[DIY] Mikroprocesorowy miernik pojemności
DNF, zawładnąłbyś światem?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Temat lekko ruszył do przodu, została dołożona obsługa kart pamięci w celu zdejmowania charakterystyk oraz jest możliwość ustawienia prądu rozładowania jak i napięcia końcowego.
Powiedzcie mi jakimi prądami rozładowują fabryczne ładowarki w trakcie pomiaru pojemności?
I co lepsze zapis wyników na karcie czy usb i aplikacja na PC?
Powiedzcie mi jakimi prądami rozładowują fabryczne ładowarki w trakcie pomiaru pojemności?
I co lepsze zapis wyników na karcie czy usb i aplikacja na PC?
Fabryczne ładowarki cisną od 100mA co 100mA do takiego prądu aby nie przekroczyć maksymalnej mocy wydzielanej, czyli U*I nie może przekroczyć z góry ustawionej wartości.
Zdecydowanie zapis na karcie jest lepszy, bo jak rozladowywalem akumulator samochodowy małym prądem potrafiły wystąpić zaniki zasilania sieciowego i cały pomiar trwający tydzień szedł do piachu.
Tak samo fajnym ficzerem było by podtrzymanie na taką okoliczność.
Zdecydowanie zapis na karcie jest lepszy, bo jak rozladowywalem akumulator samochodowy małym prądem potrafiły wystąpić zaniki zasilania sieciowego i cały pomiar trwający tydzień szedł do piachu.
Tak samo fajnym ficzerem było by podtrzymanie na taką okoliczność.
Ładowarki rozładowują prądem zadanym przez użytkownika. Najlepiej, jak będą to wartości realnie spotykane w aplikacji docelowej pracy akumulatora, inaczej sens jest żaden. Dla latarek np. 1-2-3A.
Dobre ładowarki zapisują w wewnętrznej pamięci przy pracy w offline, jak i transmitują online przez USB.
Dobre ładowarki zapisują w wewnętrznej pamięci przy pracy w offline, jak i transmitują online przez USB.
Studzin: i tak przyrząd w obecnej koncepcji wymaga dodatkowego zasilania. No i raczej nie mam w planie stosować tego do aku samochodowego, nie te moce
Greg: cóż, czyli będzie i karta i usb
W sumie to żeby często nie wyjmować karty prawdopodobnie każdy pomiar będzie zapisywany w osobnym pliku z nazwą ściśle powiązaną z godziną i datą- tak celem późniejszej masowej archiwizacji
Greg: cóż, czyli będzie i karta i usb
W sumie to żeby często nie wyjmować karty prawdopodobnie każdy pomiar będzie zapisywany w osobnym pliku z nazwą ściśle powiązaną z godziną i datą- tak celem późniejszej masowej archiwizacji
Ja mam zamiar zastosować rezystor(-y) do obciążenia akumulatora (+ koszyczek z zabezpieczeniem, żeby zadbał o odcięcie po rozładowaniu).
Wystarczy mierzyć napięcie w czasie, a prąd da się obliczyć, gdy znamy wartość rezystancji. Potem podsumować i mamy mAh i mWh.
Co prawda prąd w przypadku ogniwa li-ion spadnie o 1/3 (napięcie z 4,2 do 2,8), ale myślę, że to nie jest jakiś wielki problem.
Ja swoje urządzonko robię na netduino, bo akurat mam i a C# bardziej mi leży niż basic - mam pudełko 18650 wydłubanych z baterii od laptopów, to powybieram co lepsze.
Wystarczy mierzyć napięcie w czasie, a prąd da się obliczyć, gdy znamy wartość rezystancji. Potem podsumować i mamy mAh i mWh.
Co prawda prąd w przypadku ogniwa li-ion spadnie o 1/3 (napięcie z 4,2 do 2,8), ale myślę, że to nie jest jakiś wielki problem.
Ja swoje urządzonko robię na netduino, bo akurat mam i a C# bardziej mi leży niż basic - mam pudełko 18650 wydłubanych z baterii od laptopów, to powybieram co lepsze.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Tylko niestety w ten sposób nie zdejmiesz prawidłowej charakterystyki rozładowania akumulatora przy zadanym prądzie. Szkoda już na etapie projektu marnować potencjał urządzenia.
ale zmierzę pojemność (charakterystykę rozładowania U=f(C) też zresztą mogę uzyskać, choć nie będzie przy stałym prądzie) , a to mi wystarczy póki co.greg pisze:Tylko niestety w ten sposób nie zdejmiesz prawidłowej charakterystyki rozładowania akumulatora przy zadanym prądzie. Szkoda już na etapie projektu marnować potencjał urządzenia.
I czy rzeczywiście informacja, że od x% do y% akumulator rozładowuje się w tempie z mV/min a w innym zakresie - wolniej lub szybciej jest na tyle istotna by stosować dokładne źródło prądowe zamiast rezystora za złotówkę? Ja uznałem, że nie.
Podsumowanie: IMHO rozładowanie prądem np. 1,9A spadającym do ok. 1,3A da mi wystarczającą informację o dostępnej pojemności mierzonego akumulatorka i, co istotne, pozwoli porównać różne ogniwa z szuflady (moim celem będzie zbadanie tych paru tuzinów 18650 teraz i ewentualnie pojedynczych w przyszłości... no i zabawa z netduino )..
"Urządzenie" to rezystor przylutowany do koszyczka, wyłącznik, 2 rezystory dzielnika napięcia (ADC mierzy do 3,3V) i 2 przewody do podłączenia GND i ADC.
Potencjał nie zostanie zmarnowany, bo wystarczy wlutować obciążenie prądowe zamiast rezystora i nieco zmienić soft.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Mi się marzy rozładowywarka z pomiarem o prądzie rozładowania max przynajmniej z 15A Niestety budowa samego sztucznego obciążenia przerasta moje umiejętności. No chyba że są jakieś gotowe projekty do odwzorowania? A co do pomiaru pojemności to już byłby całkiem luxus.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
wkliw, zawsze możesz kupić gotowca - prąd do 20A, nie wszystko trzeba/opłaca się wykonywać samodzielnie. Aby jeździć autem nie musisz go budować.