Przerobienie 3xR14 na 2x18650
-
Przerobienie 3xR14 na 2x18650
Witam serdecznie wszystkich pasjonatów światła
Pomimo wykształcenia trochę związanego z techniką/elektryką z bawieniem się w "małe laboratorium" mam sporatyczną styczność.
Chodzi mi po głowie pomysł przerobienia zasilania latarki,.
Oryginalnie zasilanej z 3 baterii R14, połączonych szeregowo. Źródło to 1 dioda Cree-XML T6.
Biorąc pod uwagę większa wygodę używania ogniw 18650 niż R14, zrobiłem małą przeróbkę (koszyczek w miejsce 3xR14) na zasilanie z jednego ogniwa 18650. Wg. pomiarów luxomierzem jest zdecydowanie lepiej niż na oryginalnym zasilaniu. Prąd przy zasilaniu z 18650 (kupione od kolegi z forum z Piaseczna) to 1,8A, na bateriach było zdecydowanie mniej.
Idąc za ciosem myślę o zasilaniu z dwóch ogniw połączonych równolegle.
Wytoczyłbym dłuższy koszyk, połączył ogniwa do siebie minusami (jakąś metalową pastylką pomiędzy gniazdami).
Ładowanie w standardowej ładowarce, wyjmując z koszyka ogniwa.
Przy plusach ogniw w gniazdach sprężynki.
Kombinuje jeszcze jak sprytnie poprowadzić przewód od "-" ogniw do zewnętrznej części koszyka. oraz jak połączyć plusy ogniw.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, ostrzeżenia przed błędami.
jakiego metalu najlepiej używać w elementach (sprężynki, zewnętrzne bieguny koszyka dotykające biegunów w obudowie latarki)? Mosiądz, miedź, aluminium?
Jakaś wskazówka co do przekroju przewodów?
A może kombinuje za bardzo i są dostępne jakieś gotowe tego typu układy, które mógłbym wpasować w miejsce 3xR14? W sklepach widziałem tylko koszyki na 2x18650 równolegle ale obok siebie nie jedno za drugim.
pozdrawiam
michał
Pomimo wykształcenia trochę związanego z techniką/elektryką z bawieniem się w "małe laboratorium" mam sporatyczną styczność.
Chodzi mi po głowie pomysł przerobienia zasilania latarki,.
Oryginalnie zasilanej z 3 baterii R14, połączonych szeregowo. Źródło to 1 dioda Cree-XML T6.
Biorąc pod uwagę większa wygodę używania ogniw 18650 niż R14, zrobiłem małą przeróbkę (koszyczek w miejsce 3xR14) na zasilanie z jednego ogniwa 18650. Wg. pomiarów luxomierzem jest zdecydowanie lepiej niż na oryginalnym zasilaniu. Prąd przy zasilaniu z 18650 (kupione od kolegi z forum z Piaseczna) to 1,8A, na bateriach było zdecydowanie mniej.
Idąc za ciosem myślę o zasilaniu z dwóch ogniw połączonych równolegle.
Wytoczyłbym dłuższy koszyk, połączył ogniwa do siebie minusami (jakąś metalową pastylką pomiędzy gniazdami).
Ładowanie w standardowej ładowarce, wyjmując z koszyka ogniwa.
Przy plusach ogniw w gniazdach sprężynki.
Kombinuje jeszcze jak sprytnie poprowadzić przewód od "-" ogniw do zewnętrznej części koszyka. oraz jak połączyć plusy ogniw.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, ostrzeżenia przed błędami.
jakiego metalu najlepiej używać w elementach (sprężynki, zewnętrzne bieguny koszyka dotykające biegunów w obudowie latarki)? Mosiądz, miedź, aluminium?
Jakaś wskazówka co do przekroju przewodów?
A może kombinuje za bardzo i są dostępne jakieś gotowe tego typu układy, które mógłbym wpasować w miejsce 3xR14? W sklepach widziałem tylko koszyki na 2x18650 równolegle ale obok siebie nie jedno za drugim.
pozdrawiam
michał
- smokuxx1987
Co to za latarka?
Podeślij jakieś zdjęcia żeby można było sobie wyobrazić mniej więcej jak to jest zrobione.
Zasilanie z ogniw równolegle to martnotrastwo w takiej dużej latarce.
