Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Krasny

Post autor: Krasny »

RAMA pisze:
greg pisze:Fakt, profile można zostawić poza blokadą. Czyli:

16-klik programming enable - aktywacja opcji powyżej 7-kliku (domyślnie: off)
To na wypadek jakby zmienił nam sie profil wycieczki?
Jak nam ktoś ukradnie rower to z trybu rowerowego można zmienić szybko na taktyczny? :mrgreen:

16-klik Programming enable powinien być jak brama do innych zmian niż najprostsze czyli zmiana trybu.
to ja znow zaproponuje pod menu 16 klik wchodzi w menu programowania potem opcje 1 klik, 2 klik, itd

nie sposób wejsc przypadkowo w programowanie jakichkolwiek opcji
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Wtedy trudniej będzie zmieniać tryby, a to istotne również podczas programowania. Musi być od minimum 6-kliku i tak jak jest jest intuicyjnie. Raczej nie jestem za podmenu, ale niech opinia publiczna zadecyduje.
To na wypadek jakby zmienił nam sie profil wycieczki?
Jak nam ktoś ukradnie rower to z trybu rowerowego można zmienić szybko na taktyczny? :mrgreen:

16-klik Programming enable powinien być jak brama do innych zmian niż najprostsze czyli zmiana trybu.
Ale z programowania korzystamy raz na sto lat, a zmiana profilu się odbywa np. kilka razy dziennie bo raz idziesz na spacer po lesie, a kiedy indziej na rower i takie zmiany nie mogą być klikochłonne. :wink: Dlatego upierałbym się, by to pozostało poza blokadą. Inaczej blokada będzie bezużyteczna IMO bo ogranicza podstawową funkcjonalność, a powinna ograniczać tylko stricte zmiany programu.

Można to łatwo rozstrzygnąć. 16klik blokuje powyżej 6kliku a 17klik blokuje powyżej 7 :grin: I jeden lub drugi ściąga dowolną blokadę.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
RAMA

Post autor: RAMA »

wikrap1 pisze:Ale z programowania korzystamy raz na sto lat, a zmiana profilu się odbywa np. kilka razy dziennie bo raz idziesz na spacer po lesie, a kiedy indziej na rower i takie zmiany nie mogą być klikochłonne. :wink: Dlatego upierałbym się, by to pozostało poza blokadą. Inaczej blokada będzie bezużyteczna IMO bo ogranicza podstawową funkcjonalność, a powinna ograniczać tylko stricte zmiany programu.
OK ale do tej pory zmiana przeznaczenia z EDC na rowerowe dla ułatwienia życia wymagała zmiany typu włącznika. Nie wiem czy szybkie przełączanie profilu pod palcem zniweluje brak włącznika rewerse.
30% w trybie EDC i rowerowym to dalej 30% obojętnie od profilu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czwartek 17 sty 2013, 19:08 przez RAMA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli mogę coś zaproponować to może zmianę logiki zmiany trybów.
Zmiana trybów możliwa by była 2-klikiem, czyli szybkim dwukrotnym kliknięciem, następny tryb powiedzmy po 1 s, wtedy można by zmniejszyć obciążenia kciuka, gdyż np. 3 klik już by był wywołaniem funkcji. Dodatkowo konieczność 1s świecenia pozwalała by userowi zorientować się, że jest we właściwej jasności. Poza tym można by sobie do woli w kółko zmieniać tryby, bez wchodzenia w konfigurację.
Uważam, że te 5 s na przejście przez wszystkie tryby to niewiele.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

A ja bym pozostał przy tym, co jest. Wiem, jakie mam tryby i wiem, czego mi potrzeba. Sekwencję trybów mam w głowie i klikam tyle ile trzeba. Gdybym musiał ciągle przechodzić 2kllikiem np na rowerze to byłoby irytujące. Obecny sposób pozwala szybciej przedostać się przez większą pulę trybów.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Krasny

wikrap1 pisze:Wtedy trudniej będzie zmieniać tryby, a to istotne również podczas programowania. Musi być od minimum 6-kliku i tak jak jest jest intuicyjnie. Raczej nie jestem za podmenu, ale niech opinia publiczna zadecyduje.
Właśnie pod menu rozwiązuje moim zdaniem wiele problemów. W normalnym użytkowaniu masz aktywny profil z dobranymi trybami. Możesz do woli zmieniać tryby w obrębie danego profilu. Chcesz zmienić profil lub cokolwiek klikasz 16 razy i masz menu programowania. Nie sposób wejść tam przypadkowo podczas przełączania trybów.
Nie dajmy się zwariować poza początkową zabawą ile razy będziesz zmieniał profile przeprogramowywał tryby czy zmieniał ochronę ogniwa.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Kazik pisze:
Hahar pisze:A bluetooth ? :twisted:
+1 :mrgreen:

