Wybór latarki
Wybór latarki
Witam wszystkich serdecznie
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu szukam latarki na rower i trafiłem na to forum. Odrobiłem lekcje i przeczytałem wszystkie wątki z działu z latarkami rowerowymi dotyczącymi zakupu pierwszej latarki, więc mam już myślę pewną wiedzę na ten temat, ale mimo wszystko nie jestem pewien tego co chciałbym kupić. Mam w miarę konkretne wymagania co do latarki. Moje dotychczasowe doświadczenia to latarka kupiona za 10zł na allegro, na której jest napisane 3W na 1 baterię AA. W pierwszym momencie pozytywnie mnie zaskoczyła, ponieważ wcześniej miałem do czynienia tylko z latarkami na żarówki, więc to już w ogóle prehistoria, ale do rzeczy. Jeździłem z tą latarką na rowerze w całkowitej ciemności w lesie. Powiem tak: nie było łatwo, ale dało radę, oświetlała mi powiedzmy na 2m przed rowerem, na szczęście jechałem za kimś, kto miał lepszą widoczność, więc mogłem ufać, że na drodze nie ma nie wiadomo czego. Ale teraz chciałbym kupić coś lepszego, żeby coś widzieć.
Dodatkowo latarka ma mieć przeznaczenie codzienne, dlatego chciałbym, aby posiadała zooma, gdyż przyda się również do innych cełów. Naczytałem się, że są z nim problemy zwłaszcza z odprowadzeniem ciepła, ale mogę zastosować jakieś przeróbki typy folia aluminiowa czy pasta termoprzewodząca, jeżeli to wystarczy, nie chcę wymieniać sterownika, reflektora itp.
Moje wymagania są takie:
1. Jazda po lesie w całkowitej ciemności (do 15km/h po nierównej drodze z ew. korzeniami lub do 25km/h na drodze utwardzonej w lesie, gdzie raczej nie ma przeszkód), jak pisałem, jeździłem z latarką za 10zł, więc wymagania nie są duże
2. Dobrze, żeby mogła wytrzymać na akumulatorze chociaż 2-3h, ale jak będzie mniej to również to rozważę
3. Cena do 15$ z DX (cena samej latarki)
4. Na akumulator 18650
5. Zoom - odradzane, ale jednak chcę
6. Mogę zrobić przeróbki typu folia aluminiowa czy pasta termoprzewodząca (chyba, że to jednak nie wystarczy)
7. Widziałem efekt taniej latarki z allegro z zoomem (nie żebym łamał prawa autorskie )
i jest dla mnie zadowalający, ale chciałbym, żeby jeszcze było nieco jaśniej, ale nie dużo.
8. Nie wiem ile lumenów
Wybrałem na typy dwie latarki:
http://dx.com/p/cree-xm-l-t6-600lm-5-mo ... ght-126718
http://dx.com/p/ultrafire-t2-cree-xm-l- ... 650-177404
Chciałbym się teraz zapytać o kilka rzeczy apropo tych latarek.
1. Czy w ogóle ktoś je zna i mógłby je ocenić albo przynajmniej na podstawie parametrów podany na stronie?
2. Czy "Digital regulated" oznacza stabilizację, czyli takie samo świecenie przez cały okres świecenia latarki nawet po częściowym rozładowaniu latarki? Czy bez "Digital regulated" latarka będzie się ściemniać wraz z rozładowywaniem baterii?
3. Czy liczba lumenów wystarczy na moje potrzeby?
4. Czy wystarczy zastosować folię aluminiową i pastę termoprzewodzącą, żeby rozwiązać problem przegrzania?
5. Czy mogą być z nimi jeszcze inne problemy?
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu szukam latarki na rower i trafiłem na to forum. Odrobiłem lekcje i przeczytałem wszystkie wątki z działu z latarkami rowerowymi dotyczącymi zakupu pierwszej latarki, więc mam już myślę pewną wiedzę na ten temat, ale mimo wszystko nie jestem pewien tego co chciałbym kupić. Mam w miarę konkretne wymagania co do latarki. Moje dotychczasowe doświadczenia to latarka kupiona za 10zł na allegro, na której jest napisane 3W na 1 baterię AA. W pierwszym momencie pozytywnie mnie zaskoczyła, ponieważ wcześniej miałem do czynienia tylko z latarkami na żarówki, więc to już w ogóle prehistoria, ale do rzeczy. Jeździłem z tą latarką na rowerze w całkowitej ciemności w lesie. Powiem tak: nie było łatwo, ale dało radę, oświetlała mi powiedzmy na 2m przed rowerem, na szczęście jechałem za kimś, kto miał lepszą widoczność, więc mogłem ufać, że na drodze nie ma nie wiadomo czego. Ale teraz chciałbym kupić coś lepszego, żeby coś widzieć.