Przy zasilaniu szeregowym wykorzystasz potencjał obudowy, baterii i mniej kombinacji z wdrożeniem takiego ułozenia.
Wystarczy jakaś plastikowa rurka centrująca ogniwa i nowy sterownik zasilany z 2 lub więcej ogniw.
Idealny będzie AX2003 3A max w diode.
Pozdro również Michał
Podeślij jakieś zdjęcia żeby można było sobie wyobrazić mniej więcej jak to jest zrobione.
Zasilanie z ogniw równolegle to martnotrastwo w takiej dużej latarce.
Przy zasilaniu szeregowym wykorzystasz potencjał obudowy, baterii i mniej kombinacji z wdrożeniem takiego ułozenia.
Wystarczy jakaś plastikowa rurka centrująca ogniwa i nowy sterownik zasilany z 2 lub więcej ogniw.
Idealny będzie AX2003 3A max w diode.
Pozdro również Michał
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
latarka podwodna:
http://tecline.com.pl/Latarka-LED-US-15 ... 3493).aspx
W sumie też nad tym myślałem żeby połączyć szeregowo i jakoś napięcie obniżyć tylko nie bardzo miałem pojęcie, ze można takie gotowe układy kupić.
Nie zależy mi kompletnie na żadnych funkcjach dodatkowych typu 70/50/30%.
Po prostu chciałbym dostawać dobry prąd na diodę, teraz przy 1,8A jest naprawdę zadowalająco no ale 2-2,5A bym nie pogardził
Czy jest szansa na podłączenie sterownika nie zależnie w sensie żeby był przy "pakiecie" ogniw a nie przy diodzie w latarce? Mimo wszystko chciałbym zachować możliwość awaryjnego wrzucenia 3xR14.
latarka podwodna:
http://tecline.com.pl/Latarka-LED-US-15 ... 3493).aspx
W sumie też nad tym myślałem żeby połączyć szeregowo i jakoś napięcie obniżyć tylko nie bardzo miałem pojęcie, ze można takie gotowe układy kupić.
Nie zależy mi kompletnie na żadnych funkcjach dodatkowych typu 70/50/30%.
Po prostu chciałbym dostawać dobry prąd na diodę, teraz przy 1,8A jest naprawdę zadowalająco no ale 2-2,5A bym nie pogardził
Czy jest szansa na podłączenie sterownika nie zależnie w sensie żeby był przy "pakiecie" ogniw a nie przy diodzie w latarce? Mimo wszystko chciałbym zachować możliwość awaryjnego wrzucenia 3xR14.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 sty 2013, 19:33 przez ____michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- smokuxx1987
Na każdym sterowniku masz straty.
Na tym fabrycznym przypuszczam że największe.
Na dobrych sterownikach masz straty do max 10%.
2 sterowniki jeden przy bateriach a 2 fabryczny nie mają sensu dlatego że ten fabryczny i tak nie puści większego prądu, a straty tylko bd większe.
Wywal fabryczny sterownik i wsać ten na AX2003 + do tego ogniwa szeregowo.
W trybie max poświeci 1.5 godziny w trybie 30% 4.5 .
Teraz prawie każdy sterownik ma tryby i ciężko dostać taki bez.
Możesz sobie ustawić na sterowniku np brak pamięci trybów i 2 tryby Hi i medium.
Wtedy latarka zawsze startuje z max trybu a po szybkim dwukliku dopiero przeskakuje na niższy.
Na tym fabrycznym przypuszczam że największe.
Na dobrych sterownikach masz straty do max 10%.
2 sterowniki jeden przy bateriach a 2 fabryczny nie mają sensu dlatego że ten fabryczny i tak nie puści większego prądu, a straty tylko bd większe.
Wywal fabryczny sterownik i wsać ten na AX2003 + do tego ogniwa szeregowo.
W trybie max poświeci 1.5 godziny w trybie 30% 4.5 .
Teraz prawie każdy sterownik ma tryby i ciężko dostać taki bez.
Możesz sobie ustawić na sterowniku np brak pamięci trybów i 2 tryby Hi i medium.
Wtedy latarka zawsze startuje z max trybu a po szybkim dwukliku dopiero przeskakuje na niższy.
-
Pytanie gdzie szukać takiego gotowego sterownika?