Ja bym jeszcze chciał wbudowany termometr - i tak mógłbym wieczorem wyrzucić lampkę przez okno, a rano na telefonie komórkowym odczytać ile mamy stopni na dworze (bo lampka z pomocą bluetooth przesłałaby dane na telefon). :twisted: :[/quote]

Chodziło mi bardziej o bluetooth zamiast USB do komunikacji z kompem/telefonem i konfiguracji trybów/ustawień z tych urządzeń... ;)
Nie potrzeba gniazdka w obudowie...
Ale ktoś chciał wyświetlacz-można by wtedy wykorzystać ten z fonu! :twisted:
Pyra pisze:Witam
Jeśli mogę coś zaproponować to może zmianę logiki zmiany trybów.
Zmiana trybów możliwa by była 2-klikiem, czyli szybkim dwukrotnym kliknięciem, następny tryb powiedzmy po 1 s, wtedy można by zmniejszyć obciążenia kciuka, gdyż np. 3 klik już by był wywołaniem funkcji. Dodatkowo konieczność 1s świecenia pozwalała by userowi zorientować się, że jest we właściwej jasności. Poza tym można by sobie do woli w kółko zmieniać tryby, bez wchodzenia w konfigurację.
Uważam, że te 5 s na przejście przez wszystkie tryby to niewiele.

Pozdrawiam
A może dwuklik do góry jedno klik w dół,a reszta już funkcje ?
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

No w sumie podmenu konfiguracji jest do rozważenia. Ale obecne rozwiązanie nie jest chyba gorsze.
A może dwuklik do góry jedno klik w dół,a reszta już funkcje ?
może.. Dla 5 trybów min. klik by dojść do każdego trybu teraz to 5. W proponowanym rozwiązaniu 5 trybów obsługuje się np. 4 szybkimi i 3 co minimum sekundę. Oba rozwiązania są akceptowalne, mają plusy i minusy. Może jako opcja? :mrgreen:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Krasny

moim skromnym zdaniem dwuklik do przełączania trybów będzie w codziennym użytkowaniu upierdliwy i tyle
Przełączanie trybów ma być szybkie i wygodne bo 90% czasu będę w ten sposób użytkował latarkę. Programowanie robimy raz kiedyś i wtedy mogę poświęcić temu czas i uwagę żeby zrobić to na spokojnie i przebrnąć przez ileś tam klików.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Ale jeżeli komuś ma się przydać, a Pyra chyba wie co mówi, to jeśli taka opcja się zmieści, czemu nie?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Krasny

wikrap1 pisze:Ale jeżeli komuś ma się przydać, a Pyra chyba wie co mówi, to jeśli taka opcja się zmieści, czemu nie?
A w czym ma się przydać przełączanie trybów dwuklikiem? Poza nie wchodzeniem przypadkowo w konfigurację? Jak dla mnie to wada.
Grega latarki mają zabezpieczenie przed przypadkową zmianą trybu (np chwilowe rozłączenie aku) i wystarczy.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Z samym pomysłem dwukliku niezbyt się zgadzałem, ale doszła koncepcja dwuklik w przód, 1 klik w tył.

Po przemyśleniu - 2klik i kolejne poniżej 1s dają do przodu, a 1 pojedynczy daje do tyłu. Jako opcja oczywiście. Chyba wszyscy byliby usatysfakcjonowani czyż nie? Koncepcja Pyry, ogółu i Fahara jednocześnie. A jak komuś zależy na zabezpieczeniu przed wstrząsami, to wyłącza przechodzenie w tył.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Krasny

wikrap1 pisze:Z samym pomysłem dwukliku niezbyt się zgadzałem, ale doszła koncepcja dwuklik w przód, 1 klik w tył.

Po przemyśleniu - 2klik i kolejne poniżej 1s dają do przodu, a 1 pojedynczy daje do tyłu. Jako opcja oczywiście. Chyba wszyscy byliby usatysfakcjonowani czyż nie? Koncepcja Pyry, ogółu i Fahara jednocześnie. A jak komuś zależy na zabezpieczeniu przed wstrząsami, to wyłącza przechodzenie w tył.
No niech ogół decyduje ale ja jestem stanowczo na NIE, według mnie komplikuje to obsługę a i zabiera cenną pamięć ATtiny
Harryn

Post autor: Harryn »

wikrap1 pisze:2klik i kolejne poniżej 1s dają do przodu, a 1 pojedynczy daje do tyłu.
Również jestem na nie; często na rowerze zmieniam tryby i po prostu takie ustawienie w działaniu byłoby katorgą :-)
Awatar użytkownika
Krasny

Harryn pisze:
wikrap1 pisze:2klik i kolejne poniżej 1s dają do przodu, a 1 pojedynczy daje do tyłu.
Również jestem na nie; często na rowerze zmieniam tryby i po prostu takie ustawienie w działaniu byłoby katorgą :-)
To pewnie na rowerek przyda Ci się funkcja boost ;)
ODPOWIEDZ