Dodatkowo latarka ma mieć przeznaczenie codzienne, dlatego chciałbym, aby posiadała zooma, gdyż przyda się również do innych cełów. Naczytałem się, że są z nim problemy zwłaszcza z odprowadzeniem ciepła, ale mogę zastosować jakieś przeróbki typy folia aluminiowa czy pasta termoprzewodząca, jeżeli to wystarczy, nie chcę wymieniać sterownika, reflektora itp.
Moje wymagania są takie:
1. Jazda po lesie w całkowitej ciemności (do 15km/h po nierównej drodze z ew. korzeniami lub do 25km/h na drodze utwardzonej w lesie, gdzie raczej nie ma przeszkód), jak pisałem, jeździłem z latarką za 10zł, więc wymagania nie są duże
2. Dobrze, żeby mogła wytrzymać na akumulatorze chociaż 2-3h, ale jak będzie mniej to również to rozważę
3. Cena do 15$ z DX (cena samej latarki)
4. Na akumulator 18650
5. Zoom - odradzane, ale jednak chcę
6. Mogę zrobić przeróbki typu folia aluminiowa czy pasta termoprzewodząca (chyba, że to jednak nie wystarczy)
7. Widziałem efekt taniej latarki z allegro z zoomem (nie żebym łamał prawa autorskie )
i jest dla mnie zadowalający, ale chciałbym, żeby jeszcze było nieco jaśniej, ale nie dużo.
8. Nie wiem ile lumenów
Wybrałem na typy dwie latarki:
http://dx.com/p/cree-xm-l-t6-600lm-5-mo ... ght-126718
http://dx.com/p/ultrafire-t2-cree-xm-l- ... 650-177404
Chciałbym się teraz zapytać o kilka rzeczy apropo tych latarek.
1. Czy w ogóle ktoś je zna i mógłby je ocenić albo przynajmniej na podstawie parametrów podany na stronie?
2. Czy "Digital regulated" oznacza stabilizację, czyli takie samo świecenie przez cały okres świecenia latarki nawet po częściowym rozładowaniu latarki? Czy bez "Digital regulated" latarka będzie się ściemniać wraz z rozładowywaniem baterii?
3. Czy liczba lumenów wystarczy na moje potrzeby?
4. Czy wystarczy zastosować folię aluminiową i pastę termoprzewodzącą, żeby rozwiązać problem przegrzania?
5. Czy mogą być z nimi jeszcze inne problemy?
2) Może to również oznaczać, że jest PWM na stałe żeby ograniczyć prąd, ale nie zmienia się gdy ogniwo się rozładuje, czyli stabilizacji może nie być
3) Tak. O ile się nie zmniejszy w skutek przegrzania diody Przy dobrym rozkładzie światła 200lm wystarcza do jazdy spokojnie
4) Być może jest kiepska piguła i trzeba będzie ją modyfikować. Folia alu- nie wiem do czego w konstrukcji z zoomem. Pasta na pewno się przyda tu i tam
5) Nieszczelność, luzujący się zoom, padnięcie włącznika, przegrzanie diody, drivera.
Konstrukcja zoomu bez odbłyśnika powoduje, że z szeroko świecącej diody część światła pada na soczewkę, a część(im większe skupienie tym większa) trafia na obudowę. Kompletnie bez sensu. Zamiast tracić strumień świetlny lepiej go dobrze wysłać.