Szukając po "AX2003" nie wiele znajduje opcji zakupu.
Patrząc po parametrach ok wydaje się być:
http://www.intl-outdoor.com/xml-multice ... p-361.html
W Polsce mozna cos takiego kupić? Na allegro znalazłem coś takiego ale pod jedno ogniwo
http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 35156.html
Dziś jeszcze raz zajrzę do wnętrza latarki ale wydaje mi się, że tam nie ma żadnego sterownika...
Szukając po "AX2003" nie wiele znajduje opcji zakupu.
Patrząc po parametrach ok wydaje się być:
http://www.intl-outdoor.com/xml-multice ... p-361.html
W Polsce mozna cos takiego kupić? Na allegro znalazłem coś takiego ale pod jedno ogniwo
http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 35156.html
Dziś jeszcze raz zajrzę do wnętrza latarki ale wydaje mi się, że tam nie ma żadnego sterownika...
- smokuxx1987
-
Więc wygląda to tak:
czyli szukam sterownika na plytce o srednicy 17mm...
czyli szukam sterownika na plytce o srednicy 17mm...
Ostatnio zmieniony wtorek 08 sty 2013, 18:29 przez ____michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- smokuxx1987
a sprzedawca jeszcze większą. Nie bądź zły przyjacielu, ale ta latarka to jedno wielkie oszustwo, zwłaszcza cenowe. Chyba, że to za te 200m zanurzenia____michal pisze:Wschodni producenci mają widać fantazje
To co napisał smokuxx1987, będzie najlepszym rozwiązaniem jeżeli idzie o 2 ogniwa. Pytanie tylko czy się zmieszczą?
Jeśli natomiast idzie o jedno ogniwo to sterownik najlepiej taki http://allegro.pl/sterownik-driver-led-2-8-4-5v-2-8a-konfigurowalny-i2911435156.html
To nasz forowicz o lokalnym niku Greg, z nim dogadasz się co do trybów lub możesz sam je ustawiać zworkami, twój wybór. Mogą być tylko 2, ale jeden słabszy musisz mieć, bo przy wyższym prądzie w pomieszczeniu zamkniętym możesz sobie poparzyć paluchy Pasuje w Twoją pigułę bez toczenia i kombinowania.
Kolejna sprawa, to dioda, osobiście bym ją wymienił, jeśli chcesz tam puścić większy prąd, dlatego, że podłoże na zdjęciach wygląda na typowo chińską taniochę i obawiałbym się o odprowadzanie ciepła, poza tym w takich konstrukcjach najczęściej montowane są diody o obrzydliwie zimnej barwie. (no chyba, że ktoś taką lubi)
no niestety, sprzęt z etykietką "nurkowy" jest zagadkowo droższy niż bez etykietki. Dlatego część rzeczy kupuje się np. w Castorama diving shop (np. sekatory)Zbychur pisze:/.../ cenowe. Chyba, że to za te 200m zanurzenia/.../
Inna sprawa, że akurat światełka muszą być naprawdę dobrze zrobione, żeby woda pozostawała na zewnątrz.
Dzięki za "wiwisekcję" lampki.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Też zastanawiałem się nad kupnem tej latarki (nawet założyłem dzisiaj nowy wątek na ten temat w dziale latarek podwodnych). Te 1500 lumenów wygląda zachęcająco, ale bardzo podejrzanie. ____michal rozumiem, że jesteś w posiadaniu takiej latarki? Jak z jakością wykonania? Warto kupić ją do zmodowania?
Jeśli chodzi o zasilanie zostawiłbym oryginał - baterie albo akumulatory R14, z racji dostępności w różnych zakątkach świata.
Drugą alternatywą jest KXmax grallmarine. Firma pewna, parametry realne, ale cena trochę wyższa. A i tak musiałbym trochę podłubać bo chciałbym cieplejszą barwę diody i szerszy kąt świecenia.
Jeśli chodzi o zasilanie zostawiłbym oryginał - baterie albo akumulatory R14, z racji dostępności w różnych zakątkach świata.
Drugą alternatywą jest KXmax grallmarine. Firma pewna, parametry realne, ale cena trochę wyższa. A i tak musiałbym trochę podłubać bo chciałbym cieplejszą barwę diody i szerszy kąt świecenia.