Poszukuję latarki pod zamówienie dla myśliwego.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
P_iter

Poszukuję latarki pod zamówienie dla myśliwego.

Post autor: P_iter »

Kolega zwrócił się do mnie o pomoc w wyborze latarki do plecaka (myśliwy). Podał dosyć dobrze sprecyzowane wymagania. Ponieważ to dobry kolega a moja wiedza jest mizerna, prosiłbym Was o pomoc w znalezieniu czegoś odpowiedniego.
1. Koszt samej latarki do 200 zł.
2. Minimum trzy tryby świecenia. Min-mid-max.
3. Zmienna ogniskowa. Chciałby mieć sporo światła podczas chodzenia po polu na odległości 30 do 50 metrów i w miarę możliwości skupienie wiązki tak aby oświetlała przedmioty na dystansie nie mniejszym niż 100 metrów. Wskazane - 200.
4. Czas świecenie na ogniwie w trybie max 40 minut a wskazane 60 lub więcej.
5. Ogniwa zasilające - dowolne. I tak musi kupić ładowarkę więc ogniwa dokupi.
6. Jeśli sklep, gdzie jest dostępna latarka, znajduje się poza granicami Polski, to płatność poprzez PP.
7. Może być światełko poza-sklepowe. W tym przypadku skontaktuję kolegę bezpośrednio z oferentem.
Jeśli ktoś zechciałby pomóc, to proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam
P_iter
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

P_iter, jeśli koniecznie zoom to Led Lenser. Przejrzyj ofertę Pikoma w sklepiku.
P_iter

Tak, widziałem. Spełnia wymagania? Zwłaszcza co do czasu świecenia, trybów i zasięgu?
Pozdrawiam
P_iter
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej,

Kierunek poszukiwań dobry, ale... w sklepiku jest maluch P5, lepiej poszukaj wersji P7 czyli z większą baterią ogniw, większym reflektorem, dwoma trybami i dłuższym czasem działania. Ten model nie spełnia wymogu trzech trybów i zdecydowanie nie jestem przekonany co do 200m ;)

Może bez zooma ale z dobrym skupieniem / zasięgiem poszukać? Może popularne ostatnio Solarforce modowane na XM-L? A może nieco już zapomniany ale nadal bardzo fajny i tani MRV Super Bright - opisany tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4263
Pozdr.
Pikom
P_iter

Pikom pisze: Może bez zooma ale z dobrym skupieniem / zasięgiem poszukać?
Tutaj, to wybór byłby przeogromny.
Chodzi jednak o to, aby w szybki sposób przemiatać światłem duży teren podczas poszukiwania strzelonego zwierzaka albo podczas poszukiwania postrzałka oraz aby dzięki światłu punktowemu, można było wstępnie stwierdzić, czy strzał był skuteczny i obrać główny kierunek podczas podchodzenia do celu.
Pozdrawiam
P_iter
DNF

Post autor: DNF »

Model P7 posiadam i sobie chwalę, ale nie jestem przekonany co do tych 200m.
100m to będzie na pewno. Chociaż może w ciemnym lesie to i z ~200m uda się coś dojrzeć.
Na Kai jest ten model za 34$
Pozdrawiam
DNF
oskar

Post autor: oskar »

Ja osobiscie napisze tak , nie wiem po co ta zmienna ogniskowa, bardzo mało przydatny gadżet, lepiej kupić coś co świeci średnio skupione i ma dosć mocny promień boczny, myśliwy to potrzebuje dość mocnej latarki ale również małej bo i tak targa gużo na plecach wiec latarka mniejsza byłaby odpowiednia nie jakas landara, ledlenser jest fajny ale ma mało lumenów, ja używałem chwile jetbeam JET 3 M z diodą R5 i to światełko daje dość solidnego kopa jak na 2,5godziny pracy z jednego ogniwa, moim zdaniem dobra propozycja gdyż możesz ją ustawić w różnorakie tryby to znaczy masz tryb 100% i drugi tryb programowalny i co sobie tam ustawisz to masz, świetne rozwiązanie a skupienie tej lampki z dioda XP-G R5 gwarantuje komfortowe użytkowanie w lesie.
Wystawiłem ją w sklepie jakiś czas temu , jesli jednak zalezy ci na cenie to można ją kupić w chinach taniej tylko że nie masz pewności czy dojdzie i w jakim stanie :P .
Jeśli jednak kolega myśliwy potrzebuje naprawde dużego światła to polecam ITP A6 polestar i ta lampka generuje tu prawie dwa razy wiecej światła w kwocie około 200zł , co ciekawe zasilana jest paluszkami co jest dość prostym i tanim zasilaniem.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

oskar pisze:Ja osobiscie napisze tak , nie wiem po co ta zmienna ogniskowa, bardzo mało przydatny gadżet
Jako myśliwy powiem ci że bardzo przydatna do poszukiwania postrzałka, osobiście polecam ci LL P7 do polowania nie jest idealna ale jest uniwersalna i ma cichy włącznik
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
oskar

Post autor: oskar »

XiJaro i ty strzelasz do tych biednych króliczków biegających błogo w trawie :cry:
Ty zbóju :mrgreen:
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Dobra pany, bez offtopienia :twisted: A LL P7 to niezły pomysł także moim zdaniem, choć jak by kolega myśliwy wziął do łapki A6-kę to by się na pewno polubili... Choć nie wiem, czy z Solarforce'm nie było by im nieco łatwiej ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Pikom pisze:choć jak by kolega myśliwy wziął do łapki A6-kę to by się na pewno polubili
Nie bardzo za dużo trybów, nie chciałbym aby mi zimą w rękawicach podczas nocnego chodzenia niechcący włączył się stroboskop :)dobra latarka to prosta latarka 2 tryby (high-low), dobrze gdyby posiadała czerwoną dodatkową diodę do podchodzenia, ale w sumie zwierzyna i tak pracuje wiatrem.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
ODPOWIEDZ