Poszukuję latarki pod zamówienie dla myśliwego.
Poszukuję latarki pod zamówienie dla myśliwego.
Kolega zwrócił się do mnie o pomoc w wyborze latarki do plecaka (myśliwy). Podał dosyć dobrze sprecyzowane wymagania. Ponieważ to dobry kolega a moja wiedza jest mizerna, prosiłbym Was o pomoc w znalezieniu czegoś odpowiedniego.
1. Koszt samej latarki do 200 zł.
2. Minimum trzy tryby świecenia. Min-mid-max.
3. Zmienna ogniskowa. Chciałby mieć sporo światła podczas chodzenia po polu na odległości 30 do 50 metrów i w miarę możliwości skupienie wiązki tak aby oświetlała przedmioty na dystansie nie mniejszym niż 100 metrów. Wskazane - 200.
4. Czas świecenie na ogniwie w trybie max 40 minut a wskazane 60 lub więcej.
5. Ogniwa zasilające - dowolne. I tak musi kupić ładowarkę więc ogniwa dokupi.
6. Jeśli sklep, gdzie jest dostępna latarka, znajduje się poza granicami Polski, to płatność poprzez PP.
7. Może być światełko poza-sklepowe. W tym przypadku skontaktuję kolegę bezpośrednio z oferentem.
Jeśli ktoś zechciałby pomóc, to proszę o podpowiedzi.
1. Koszt samej latarki do 200 zł.
2. Minimum trzy tryby świecenia. Min-mid-max.
3. Zmienna ogniskowa. Chciałby mieć sporo światła podczas chodzenia po polu na odległości 30 do 50 metrów i w miarę możliwości skupienie wiązki tak aby oświetlała przedmioty na dystansie nie mniejszym niż 100 metrów. Wskazane - 200.
4. Czas świecenie na ogniwie w trybie max 40 minut a wskazane 60 lub więcej.
5. Ogniwa zasilające - dowolne. I tak musi kupić ładowarkę więc ogniwa dokupi.
6. Jeśli sklep, gdzie jest dostępna latarka, znajduje się poza granicami Polski, to płatność poprzez PP.
7. Może być światełko poza-sklepowe. W tym przypadku skontaktuję kolegę bezpośrednio z oferentem.
Jeśli ktoś zechciałby pomóc, to proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam
P_iter
P_iter
- Calineczka
- Kontakt:
Hej,
Kierunek poszukiwań dobry, ale... w sklepiku jest maluch P5, lepiej poszukaj wersji P7 czyli z większą baterią ogniw, większym reflektorem, dwoma trybami i dłuższym czasem działania. Ten model nie spełnia wymogu trzech trybów i zdecydowanie nie jestem przekonany co do 200m
Może bez zooma ale z dobrym skupieniem / zasięgiem poszukać? Może popularne ostatnio Solarforce modowane na XM-L? A może nieco już zapomniany ale nadal bardzo fajny i tani MRV Super Bright - opisany tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4263
Kierunek poszukiwań dobry, ale... w sklepiku jest maluch P5, lepiej poszukaj wersji P7 czyli z większą baterią ogniw, większym reflektorem, dwoma trybami i dłuższym czasem działania. Ten model nie spełnia wymogu trzech trybów i zdecydowanie nie jestem przekonany co do 200m
Może bez zooma ale z dobrym skupieniem / zasięgiem poszukać? Może popularne ostatnio Solarforce modowane na XM-L? A może nieco już zapomniany ale nadal bardzo fajny i tani MRV Super Bright - opisany tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4263
Pozdr.
Pikom
Pikom
Tutaj, to wybór byłby przeogromny.Pikom pisze: Może bez zooma ale z dobrym skupieniem / zasięgiem poszukać?
Chodzi jednak o to, aby w szybki sposób przemiatać światłem duży teren podczas poszukiwania strzelonego zwierzaka albo podczas poszukiwania postrzałka oraz aby dzięki światłu punktowemu, można było wstępnie stwierdzić, czy strzał był skuteczny i obrać główny kierunek podczas podchodzenia do celu.
Pozdrawiam
P_iter
P_iter
Ja osobiscie napisze tak , nie wiem po co ta zmienna ogniskowa, bardzo mało przydatny gadżet, lepiej kupić coś co świeci średnio skupione i ma dosć mocny promień boczny, myśliwy to potrzebuje dość mocnej latarki ale również małej bo i tak targa gużo na plecach wiec latarka mniejsza byłaby odpowiednia nie jakas landara, ledlenser jest fajny ale ma mało lumenów, ja używałem chwile jetbeam JET 3 M z diodą R5 i to światełko daje dość solidnego kopa jak na 2,5godziny pracy z jednego ogniwa, moim zdaniem dobra propozycja gdyż możesz ją ustawić w różnorakie tryby to znaczy masz tryb 100% i drugi tryb programowalny i co sobie tam ustawisz to masz, świetne rozwiązanie a skupienie tej lampki z dioda XP-G R5 gwarantuje komfortowe użytkowanie w lesie.
Wystawiłem ją w sklepie jakiś czas temu , jesli jednak zalezy ci na cenie to można ją kupić w chinach taniej tylko że nie masz pewności czy dojdzie i w jakim stanie .
Jeśli jednak kolega myśliwy potrzebuje naprawde dużego światła to polecam ITP A6 polestar i ta lampka generuje tu prawie dwa razy wiecej światła w kwocie około 200zł , co ciekawe zasilana jest paluszkami co jest dość prostym i tanim zasilaniem.
pozdrawiam.
Wystawiłem ją w sklepie jakiś czas temu , jesli jednak zalezy ci na cenie to można ją kupić w chinach taniej tylko że nie masz pewności czy dojdzie i w jakim stanie .
Jeśli jednak kolega myśliwy potrzebuje naprawde dużego światła to polecam ITP A6 polestar i ta lampka generuje tu prawie dwa razy wiecej światła w kwocie około 200zł , co ciekawe zasilana jest paluszkami co jest dość prostym i tanim zasilaniem.
pozdrawiam.
Jako myśliwy powiem ci że bardzo przydatna do poszukiwania postrzałka, osobiście polecam ci LL P7 do polowania nie jest idealna ale jest uniwersalna i ma cichy włącznikoskar pisze:Ja osobiscie napisze tak , nie wiem po co ta zmienna ogniskowa, bardzo mało przydatny gadżet
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
XiJaro i ty strzelasz do tych biednych króliczków biegających błogo w trawie
Ty zbóju
Ty zbóju
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Nie bardzo za dużo trybów, nie chciałbym aby mi zimą w rękawicach podczas nocnego chodzenia niechcący włączył się stroboskop :)dobra latarka to prosta latarka 2 tryby (high-low), dobrze gdyby posiadała czerwoną dodatkową diodę do podchodzenia, ale w sumie zwierzyna i tak pracuje wiatrem.Pikom pisze:choć jak by kolega myśliwy wziął do łapki A6-kę to by się na pewno polubili
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9