścia. Płytka drivera przelutowana oraz niezależnie czy dławik oryginalny czy 1-5 x szeregowo 4.7uH - efekt ten sam. Latarka działa, tryby się zmieniają ale świeci mizernie - można oglądać z bliska strukturę świecącej diody :sad: Chyba czas zamówić nowy driver u chińczyka..

[ Dodano: 25 Kwiecień 2013, 21:51 ]
No i $2.35 w postaci nowego drivera okazało się lekarstwem na całe zło :wink: Po wymianie - latareczka jak nowa. Temat chyba do zamknięcia.
ODPOWIEDZ