Co daje Ci użyteczna optyka - mocny spot i ciemniejszy spill
Co daje Ci zoom - słabszy spot lub ciemniejszy spill,
Do tego jeździsz rowerem, więc potrzebujesz spot wysłać daleko a spillem oświetlić bliższe otoczenie. Zoom na rower to złe rozwiązanie, bo albo nie oświetlisz dali, albo bliży. Poza tym zoom to złe rozwiązanie, ale jest kilka konstrukcji, gdzie podobno jest to sensownie zrobione
Miałem latarkę z zoomem a teraz mam L2 Grega. Uwierz rowerzyście, że nie warto
Co do używania na codzień - jak potrzebuję szersze światło, to zakładam dyfuzor. z folii dyfuzyjnej z ekranu LCD. Wtedy traci się może ze 20% światła ale jest to użyteczne.
3) Tak. O ile się nie zmniejszy w skutek przegrzania diody Przy dobrym rozkładzie światła 200lm wystarcza do jazdy spokojnie
4) Być może jest kiepska piguła i trzeba będzie ją modyfikować. Folia alu- nie wiem do czego w konstrukcji z zoomem. Pasta na pewno się przyda tu i tam
5) Nieszczelność, luzujący się zoom, padnięcie włącznika, przegrzanie diody, drivera.
Konstrukcja zoomu bez odbłyśnika powoduje, że z szeroko świecącej diody część światła pada na soczewkę, a część(im większe skupienie tym większa) trafia na obudowę. Kompletnie bez sensu. Zamiast tracić strumień świetlny lepiej go dobrze wysłać.
Co daje Ci użyteczna optyka - mocny spot i ciemniejszy spill
Do tego jeździsz rowerem, więc potrzebujesz spot wysłać daleko a spillem oświetlić bliższe otoczenie. Zoom na rower to złe rozwiązanie, bo albo nie oświetlisz dali, albo bliży. Poza tym zoom to złe rozwiązanie, ale jest kilka konstrukcji, gdzie podobno jest to sensownie zrobione
Miałem latarkę z zoomem a teraz mam L2 Grega. Uwierz rowerzyście, że nie warto
Co do używania na codzień - jak potrzebuję szersze światło, to zakładam dyfuzor. z folii dyfuzyjnej z ekranu LCD. Wtedy traci się może ze 20% światła ale jest to użyteczne.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
Latarka z zoomem na Cree Q5 jak chocby RC-39 przy max skupieniu zaświeci tak, jak latarka z XM-L i niezbyt dużym lustrem, gdzie w diodę idzie około 3A, jednak przy XM-L światła będzie tak z 5 - 6 razy więcej. Przy takiej ilości można jechać i 50 na godzinę.
Moja pierwsza latarka miala zoom, kolejna nie ma i nie żałuję - na rower jest zdecydowanie lepsza.
Moja pierwsza latarka miala zoom, kolejna nie ma i nie żałuję - na rower jest zdecydowanie lepsza.
ILPT
Dziękuję za szybki i spory odzew, ale dalej mam trochę wątpliwości.
Z tego co wyczytałem, folię aluminiową trzeba wepchnąć pod odbłyśnik, żeby lepiej oddawał ciepło do korpusu latarki. Jeżeli się mylę to mnie popraw.wikrap1 pisze: 4) Być może jest kiepska piguła i trzeba będzie ją modyfikować. Folia alu- nie wiem do czego w konstrukcji z zoomem. Pasta na pewno się przyda tu i tam
Z tego co widzę na zdjęciu, to jest odbłyśnik, bez niego to w ogóle byłoby bez sensu tak jak mówisz, ale przecież odbłyśnik kieruję światło na soczewkę podobnie jak w innych konstrukcjach bez zooma. Chyba, że o czymś nie wiem.wikrap1 pisze: Konstrukcja zooma bez odbłyśnika powoduje, że z szeroko świecącej diody część światła pada na soczewkę, a część(im większe skupienie tym większa) trafia na obudowę. Kompletnie bez sensu. Zamiast tracić strumień świetlny lepiej go dobrze wysłać.
Z tego co się domyślam spot to główny strumień światła, a spill to jakaś druga poświata, tak? A gdy ustawię sobie zoom tak, że spot będzie wszystko oświetlał jednocześnie, nie wystarczy? Przy takiej liczbie lumenów chyba powinno dać radę. Jeżeli źle myślę, to mnie poprawcie i jak możecie to wyjaśnijcie czy dobrze myślę co to spot i spill.wikrap1 pisze: Co daje Ci użyteczna optyka - mocny spot i ciemniejszy spill
Rozumiem, tylko jednak wolałbym nie kombinować przy każdym użyciu, np. na wycieczki piesze też przydaje się czasami oświetlić coś daleko, a potem z powrotem blisko siebie, więc zoom jest idealny.wikrap1 pisze: Co do używania na codzień - jak potrzebuję szersze światło, to zakładam dyfuzor. z folii dyfuzyjnej z ekranu LCD. Wtedy traci się może ze 20% światła ale jest to użyteczne.
Widziałem, że niektórzy polecają tę latarkę, ale tutaj moje pytanie. Dlaczego, skoro ilość jej lumenów jest wydaje się mała + zoom jak mówicie to już w ogóle strasznie ciemno się robi. Te które podałem są kilka razy jaśniejsze, więc wydaje się, że powinny być lepsze, więc dlaczego nie?Nightmare pisze: Dołóż do Romisena RC-39 jest nie najgorzej zrobiony, od biedy nie trzeba nic w nim robić aczkolwiek zawsze coś można poprawić
Nie wiem czy złapałem przesłanie Twojej wypowiedzi. Latarki, które podałem mają kilka razy więcej lumenów niż RC-39, więc skoro RC-39 będzie świecić przy max skupieniu tak samo jak latarka z XM-L przy 3A, to wychodzi na to, że te latarki mogą świecić tak samo mocno przy mniejszym skupieniu jak latarka bez zooma z XM-L przy mniejszym prądzie, bo przy takim pewnie może pół godziny latarka pochodzi.skaktus pisze: Latarka z zoomem na Cree Q5 jak chocby RC-39 przy max skupieniu zaświeci tak, jak latarka z XM-L i niezbyt dużym lustrem, gdzie w diodę idzie około 3A, jednak przy XM-L światła będzie tak z 5 - 6 razy więcej. Przy takiej ilości można jechać i 50 na godzinę.
Tak, gdyby był odbłyśnik i latarka byłaby typu drop-in czyli byłaby przestrzeń do wypełnienia. W zoomie się tak nie da, bo nie ma takiej przestrzeni.Z tego co wyczytałem, folię aluminiową trzeba wepchnąć pod odbłyśnik, żeby lepiej oddawał ciepło do korpusu latarki. Jeżeli się mylę to mnie popraw.
W ultrafire coś jest. w JIADI jest biały plastikowy krążekZ tego co widzę na zdjęciu, to jest odbłyśnik, bez niego to w ogóle byłoby bez sensu tak jak mówisz, ale przecież odbłyśnik kieruję światło na soczewkę podobnie jak w innych konstrukcjach bez zooma. Chyba, że o czymś nie wiem.
No problem w tym, że droga przed Tobą jest w różnej odległości. Im dalej tym więcej lm trzeba posłać. Jeżeli taką równomierną szeroką wiązkę wyślesz, to będziesz miał piekło pod kołem i ciemność dalej.Z tego co się domyślam spot to główny strumień światła, a spill to jakaś druga poświata, tak? A gdy ustawię sobie zoom tak, że spot będzie wszystko oświetlał jednocześnie, nie wystarczy? Przy takiej liczbie lumenów chyba powinno dać radę. Jeżeli źle myślę, to mnie poprawcie i jak możecie to wyjaśnijcie czy dobrze myślę co to spot i spill.
A popularne konstrukcje na XM-L oświetlają i blisko i daleko jednocześnie dając więcej światła, bo nie ma strat na soczewce i konstrukcji zooma (nawet jak jest odbłyśnik to na pewno trochę ucieka na boki, bo nie da się wrzucić dużego lustra w tak małej przestrzeni)Rozumiem, tylko jednak wolałbym nie kombinować przy każdym użyciu, np. na wycieczki piesze też przydaje się czasami oświetlić coś daleko, a potem z powrotem blisko siebie, więc zoom jest idealny.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
@yaroray, jako, że jesteś z Gdańska, a tamtejszy oddział światełek jest dosyć prężny to było by fajnie aby ktoś pomocny z Twojego miasta zademonstrował Ci np. jak świeci taka modowana L2P od grega, lub Bocialarka, może jakiegoś zooma dla porównania.
Spróbuj złapać jakiś kontakt, światełkowcy to sympatyczne chłopaki i zapewne znajdzie się jakiś chętny na demonstrację kilku swoich lampek.
Trochę to już inny pułap cenowy, ale miałbyś punkt odniesienia na przyszłość, a być może doszedł byś do wniosku, że jednak na takie "działko fotonowe" warto się wykosztować.
___
Spróbuj złapać jakiś kontakt, światełkowcy to sympatyczne chłopaki i zapewne znajdzie się jakiś chętny na demonstrację kilku swoich lampek.
Trochę to już inny pułap cenowy, ale miałbyś punkt odniesienia na przyszłość, a być może doszedł byś do wniosku, że jednak na takie "działko fotonowe" warto się wykosztować.
___
a może zebra h600?
http://www.zebralight.com/H600-Cree-XM- ... _p_72.html
To miał być żart, nietrafiony temat, czy o co chodzi?cosin pisze:a może zebra h600?
Dzięki za zaproszenie, ale niestety nie mogę.ologda pisze: yaroray, niedługo spotkanie ,przyjdź zobacz co i jak
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9688
Nie chciałbym aż tak dużo wydawać na latarkę, ale udało mi się zobaczyć na żywo latarkę Ultrafire C8 i inną z zoomem. Muszę przyznać, że jednak C8 robi lepsze wrażenie, ale może to kwestia akurat danego modelu. Także możliwe, że zdecyduje się na C8, gdyż z tego co czytałem na forum ma dobrą opinię. To chyba ta http://dx.com/p/ultrafire-c8-t6-cree-xm ... 650-110264 Jednak teraz mam pytanie, bo w latarce, którą widziałem było dodatkowe szkiełko rozpraszające, przez co latarka świeci dobrze na boki. Wiecie może gdzie można coś takiego kupić i pod jaką nazwą szukać? Osoba, u której to widziałem kupiła od kogoś już z tym szkiełkiem, więc od niej się nie dowiem.Vigo pisze:@yaroray, jako, że jesteś z Gdańska, a tamtejszy oddział światełek jest dosyć prężny to było by fajnie aby ktoś pomocny z Twojego miasta zademonstrował Ci np. jak świeci taka modowana L2P od grega, lub Bocialarka, może jakiegoś zooma dla porównania.
Ta C8 z DX chyba ostatnio przyszła komuś z dziurką pod diodą?
Więc ja znów: Ledsupermall.com - MNIEJ dolców i na 3 sztuki zamawiane w przeciągu roku, wszystkie miały pełną pigułę i były podklejone pastą:)
ja korzystam z wyłożenia reflektora folią zamiast takiej "szybki" efekty wrzucałem w mój temat o C8
Więc ja znów: Ledsupermall.com - MNIEJ dolców i na 3 sztuki zamawiane w przeciągu roku, wszystkie miały pełną pigułę i były podklejone pastą:)
ja korzystam z wyłożenia reflektora folią zamiast takiej "szybki" efekty wrzucałem w mój temat o C8
Właśnie coś w tym stylu, tylko w tej latarce to jest po prostu dodatkowe szkiełko włożone pod zwykłe, bo ma trochę mniejszą średnicę i inaczej by się nie trzymało. Z tego co widzę, w latarce, którą pokazałeś jest to już wbudowane, a musiałbym kupić takie dodatkowe. Wiesz, gdzie kupię coś takiego?max4max pisze:To może być nakładka rozpraszająca - robi takie np. Fenix
Patrzyłem na tej stronie, ale nie jestem pewien, bo jedyne, co ma podobną ilość lumenów (1200lm zamiast 800lm) to:max4max pisze:Więc ja znów: Ledsupermall.com - MNIEJ dolców i na 3 sztuki zamawiane w przeciągu roku, wszystkie miały pełną pigułę i były podklejone pastą:)
http://www.ledsupermall.com/ultrafire-c ... light.html
Tylko jest tam napisane, że świeci jedynie godzinę, a na DX ta sama latarka ma 800lm i świeci od 1 do 3 godzin. Nie wiem jak się ma to do rzeczywistości. Chciałbym, żeby chociaż te 2, może 3 godziny poświeciła na jednym ogniwie. Zamawiał ktoś tę latarkę co podałem z http://www.ledsupermall.com? Ile może świecić na jednym ładowaniu w rzeczywistości?