Nabyłem ostatnio drogą kupna bardzo ładne źródło światła, do którego na próbę dodałem chińską soczewkę 'asferyczną'. Efekt testów terenowych wygląda następująco:
ciemność
blisko
daleko
Wszystkie zdjęcia przy ustawieniu F5.0 ISO200 2s (wyszło trochę za ciemno, ale widać o co chodzi)
Odległości:
bramka #1 - 50m
bramka #2 - 125m
niski blok - 450m
wysoki blok - 575m
Przy 450m wiązka obejmuje cały blok o szerokości 90m, więc jest kiepsko. Chciałbym poprawić skupienie i zrobić z tego wynalazku szperacz. Pytanie tylko jak to zrobić? Czy wymienić soczewkę na coś innego,a może dodać drugą soczewkę korygującą? Czy dodanie reflektora poprawi skupienie?
...optyką do CSM-360
Re: ...optyką do CSM-360
wychodzi kąt ok. 11 stopni.Flora pisze: Przy 450m wiązka obejmuje cały blok o szerokości 90m, więc jest kiepsko. Chciałbym poprawić skupienie i zrobić z tego wynalazku szperacz. Pytanie tylko jak to zrobić? Czy wymienić soczewkę na coś innego,a może dodać drugą soczewkę korygującą? Czy dodanie reflektora poprawi skupienie?
Wzór na powiększenie soczewki to S/f-1, czyli iloraz odległości obrazu i ogniskowej minus 1. To mnożysz przez wielkość struktury i masz wielkośc obrazu w danej odległości.
Rozwiązaniem problemu będzie soczewka o dłuższej ogniskowej (i większa, żeby jak najwięcej światła na nią padało) albo zastosowanie diody o mniejszej strukturze (tylko chyba nie znajdziesz mniejszej 40-watowej diody...).
Reflektor doda "spill" (bo odbite przezeń promienie padają na soczewkę spoza ogniska), ale druga soczewka ma szansę poprawić skupienie (z tym nie eksperymentowałem, ale np. LEDIL wypuścił 2-elementowe układy kolimator-soczewka w serii ZOWIE).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Soczewka, którą posiadam ma 72mm średnicy i jest oddalona od diody o około 4 cm. Zwiększenie ogniskowej wymusi jej odsunięcie, przez co zmarnuje się więcej światła. Przeprowadzałem testy z inną soczewką, której ogniskowa wynosiła około 25 cm - skupienie super, ale światła mało. Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku dobraniu dodatkowej soczewki. Problemem z pewnością będzie określenie jej parametrów, a jeszcze większym znalezienie miejsca, gdzie można ją kupić.
(CSM-360 w moim przypadku pobiera 90W - w czasie bardzo krótkiej sesji zdjęciowej przy 6°C ciężko było utrzymać gorący, sporych rozmiarów radiator z miedzianym rdzeniem)
(CSM-360 w moim przypadku pobiera 90W - w czasie bardzo krótkiej sesji zdjęciowej przy 6°C ciężko było utrzymać gorący, sporych rozmiarów radiator z miedzianym rdzeniem)
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
tak, dlatego proponowałem większą (ale pewnie nie będzie łatwo, bo i tak niezły "talerz" maszFlora pisze:Zwiększenie ogniskowej wymusi jej odsunięcie, przez co zmarnuje się więcej światła.
Są firmy, które zrobią Ci, co zechcesz (np. bmo.pl), ale cena... 1000+VAT za przygotowanie i pierwszą soczewkę i 30-250 za kolejne...Flora pisze:Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku dobraniu dodatkowej soczewki. Problemem z pewnością będzie określenie jej parametrów, a jeszcze większym znalezienie miejsca, gdzie można ją kupić.
Szukaj gotowych soczewek (może np. kondenser z rzutnika, lupy, szkła z reflektorów) i próbuj.
Sam jestem ciekaw, jakie efekty osiągniesz, bo też w tym kierunku z jednym projektem idę (soczewki od reflektorów mam zamiar zastosować)..
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski