Driver liniowy do XML

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Driver liniowy do XML

Post autor: EdiM »

Witam
Aktualnie pracuję nad projektem drivera liniowego. Właściwie projekt SCH/PCB skończony, ale może ktoś będzie miał jeszcze jakieś ciekawe sugestie.

Obecnie cele są takie:
1. Standardowo driver ma pracować jako liniowy (tak jak AMC7135), z tym, że może zasilać większą ilość diod szeregowo. Np. 3x XML. Wtedy przy zasilaniu z pakietu 3x Li-Ion lub akumulatora 12V osiągniemy niezłą sprawność. Nieraz klienci pytają o taka możliwość. Myślę, że uda się zasilać także większą ilość diod, np. 5szt.

2. Myślę, ze bez trudu będzie można także stosować większe prądy - czyli dla chcących pewnie nawet 3x XML równolegle.

3. Minimalne zasilanie z 1-Li-Iona - 3,7V. Maksymalne, na razie planuję w kilku wersjach. Pewnie nawet do 35V możliwe.

4. Parametry wyjściowe zależą od tranzystora wykonawczego - MOSFET o odpowiednich parametrach. Tak samo moc tracona zależna od tego tranzystora oraz zapewnionego chłodzenia.

5. Sterowanie - zaplanowany mikrokontroler. Tryby zmieniane włącznikiem zasilania. Jest także dodatkowe wejście na przycisk. Jak się uda będzie też sterownie tym przyciskiem (niskoprądowe, także kontaktron). Planowane sterownie liniowe (nie PWM) - zobaczymy w jakim zakresie się uda. W ten sposób wyeliminowany efekt stroboskopowy oraz zminimalizowane zakłócenia.

6. Pomiar napięcia zasilania - zabezpieczenie przed rozładowaniem.

7. Zabezpieczenie przed przegrzaniem diod w obudowie.

8. Wymiar kompaktowy okrąg 17mm, przy czym konieczność przyklejenia radiatora tranzystora do radiatora dodatkowego. Dla większych mocy rozpraszanych inny, większy tranzystor.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi bardzo proszę o podzielenie się. Jest jeszcze możliwość zmian i wyjścia naprzeciw zainteresowaniu.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
DNF

Post autor: DNF »

Jak dużo wyższe napięcie będzie można podać na wejściu w stosunku do wyjścia?
Jaki jest minimalne napięcie wejściowe dla opcji z jednym LEDem? Driver zapowiada się bardzo ciekawie :)
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

DNF pisze:Jak dużo wyższe napięcie będzie można podać na wejściu w stosunku do wyjścia?
Jaki jest minimalne napięcie wejściowe dla opcji z jednym LEDem? Driver zapowiada się bardzo ciekawie :)
1. To zależy od zastosowanego tranzystora i możliwości jego chłodzenia oraz naszego celu, jeśli chodzi o sprawność całości. Teoretycznie można tracić w tranzystorze kilkadziesiąt W, tylko chyba nie o to nam chodzi.

2. Planuję dropout nie większy niż 0,15 - 0,20V. Czyli o tyle musi być napięcie wyższe na zasilaniu niż na diodzie.
Pozdrawiam
--
EdiM
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Gdyby udało się w sterownik, wrzucić ograniczenie prądu np. mam diodę XM-L i chcę dla niej max 2A, z czasem wywalam XM-L i stosuję sterownik do XPG itd.
ILPT
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Właściwie prąd wyjściowy jest regulowany za pomocą rezystora, więc łatwo można sobie coś zmienić. Inna kwestia to skąd wziąć odpowiednie rezystory. Tutaj są potrzebne wartości w granicach 0R015 i podobnych. Spadek na rezystorze pomiarowym to ok. 50mV.
Pozdrawiam
--
EdiM
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Gdyby dało się właśnie regulować bez większych problemów samemu w domu...
ILPT
ODPOWIEDZ