AMC7135
AMC7135
Witam
W związku z tym, że jak się nic nie publikuje przez dłuższy czas to odbierają tytuł naukowy Postanowiłem w końcu zabrać się za popularny układ AMC7135.
Trzeba też uczcić 300 posta
Zaczynajmy:
AMC71350 jest stabilizatorem prądu 350mA o niskim napięciu start.
Pracuje w granicach napięcia zasilania 2,7 - 6V
Oto nasz bohater:
Jak widać maleństwo w obudowie SOT 89, dla prób zostało przylutowane do kawałka blaszki miedzianej w charakterze radiatora. Do każdej nóżki dolutowałem kawałek drucika, aby móc go zamontować na płytce testowej.
A tak wygląda stanowisko testów:
Moje pomiary dotyczyły rejonów pominiętych w datasheet i tak na pierwszy ogień poszło napięcie wytracane na AMC podczas pracy.
Kolejno napięcie zasilania, prąd w mA, napięcie wytracane na AMC
2,5V 0,59mA 0,0007V
2,6V 2,8mA 0,002V
2,7V 10mA 0,0037V
2,8V 25mA 0,01V
2,9V 42mA 0,016V
3,0V 63mA 0,026V
3,1V 106mA 0,042V
3,2V 150mA 0,059V
3,3V 220mA 0,086V
3,4V 289mA 0,115V
3,5V 337mA 0,225V
3,6V 336mA 0,322V
3,7V 334mA 0,446V
Co ciekawe prąd malał prawie liniowo 1mA/0,1V
Tutaj potwierdziło się, co koledzy nie raz wspominali na forum, że do pracy z 1 LiIon'em ważne jest wybranie diody o jak najniższym Vf. Wynika to z faktu, że AMC zaczyna stabilizację prądu po przekroczeniu pewnego napięcia, które się na nim odkłada. Napięcie to oscyluje w granicach 0,12V. Odejmując to napięcie od minimalnego napięcia akusa LiIon, otrzymujemy wartość napięcia Vf LEDa, którą musimy zastosować, aby układ świecił ze znamionowym poziomem światła.
Z powyższego też wynika, że poziom światła zaczyna gwałtownie maleć jeszcze poza granicą minimalnego napięcia na akumulatorze LiIon, tak więc w tym przypadku, możemy stosować akumulatory bez zabezpieczenia, bez obawy nadmiernego rozładowania, gdyz tego momentu na pewno nie przeoczymy.
Dalej pomierzyłem jak układ zachowuje się przy zasilaniu zaniżonym napięciem (np ATTiny, który pracuje już od 1,8V i mniej więcej takie napięcie pojawia się na portach sterujących)
Tak wygląda schemat układu pomiarowego:
Zasilanie obwodu LED napięciem 3,6V
napięcie zasilania AMC, Prąd LEDa
1,23V 200mA
1,3V 224mA
1,4V 251mA
1,5V 275mA
1,6V 294mA
1,7V 312mA
1,8V 322mA
1,9V 328mA
2,0V 331mA
2,1V 331mA
I dalej bez zmian.
Widać z tego jasno, że zasilanie układu AMC bezpośrednio z portu procesora ma jak najbardziej sens, gdyż do poprawnej pracy wystarcza już napięcie około 2V, co biorąc pod uwagę typowe zastosowania układu, jest warunkiem jak najbardziej spełnialnym.
W załączniku karta katalogowa układu
Pozdrawiam
W związku z tym, że jak się nic nie publikuje przez dłuższy czas to odbierają tytuł naukowy Postanowiłem w końcu zabrać się za popularny układ AMC7135.
Trzeba też uczcić 300 posta
Zaczynajmy:
AMC71350 jest stabilizatorem prądu 350mA o niskim napięciu start.
Pracuje w granicach napięcia zasilania 2,7 - 6V
Oto nasz bohater:
Jak widać maleństwo w obudowie SOT 89, dla prób zostało przylutowane do kawałka blaszki miedzianej w charakterze radiatora. Do każdej nóżki dolutowałem kawałek drucika, aby móc go zamontować na płytce testowej.
A tak wygląda stanowisko testów:
Moje pomiary dotyczyły rejonów pominiętych w datasheet i tak na pierwszy ogień poszło napięcie wytracane na AMC podczas pracy.
Kolejno napięcie zasilania, prąd w mA, napięcie wytracane na AMC
2,5V 0,59mA 0,0007V
2,6V 2,8mA 0,002V
2,7V 10mA 0,0037V
2,8V 25mA 0,01V
2,9V 42mA 0,016V
3,0V 63mA 0,026V
3,1V 106mA 0,042V
3,2V 150mA 0,059V
3,3V 220mA 0,086V
3,4V 289mA 0,115V
3,5V 337mA 0,225V
3,6V 336mA 0,322V
3,7V 334mA 0,446V
Co ciekawe prąd malał prawie liniowo 1mA/0,1V
Tutaj potwierdziło się, co koledzy nie raz wspominali na forum, że do pracy z 1 LiIon'em ważne jest wybranie diody o jak najniższym Vf. Wynika to z faktu, że AMC zaczyna stabilizację prądu po przekroczeniu pewnego napięcia, które się na nim odkłada. Napięcie to oscyluje w granicach 0,12V. Odejmując to napięcie od minimalnego napięcia akusa LiIon, otrzymujemy wartość napięcia Vf LEDa, którą musimy zastosować, aby układ świecił ze znamionowym poziomem światła.
