Jakiś czas temu dostałem do naprawy ładowarkę iMAX B6. Standardowe uszkodzenie,

Dla jasności zamieszczam fragment schematu:

Jak zwykle w takich przypadkach poszedł tranzystor MOS sekcji obniżającej napięcie, czyli Q6. Według pozyskanego z internetu schematu, powinien tam być AO4409, jako że takiego nie miałem poszedł w to miejsce AO4425.

Po wymianie pojawiło się napięcie za przetwornicą, niestety zawsze max zasilania. Próba ładowania LiIona, kończyła się komunikatem "overvotage", co jednoznacznie sugerowało niewłaściwą pracę sekcji obniżającej napięcie.
Poszukiwania doprowadziły mnie do znalezienia zaniżonego napięcia sterującego mosfetem Q6, w tym wypadku, zwarcie bramki do masy powoduje otwarcie (przewodzenie) tranzystora, czyli napięcie zasilania dostarczane jest prosto na wyjście ładowania.
Dalsze pomiary doprowadziły mnie do stwierdzenia zbyt niskiego napięcia na wyjściu wzmacniacza U3A. Pomimo dostarczenia prawidłowych napięć wejściowych, na wyjściu zamiast 12V było 1,14V. Diagnozy były dwie, padnięty scalak, lub tranzystor Q2. W związku z tym, że tranzystor ma mniej nóżek i łatwiej go wylutować, to zacząłem od niego.

Widać tu wylutowany tranzystor w obudowie SOT-23 oznaczony ZAA. Według schematu, powinien tam się znajdować tranzystor BC857. Na płytce jednak był inny. Jednak biorąc pod uwagę jego rolę w układzie, jego parametry nie są aż tak krytyczne, więc zastosowałem wspomniany BC857.
Po wlutowaniu nowego tranzystora, wszystko zaczęło pracować prawidłowo.

Pozdrawiam