Latarka z LED IR

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
bosss

Latarka z LED IR

Post autor: bosss »

Witam...Kiedyś mój znajomy miał aparat który robił zdjecia w podczerwieni bez lampy (sony f828).Stwierdziłem ze można by było zrobić latarkę która będzie dawała światło które będzie można wykorzysta do zdjęć nocą ale nie ma pomysły jaką diodę IR zastosować oraz czy stosować jakiś reflektor czy po prostu kupić latarkę z kilkoma ledami i zmienić je na ir 5mm
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
c++

Post autor: c++ »

Kupic diode IR do tego normalny kolimator, reflektor jakies paredziesiąt stopni... (100- 150*)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bosss, to nie takie hop-siup.
Mam DSC-F707, zdjecia w podczerwieni, Hania:
http://www.koty.globalitymedia.pl/galle ... itemId=774
ALE...nie wystarczy zrpbic latarki na IR.Bedziesz moze mial jakis efekt, ale mizerny.Aparaty i kamery maja zazwyczaj w ukladzie optycznym filtr ktory wycina podczerwien zeby jej nie fotografowac.W momencie gdy ja wybieram opcje podczerwieni slysze klikniecie w aparacie a ze naprawialem go juz, rozbieralem obiektyw-wiem, ze wewnatrz silniczek odsuwa wspomniany filtr odslaniajac swiatlo obiektywu dla podczerwieni.Mam w domku inna cyfrowke-uwierz e one inaczej widza to samo zrodlo podczerwieni.Podejdz sobie do tego znajomego, niech wlaczy tryb IR i obejrzyj sobie swoim cyfrakiem z tej samej odleglosci(z bliska) to, co jego Soniacz bedzie podczerwienia podswietlal.

ps. moj kociak w IR

Obrazek
Awatar użytkownika
bosss

Znajomy jest w UK :mrgreen: Moza było by sie bawić nakręcając filtr ir ale jaki będzie efekt
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...chyba mnie nie zrozumiales... :cry:
Awatar użytkownika
bosss

No Arek chyba nie... :razz:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...to moze poczytaj sobie o budowie aparatu;-)
Co innego filtry dokrecane na gwint obiektywu a co innego zamontowane wewnatrz, na stale, z ktorymi raczej sam nic nie pomajstrujesz....tzn. jak chesz robic fajne foty w podczerwieni to musial bys rozebrac aparat i wyjac z obiektywu wbudowany filtr ir, o ile aparat takowy posiada.Nie wiem czy jest zawsze....mysle ze raczej tak, moge zrobic Wam to samo zdjecie tego samego obiektu oswietlanego ir DWOMA roznymi aparatami sredniej klasy...jeden z mozliwoscia robienia w ir, drugi-bez
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

raczej nie do końca jest tak- może w tych prostych aparacikach lub w tych dedykowanych do robienia w podczerwieni, ale często masz powłoki na szkłach obiektywu i one czasami mogą filtrować podczerwień (dodawanie kolejnego szkiełka jedynie pod IR byłoby bez sensu- wzrosło by tłumienie światła) , a na ogół po prostu albo film jest mało wrażliwy na podczerwień, albo matryca nie uwzględnia tego składnika światła.
to tak na szybko- po prostu b.mało aparacików ma w swoich obiektywach extra filtr do IR !!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Pawelsz, dokladnie to mialem na mysli, chocby pierwsza szybka przed matryca moze penic ta role...ehh, musial bym zaraz jakis obiektyw rozkrecic albo poszukac...po prostu widze roznice, mam Fuji 9600, aparat nie najtanszy(~1500zl) i Sony=-ego DSC-F707, staruszek.Wlaczam tego SOnego w IR, obok stawiam Fuji, Sony widzi ladnie oswietlony obiekt a Fuji ledwo co zmiany wychwytuje-bo uklad optyczny filtruje IR.Z ciekawosci machne foty...mam w domu razem ze 4 sprawne cyfraki...porownamy ;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ten Soniak ma extra IR ledy doświetlające w podczerwieni- jakość koszmarna fotek, ale coś widać, natomiast obiektywy do lustrzanek spokojnie przepuszczają IR, a przed matryca raczej nie ma szybki..... jest obiektyw, migawka i matryca- dlatego nowe cyfry maja czyszczenia ultradźwiekowe matrycy- przy zmianie obiektywów pyłki siadają na matrycy
ODPOWIEDZ