Z powyższego też wynika, że poziom światła zaczyna gwałtownie maleć jeszcze poza granicą minimalnego napięcia na akumulatorze LiIon, tak więc w tym przypadku, możemy stosować akumulatory bez zabezpieczenia, bez obawy nadmiernego rozładowania, gdyz tego momentu na pewno nie przeoczymy.
Dalej pomierzyłem jak układ zachowuje się przy zasilaniu zaniżonym napięciem (np ATTiny, który pracuje już od 1,8V i mniej więcej takie napięcie pojawia się na portach sterujących)
Tak wygląda schemat układu pomiarowego:
Zasilanie obwodu LED napięciem 3,6V
napięcie zasilania AMC, Prąd LEDa
1,23V 200mA
1,3V 224mA
1,4V 251mA
1,5V 275mA
1,6V 294mA
1,7V 312mA
1,8V 322mA
1,9V 328mA
2,0V 331mA
2,1V 331mA
I dalej bez zmian.
Widać z tego jasno, że zasilanie układu AMC bezpośrednio z portu procesora ma jak najbardziej sens, gdyż do poprawnej pracy wystarcza już napięcie około 2V, co biorąc pod uwagę typowe zastosowania układu, jest warunkiem jak najbardziej spełnialnym.
W załączniku karta katalogowa układu
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- AMC7135.pdf
- (285.32 KiB) Pobrany 65 razy
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Dzięki Pyra , tytuł obroniony
A twój Fluke wygląda, jak by miał bogatą przeszłość
Nie pamietam gdzie, ale gdzies były podane parametry PWM-a jakim można go sterować. Wspominam o tym, bo kiedyś Df napisał taki sofcik, który był za szybki dla AMC-ka.
w załączniku ciut bogatszy datasheet
A twój Fluke wygląda, jak by miał bogatą przeszłość
Nie pamietam gdzie, ale gdzies były podane parametry PWM-a jakim można go sterować. Wspominam o tym, bo kiedyś Df napisał taki sofcik, który był za szybki dla AMC-ka.
w załączniku ciut bogatszy datasheet
- Załączniki
-
- AMC7135_D_app.pdf
- (258.75 KiB) Pobrany 78 razy
Witam
Dziś postanowiłem uzupełnić dane o pomiar częstotliwości taktowania, lecz niestety generator odmówił współpracy, będę musiał z nim "pogadać" po męsku
Zdołałem jedynie dokonać przybliżonych pomiarów, cały układ został zbocznikowany kondensatorem LOW ESR i połączony w obwód z amperomierzem. Zasilanie AMC odbywało się z wyjścia generatora sygnału prostokątnego 5V. Przy wypełnieniu sygnału sterującego 50% uzyskałem prąd 176mA dla częstotliwości 1kHz. Jako granicę przyjąłem spadek prądu o 20% czyli 140mA. Stało się to przy częstotliwości 85kHz. Nie wiem czy jest to wynik całkowicie poprawny, ale wydaje mi się realny.
Poprawki i oscylogramy będą po naprawie generatora.
Pozdrawiam
PS: Miernik służy mi wiernie od około 10lat, w tym czasie był kilka razy sprawdzany z dokładnym wzorcem i nie wymagał kalibracji.
Dziś postanowiłem uzupełnić dane o pomiar częstotliwości taktowania, lecz niestety generator odmówił współpracy, będę musiał z nim "pogadać" po męsku
Zdołałem jedynie dokonać przybliżonych pomiarów, cały układ został zbocznikowany kondensatorem LOW ESR i połączony w obwód z amperomierzem. Zasilanie AMC odbywało się z wyjścia generatora sygnału prostokątnego 5V. Przy wypełnieniu sygnału sterującego 50% uzyskałem prąd 176mA dla częstotliwości 1kHz. Jako granicę przyjąłem spadek prądu o 20% czyli 140mA. Stało się to przy częstotliwości 85kHz. Nie wiem czy jest to wynik całkowicie poprawny, ale wydaje mi się realny.
Poprawki i oscylogramy będą po naprawie generatora.
Pozdrawiam
PS: Miernik służy mi wiernie od około 10lat, w tym czasie był kilka razy sprawdzany z dokładnym wzorcem i nie wymagał kalibracji.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Coś te AMCki różne są, bo zrobiłem mrygałkę na czerwonej diodzie (napięcie przewodzenia ~2V@350mA). Do testów wziąłem typowy driver na Attiny13A + 1xAMC z diodą zabezpieczającą na wejściu procka (spadek napięcia 0,1-0,2V) i kondensatorem filtrującym. Na zasilanie AMCka podaję impulsy 1 sekundowe co 4 sekundy o napięciu ok 0,1V niższym niż Vcc procka. Poniżej 2,2V działa układ dobrze, powyżej 2,5V także ale pomiędzy 2,2 a 2,5V tak jakby układ AMC się nie otwiera (jest słaby błysk przez ułamek sekundy) Na razie 2 AMCki sprawdziłem z 2ch różnych dostaw i układy różnią się delikatnie napięciami ale nadal nie znalazłem takiego, który by działał w pełnym zakresie napięć zasilania dla 2xAA ew 2xAAA (1,8-3V) a niestety takie musi być docelowo. Jakieś pomysły ? (na razie jeszcze sortuję AMCki i może znajdę odpowiedni).
Nie powinien działać wcale
Supply voltage range 2.7V ~ 6V
Supply voltage range 2.7V ~ 6V
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Pracuje poza danymi katalogowymi, nie ma na co narzekać IMHO.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>