użycie taśmy/folii EL (elektroluminescencyjnej)

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
zrazik

użycie taśmy/folii EL (elektroluminescencyjnej)

Post autor: zrazik »

Zastanawiam się nad patentem wykorzystania Taśmy EL jak w temacie z okazji przeróbki niepodświetlanych obrysówek na podświetlane - zdecydowanie taniej niż szukanie wersji US :)

Wpierw myślałem o 3 diodkach + rezystorek i po sprawie - nie za jasno w nocy, a i w dzień widać jeśli nie w pełnym słońcu. Ale przeglądając pewien temat zastosowania taśmy w lampach mondeo pomyślałem czemu by nie...
Tylko by nie wywalać kasy niepotrzebnie mam pytanie czy już się ktoś tym bawił? Czy można to ciąć bez obaw? Jak z korozją tego (nie zakładam, ale warto wiedzieć)?

przykład taśmy:
http://nettigo.pl/products/390

Przykład montażu:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... escencyjny

Miejsce docelowego montażu:
http://allegro.pl/mazda-xedos-9-obrysow ... 94888.html

Będę wdzięczny za wszelkie info
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Nie lepiej zrobić to na diodach SMD? Ewentualnie kupić na DXie czy Focalprice gotową płytkę z diodami i zaadaptować. Zasilanie z instalacji samochodowej więc nie musisz prawie wcale bawić się z zasilaniem.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Taśma SMD z czerwonymi diodami w sylikonie + rezytor i po wszystkim.
ILPT
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Ciąć można praktycznie dowolnie - ważne żeby zostały wyprowadzenia elektrod. Przed korozją zapobiega się przez zalaminowanie całości. Taśma, którą pokazałeś ma już podłączone przewody i jest zalaminowana, ale nadal można ją przyciąć i zabezpieczyć jedynie krawędź cięcia.
Do małych projektów lepiej wykorzystać diody. Chybs, że chodzi o jednolite podświetlenie albo bardzo płaskie. Diody znacznie łatwiej jest zasilić.
cosin

Post autor: cosin »

taśmy EL zasila się inwerterem (12-120V) więc gdzieś będziesz musiał go upchnąć. Te paski El można ciąć dowolnie. Zaklejasz miejsce cięcia klejem CA czy czymkolwiek aby szczelne to było i tyle. Podłączenie nowych przewodów do odciętych fragmentów jest bardzo trudne. Te paski są za cienkie do takich zabiegów. Jeden biegun w nich zajmuje 98% powierzchni, później jest przerwa 1% i na samym końcu drugi biegun równie cienki jak przerwa 1%. (przy moich paskach o szerokości 10mm procenty przekładają się w lini prostej na mm).

Inwerter powinien byc zasilany 11-14V (takie info otrzymałem od dostawcy z Niemiec) aby nie ryzykować dodałem układ stabilizujący napięcie (z regulacją 10-14V) i ustawiłem zasilanie na 12V.

W praktyce inwerter pracował już przy 7V ale świało z paska EL nie było zbyt intensywne. Działał również przy 15V (chwilowy test, nie wiem czy takie napięcie na dłuższą chwilę nie zniszczyłoby go).

P.S. ja jestem autorem/twórcą/stwórcą/kreatorem tych lamp w mondeo :)
zrazik

Wiadomo paski led to najprostrze rozwiązanie - czy nawet kilka dziurek wsadzenie spiłowanych zwykłych diodek, rezystorek , klej i po sprawie, ale chciałem spróbować czegoś innego nie wiem tylko jak taki paseczek się będzie rozpraszał przez ryflowane szkiełko

Cosin - ale ten świat / internet mały - podaję przykład z innego forum, a tu nawet wzmianka na tym jest :)
- Możesz mi powiedzieć ew pstryknąć fotkkę jeśli masz jeszcze kawałek paseczka - jak to wygląda za takim ryflowanym szkiełkiem jak z odblasków? Oraz czy te paseczki świecą mocniej od folii el do podświetlania lcd?
Czy da radę zastosować to jako pozycje za przednimi odblaskami?
cosin

tak wygląda pasek el pod odblaskowym elementem lampy

Obrazek

Moc podświetlenia zależy w dużej mierze od koloru. Czerwony akurat jest jednym z najsłabszych o ile nie najsałbszym.

Nie kumam tych przednich odblasków ...

generalnie światła jest zdecydowanie za mało aby to jako jedyne pozycyjne potraktować. W dzień tego światła w ogóle praktycznie nie widać.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

cosin pisze:Podłączenie nowych przewodów do odciętych fragmentów jest bardzo trudne. Te paski są za cienkie do takich zabiegów. Jeden biegun w nich zajmuje 98% powierzchni, później jest przerwa 1% i na samym końcu drugi biegun równie cienki jak przerwa 1%. (przy moich paskach o szerokości 10mm procenty przekładają się w lini prostej na mm).
Wszystko zależy od tego czy korzysta się z gotowych paneli czy robi się je samemu. Tu na przykład dostępne są gołe folie,które posiadają całkiem spore powierzchnie do podłączenia obu elektrod. W gotowych produktach, gdzie z góry wiadomo gdzie i jakie będą połączenia, wyprowadzenia te będą oczywiście jak najmniejsze żeby większość stanowiła powierzchnia świecąca.
cosin

oo popatrz nie znalazłem takiej folii wcześniej
zrazik

cosin pisze:tak wygląda pasek el pod odblaskowym elementem lampy

Obrazek

Moc podświetlenia zależy w dużej mierze od koloru. Czerwony akurat jest jednym z najsłabszych o ile nie najsałbszym.

Nie kumam tych przednich odblasków ...

generalnie światła jest zdecydowanie za mało aby to jako jedyne pozycyjne potraktować. W dzień tego światła w ogóle praktycznie nie widać.
przednie odblaski - w aucie które mam zamiar zmodzić - w wersji usa są migacze/pozycje pomarańcz. W EU są pod 1 częścią migacze a 2 to odblask, pozycja jest po bokach reflektorek głównych.

a ja chciałbym migacz przenieść w miejsce obecnej pozycji, zaś całe blendy odblaskowe przerobić na pozycję.
Ew odblaski na pozycję przerobić, a obecne migacze na pomarańczowe cornery
Obrazek

Może biały kolor jest mocniejszy od czerwonego - choć na logikę to pewnie ten kolor indiglo jest najmocniejszy
cosin

niebardzo rozumiem Twój opis przeróbek - ale o nieistotne. Próbuj, kombinuj. Może cos z tego wyjdzie :)
ODPOWIEDZ