wiadomości od celnika - climy jak vat wychodzi ponad 44zl:)
wiadomości od celnika - climy jak vat wychodzi ponad 44zl:)
witam,
pomyślałem, że napiszę dla potomnych. Są informacje w necie o wysokości paczek bez cła i vatu, ale że wczoraj byłem osobiście odebrać przesyłkę z hk i rozmawiałem z celnikiem piszę co mówił:)
Vat doliczają jeśli jego wartość przekroczy 44zł, czyli teoretycznie wartość paczki nie może przekroczyć z wysyłką itp 190zł. Paczki są losowo sprawdzane i wołają dowód zakupu - przelewu, wydruk z aukcji itp. u mnie zainteresowanie było wydrukiem z paypala, gdzie wyszło, że vatu należy naliczyć 45zł:)
Co ciekawe panie pobierający opłatę doliczają 3.5 kosztów obsługi, które nigdzie nie są ujęte i opisane. pokwitowanie dostałem, dopiero jak się kapnąłem, że kwota mi się nie zgadza, a przesyłka dla znajomego, więc wolałem mieć pokrycie na całość.
To tak z autopsji.
pomyślałem, że napiszę dla potomnych. Są informacje w necie o wysokości paczek bez cła i vatu, ale że wczoraj byłem osobiście odebrać przesyłkę z hk i rozmawiałem z celnikiem piszę co mówił:)
Vat doliczają jeśli jego wartość przekroczy 44zł, czyli teoretycznie wartość paczki nie może przekroczyć z wysyłką itp 190zł. Paczki są losowo sprawdzane i wołają dowód zakupu - przelewu, wydruk z aukcji itp. u mnie zainteresowanie było wydrukiem z paypala, gdzie wyszło, że vatu należy naliczyć 45zł:)
Co ciekawe panie pobierający opłatę doliczają 3.5 kosztów obsługi, które nigdzie nie są ujęte i opisane. pokwitowanie dostałem, dopiero jak się kapnąłem, że kwota mi się nie zgadza, a przesyłka dla znajomego, więc wolałem mieć pokrycie na całość.
To tak z autopsji.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Próbki nie podlegają ocleniu, ale czy celnik uwierzy, że jest to rzeczywiście sample, to zależy od niego.Zwalnia się od podatku VAT import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.
Żeby dany towar został potraktowany jako próbka musi spełniać wymogi opisane w art. 91 rozporządzenia Rady EWG nr 913 z roku 1983.Anusiak1 pisze:ok dzięki
a jeśli latarka będzie wysłana jako próbka towaru?
Najgorszy jest zapis o pozbawianiu wartości użytkowej. Jednakże, jest on często interpretowany jako pozbawienie go wartości handlowej.1. Bez uszczerbku dla przepisów art. 95 ust. 1 lit. a), zwolnione z należności celnych przywozowych są wzory i próbki towarów mające niewielką wartość i mogące służyć jedynie w celu uzyskania zamówień na towary, których rodzaj reprezentują i które mają być przywiezione na obszar celny Wspólnoty.
2. Właściwe organy mogą uzależnić zwolnienie z należności celnych przywozowych niektórych towarów od pozbawienia ich na stałe wartości użytkowej poprzez przedarcie, dziurkowanie lub wyraźne i czytelne oznaczenia bądź w inny dowolny sposób, pod warunkiem, że działanie takie nie zniszczy ich przydatności jako wzorów lub próbek.
3. Dla celów stosowania postanowień ust. 1, „wzory i próbki towarów" oznaczają każdy artykuł reprezentatywny dla danej grupy towarowej, którego, rodzaj i sposób opakowania oraz jakość bądź oferowana do sprzedaży ilość uniemożliwia wykorzystanie go w innym celu, niż uzyskanie zamówienia.
W mojej opinii trochę głupio przedstawiać latarkę jako próbkę towaru