Potworek - moja pierwsza czołówka

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
tboniasty

Post autor: tboniasty »

Jako, że autor się nie kwapi pozwolę sobie wkleić recenzję testera:
Ranwers pisze:(...)

Z zamkniętymi przestrzeniami sprawa wygląda zupełnie inaczej, w nich nieporównywalnie ważniejsze są ładny, równomierny rozkład światła oraz jak najszersza wiązka. Długie korytarze i tak będą niknąć w mroku, nieważne jak mocnego będziesz miał szperacza. Szeroka wiązka pozwoli świecić i pod nogi i przed siebie w tym samym czasie - w szperaczu musisz wybrać, a dodatkowo świecąc pod nogi będziesz sam siebie raził.

Za to nie zgodzę się z tym, że do zdjęć lepsze będzie kilka słabych źródeł światła, niż jedno mocne (ale o ładnym rozkładzie). Oczywiście nie mając mocnej latarki trzeba się jakoś ratować, ale jeżeli już jesteśmy przy ustawianych zdjęciach, to przy minimum wprawy można byle jaką latarką z zoomem, w połączeniu z długim naświetlaniem, zrobić fotkę bardzo długiego korytarza (przez długi czas tak fotografowałem). Gorzej, kiedy na fotkę czasu jest mniej lub dosłownie kilka sekund - wtedy brutalna moc jest niezastąpiona.

Poniżej kilka klatek (1-1.5MB) z filmu z jaskiń tatrzańskich z testu latarki ElSora. Film kręcony kamerką na kasku, więc po prawej stronie ciągle widać ElSorowego potworka :D
Na początek nadmiar mocy w niewielkich pomieszczeniach:
Jaskinia Miętusia, sala pod Matką Boską - średni tryb, włączone wiązki wąska i szeroka. Do ściany było jakieś 5-7 metrów i kamera nie była w stanie skompensować wąskiej wiązki z tak małej odległości (było by lepiej tylko na szerokiej wiązce). Przy szperaczu oświetlona była by tylko ta jasna plamka. Ponieważ ludzkie oko lepiej znosi nierównomierne oświetlenie, wrażenie nie było aż tak intensywne.
Jaskinia Zimna, partie przed Ponorem - te same ustawienia, niewielka sala i ten sam efekt zbyt małej odległości do ściany dla wąskiego trybu i tak jak poprzednio lepiej byłoby na samym szerokim trybie.
I klatki z podłużnych pomieszczeń, gdzie wiązka szeroka doświetla bliższy teren, a wąska dalszy:
Jaskinia Zimna, partie przed Ponorem - podłużna salka, pełna szmoc latarki (prawie 2800lm) w wiązkach wąskiej i szerokiej. Równomierny rozkład światła działa cuda (grotołaz na końcu salki ma jak najbardziej zapaloną czołówkę (Mactronik 180lm), to ta cętka przy kolanie :P).
Jaskinia Kasprowa, pierwszy zjazd - średni tryb, dwie wiązki. Widać dwie plamki Mactroników.
Jaskinia Miętusia, pierwszy zjazd - ten sam tryb, wąska wiązka doświetla dół zjazdu, szeroka resztę kadru.
(...)
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 726&type=1
Latarkę dostałem wczoraj z powrotem i najprawdopodobniej za tydzień osobiście dokonam jej testu w warunkach podziemnych. Mimo, że tester pisał iż wielokrotnie zaorał nią o coś to poza ryskami na gołym aluminium (coś ala rysy z papieru ściernego ok 100) jest tylko 1 róg delikatnie odkształcony (upadek UF 502B z 1m na asfalt powoduje podobne odkształcenia na koronce). Mimo, że jest ok 60GB materiału filmowego to jednak sam jeszcze nie widziałem nic poza kilkunastoma zdjęciami z jaskiń i kilkoma zdjęciami z lustrzanki robionymi w jakimś podwarszawskim bunkrze/schronie. Udostępniać zdjęć, poza tymi, które sam ich autor pokazał, nie będę na razie. :razz:
tboniasty pisze:Jako, że autor się nie kwapi pozwolę sobie wkleić recenzję testera:
Zdanie trochę wyrwane z kontekstu dlatego podam źródło > http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=8&t=7459
Liro

Re: Potworek - moja pierwsza czołówka

Post autor: Liro »

To dopiero ciekawie wygląda... jakoś tak bardzo laboratoryjnie. Wyraźnie jesteś z natury naukowcem :) tak więc pozdrawiam Kolegę :)
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Możliwe, że coś w tym jest. Staram się zawsze zrobić coś najlepiej jak umiem a że gotowce nie są za dobre (MCPCB 2-3W/mK) to postanowiłem pokombinować i wyszło to, co widać na zdjęciu. Także wolałem zrobić swój driver zamiast kupować gotowy z programem customowym zachowując jednocześnie pełną kontrolę nad jego działaniem i możliwość dokonywania zmian od ręki.
Pozdrawiam również.

[ Dodano: 15 Styczeń 2014, 20:16 ]
Skoro temat potworka został dziś poruszony to dorzucę link do filmu :razz:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i87cDcE4FIA[/youtube]

Nawet dam fotkę gdzie widać 2 potworki (z lewej wersja 2ga), 2x ciepłe XM-L2, inny procek i 3 guziki: + , - oraz 3ci do włączania/wyłączania oraz zmiany grupy. Jest też lżejsza i ma fajniejsze kształty. ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