Latarka na 3W led UV zasilana 18650
Latarka na 3W led UV zasilana 18650
Ostatnio zmajstrowałem takie ustrojstwo na zamówienie. Zainteresowanymi są myśliwi ponieważ podobno w UV krew postrzelonego zwierzęcia wykazuje właściwości fluorescencyjne. Dioda nie należy do najtańszych ale robi swoje, długość fali to ~400nm. Zastosowałem optykę 15st. Zastanawiam się tylko nad bezpieczeństwem tego urządzenie w przypadku nie zgodnego z przeznaczeniem użycia (ta wiązka UV już po kilku sekundach zaczyna powoli parzyć w łapę Co do efektu to jest super jak nie zapomnę to zapodam fotki. Najlepsze jest to jak mój Stefan (skorpion cesarski) świeci na zielono (pancerz skorpionów ma super właściwości fluoro). Narazie latareczkę testuję i wyniki są obiecujące:)
Diodka z polskiej dystrybucji marki lekceważonej przez większość forumowiczów (nie wiedzieć czemu) Edison-Opto. Zapłaciłem mordercze 35zł w detalu ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wkrótce będę miał 100szt tych diod więc mogę sporo taniej odsprzedać. Ciekawe swoją drogą jak UV zachowuje się w reflektorku (dzisiaj dostałem sample od Khatod do Edisonek;)
http://www.khatod.com/
Mają bardzo fajną, alternatywną optykę dla wszystkich czołowych producentów diod. Ja czekałem 3 tygodnia, paczka zdaje się z Włoch:)
Użytkownik UVW z Torcha:
Zastosowanie diod o długości fali poniżej 395nm (360-380)nm otwiera nowe możliwości detekcji śladów:
http://www.theledlight.com/pdf/UVApplications.pdf
No więc powiem szczerze ciężko fotografuje się światło UV. Na dworze przykładowo kora brzozy super świeci na biało a aparat nie łapie na tym ostrości Reszta fotek to mój Stefano (może wydawać się upasiony ale jest tuż przed wylinką:) Ostatnie zdaje się to chciałem uchwycić super wyglądające live znaki wodne na banknocie a na fotce nic nie widać:(
Diodka z polskiej dystrybucji marki lekceważonej przez większość forumowiczów (nie wiedzieć czemu) Edison-Opto. Zapłaciłem mordercze 35zł w detalu ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wkrótce będę miał 100szt tych diod więc mogę sporo taniej odsprzedać. Ciekawe swoją drogą jak UV zachowuje się w reflektorku (dzisiaj dostałem sample od Khatod do Edisonek;)
http://www.khatod.com/
Mają bardzo fajną, alternatywną optykę dla wszystkich czołowych producentów diod. Ja czekałem 3 tygodnia, paczka zdaje się z Włoch:)
Użytkownik UVW z Torcha:
Zastosowanie diod o długości fali poniżej 395nm (360-380)nm otwiera nowe możliwości detekcji śladów:
http://www.theledlight.com/pdf/UVApplications.pdf
No więc powiem szczerze ciężko fotografuje się światło UV. Na dworze przykładowo kora brzozy super świeci na biało a aparat nie łapie na tym ostrości Reszta fotek to mój Stefano (może wydawać się upasiony ale jest tuż przed wylinką:) Ostatnie zdaje się to chciałem uchwycić super wyglądające live znaki wodne na banknocie a na fotce nic nie widać:(
Ostatnio zmieniony wtorek 09 lis 2010, 15:28 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś utoczyłem z siebie parę kropel krwi. Spoko! Nie jestem masochistą, ani nie zrobiłem tego dla nauki - po prostu zaciąłem się przy goleniu (no, co? stary koń już ze mnie!). Pamiętając o tej lampce UV pieczołowicie zebrałem to, co ze mnie wyleciało na chusteczkę, odpaliłem moje 5mm UV i ... nic! Nic, a nic nie zaświeciło się! Albo 5mm za mało UV daje, albo z tymi właściwościami fluoroscencyjnymi jakaś ściema (a może moja krew jest jakaś lewa - chmmm...).
Natomiast wiem, że przy pewnych "temperaturach" światła białego łatwiej odróżnić krew tętniczą od żylnej, co może pomóc przy operacji.
[ Dodano: Czw Lis 22, 2007 8:02 pm ]
A! Byłbym zapomniał! Gratuluję Stefano!
Natomiast wiem, że przy pewnych "temperaturach" światła białego łatwiej odróżnić krew tętniczą od żylnej, co może pomóc przy operacji.
[ Dodano: Czw Lis 22, 2007 8:02 pm ]
A! Byłbym zapomniał! Gratuluję Stefano!
Dubito ergo sum!
- Calineczka
- Kontakt:
Re: Latarka na 3W led UV zasilana 18650
Czy optyka nie tłumi UV?Bocian pisze:Ostatnio zmajstrowałem takie ustrojstwo na zamówienie. Zainteresowanymi są myśliwi ponieważ podobno w UV krew postrzelonego zwierzęcia wykazuje właściwości fluorescencyjne. Dioda nie należy do najtańszych ale robi swoje, długość fali to ~400nm. Zastosowałem optykę 15st. Zastanawiam się tylko nad bezpieczeństwem tego urządzenie w przypadku nie zgodnego z przeznaczeniem użycia (ta wiązka UV już po kilku sekundach zaczyna powoli parzyć w łapę Co do efektu to jest super jak nie zapomnę to zapodam fotki. Najlepsze jest to jak mój Stefan (skorpion cesarski) świeci na zielono (pancerz skorpionów ma super właściwości fluoro). Narazie latareczkę testuję i wyniki są obiecujące:)
(
ZTCW diody dające widmo w okolicy 360 nm są niebotycznie drogie (diody 5 mm po kilkadziesiąt złotych). Jeśli ta dioda EdisonOpto ma "około 400 nm", to jest to raczej bliski uv, w którym niewiele ciekawych rzeczy można zobaczyć. Kilkanaście nm mniej i już się robi zabawa z kolorami! CZy porównywłaeś tę diodę z neonówką UV?
siurfrajer często ma szybki właśnie plasticzane- mocniejsze są, a co do tłumienia UV, cóż wiele plastików jest "na oko" przeźroczyste- ale nie dla UV - choćby okulary słoneczne, z podobnego platiku robią szybki do latarek, ponieważ na ogół dodatek UV jest niewskazany.
Ale polecam prosty test- odpalcie latarkę LED w nocy i zobaczcie jak sie znaki drogowe zachowują
ahha
diabeł tkwi w szczegółach"
ps
mam latarkę z DX na 5ciu diodach, ponoć UV- banknoty świecą, znaczki pocztowe też (no niektóre- te co mają świecić-inny papier), znaczy to działą, ale krwi nie badałem- przy okazji zobaczę
Ale polecam prosty test- odpalcie latarkę LED w nocy i zobaczcie jak sie znaki drogowe zachowują
ahha
diabeł tkwi w szczegółach"
znaczy nie kole 400nm, ale określona długośc fali, a to kosztujeZastosowanie diod o długości fali poniżej 395nm (360-380)nm otwiera nowe możliwości detekcji śladów:
ps
mam latarkę z DX na 5ciu diodach, ponoć UV- banknoty świecą, znaczki pocztowe też (no niektóre- te co mają świecić-inny papier), znaczy to działą, ale krwi nie badałem- przy okazji zobaczę
- Calineczka
- Kontakt: