...optyką do CSM-360

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Flora

...optyką do CSM-360

Post autor: Flora »

Nabyłem ostatnio drogą kupna bardzo ładne źródło światła, do którego na próbę dodałem chińską soczewkę 'asferyczną'. Efekt testów terenowych wygląda następująco:

Obrazek
ciemność

Obrazek
blisko

Obrazek
daleko

Wszystkie zdjęcia przy ustawieniu F5.0 ISO200 2s (wyszło trochę za ciemno, ale widać o co chodzi)
Odległości:
bramka #1 - 50m
bramka #2 - 125m
niski blok - 450m
wysoki blok - 575m

Przy 450m wiązka obejmuje cały blok o szerokości 90m, więc jest kiepsko. Chciałbym poprawić skupienie i zrobić z tego wynalazku szperacz. Pytanie tylko jak to zrobić? Czy wymienić soczewkę na coś innego,a może dodać drugą soczewkę korygującą? Czy dodanie reflektora poprawi skupienie?
ptja

Re: ...optyką do CSM-360

Post autor: ptja »

Flora pisze: Przy 450m wiązka obejmuje cały blok o szerokości 90m, więc jest kiepsko. Chciałbym poprawić skupienie i zrobić z tego wynalazku szperacz. Pytanie tylko jak to zrobić? Czy wymienić soczewkę na coś innego,a może dodać drugą soczewkę korygującą? Czy dodanie reflektora poprawi skupienie?
wychodzi kąt ok. 11 stopni.
Wzór na powiększenie soczewki to S/f-1, czyli iloraz odległości obrazu i ogniskowej minus 1. To mnożysz przez wielkość struktury i masz wielkośc obrazu w danej odległości.
Rozwiązaniem problemu będzie soczewka o dłuższej ogniskowej (i większa, żeby jak najwięcej światła na nią padało) albo zastosowanie diody o mniejszej strukturze (tylko chyba nie znajdziesz mniejszej 40-watowej diody...).
Reflektor doda "spill" (bo odbite przezeń promienie padają na soczewkę spoza ogniska), ale druga soczewka ma szansę poprawić skupienie (z tym nie eksperymentowałem, ale np. LEDIL wypuścił 2-elementowe układy kolimator-soczewka w serii ZOWIE).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Soczewka, którą posiadam ma 72mm średnicy i jest oddalona od diody o około 4 cm. Zwiększenie ogniskowej wymusi jej odsunięcie, przez co zmarnuje się więcej światła. Przeprowadzałem testy z inną soczewką, której ogniskowa wynosiła około 25 cm - skupienie super, ale światła mało. Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku dobraniu dodatkowej soczewki. Problemem z pewnością będzie określenie jej parametrów, a jeszcze większym znalezienie miejsca, gdzie można ją kupić.

(CSM-360 w moim przypadku pobiera 90W - w czasie bardzo krótkiej sesji zdjęciowej przy 6°C ciężko było utrzymać gorący, sporych rozmiarów radiator z miedzianym rdzeniem)
ptja

Post autor: ptja »

Flora pisze:Zwiększenie ogniskowej wymusi jej odsunięcie, przez co zmarnuje się więcej światła.
tak, dlatego proponowałem większą (ale pewnie nie będzie łatwo, bo i tak niezły "talerz" masz :)
Flora pisze:Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku dobraniu dodatkowej soczewki. Problemem z pewnością będzie określenie jej parametrów, a jeszcze większym znalezienie miejsca, gdzie można ją kupić.
Są firmy, które zrobią Ci, co zechcesz (np. bmo.pl), ale cena... 1000+VAT za przygotowanie i pierwszą soczewkę i 30-250 za kolejne...
Szukaj gotowych soczewek (może np. kondenser z rzutnika, lupy, szkła z reflektorów) i próbuj.
Sam jestem ciekaw, jakie efekty osiągniesz, bo też w tym kierunku z jednym projektem idę (soczewki od reflektorów mam zamiar zastosować)..
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