Mocowanie latarki na 18650 jako czołówkę?
Mocowanie latarki na 18650 jako czołówkę?
Witam.
Ostatnio przekonałem się że praca po ciemku z latarką w ręce jest zbyt trudna mając do dyspozycji tylko jedną wolną rękę.
Zakup normalnej czołówki odpada skoro mam już dobrą latarkę - Convoy M1.
Fasttech oferuje coś takiego:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... flashlight
Moim zdaniem rozwiązanie idealne tylko...
Wiecie może czy to dobre jest? albo chociaż znacie inne tego typu wynalazki zamieniające latarkę w czołówkę?
Ostatnio przekonałem się że praca po ciemku z latarką w ręce jest zbyt trudna mając do dyspozycji tylko jedną wolną rękę.
Zakup normalnej czołówki odpada skoro mam już dobrą latarkę - Convoy M1.
Fasttech oferuje coś takiego:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... flashlight
Moim zdaniem rozwiązanie idealne tylko...
Wiecie może czy to dobre jest? albo chociaż znacie inne tego typu wynalazki zamieniające latarkę w czołówkę?
Nie da się zrobić czołówki z dużej ręcznej latarki na 18650. Da się ją tylko założyć na głowę. Będzie strasznie latać, a ustawienie by dobrze świeciła będzie trudne. Próbowałem z mniejszymi lampkami i było źle. Chyba że od czasu do czasu do prac gdzie nie ruszasz głową - może się spisze.
Fenix headband jest porządny, ale też drogi. Nitecore ma fajna opaskę, ale na mniejsze lampki.
Fenix headband jest porządny, ale też drogi. Nitecore ma fajna opaskę, ale na mniejsze lampki.
Mam wspomniane mocowanie Nitecore: http://hkequipment.net/index.php?sp=&p= ... 06&lang=en
Używałem z Roche F12 i sprawdza się to całkiem dobrze.
Używałem z Roche F12 i sprawdza się to całkiem dobrze.
Dostałem i na głowę jest dosyć niewygodne - ciężkie i latarka rusza się przy gwałtownych ruchach. Natomiast na kask jest już bardzo poręczne, o ile nie zamierzasz robić fikołków albo skakać Łatwo można ustawić latarkę żeby świeciła trochę na lewo lub prawo, za to regulacja w pionie jest możliwa tylko na hełmie/kasku, ponieważ latarka jest z boku głowy. Za taką cenę polecam kupić, ale na kask. Może wymiana elastycznej opaski na coś innego poprawi komfort używania na głowie. Silikon mocno trzyma latarkę i nie ma szans żeby wypadła.
A ja naprędce, za potrzebą chwili wykonałem mocowanie ze starej czołówki diodowo-żarówkowej.
Wygląda to tak:
Latarkę wykręciłem z plastikowego uchwytu, do paska idącego u góry przyszyłem rzepy.
Elastyczny pasek owija się wokoło plastikowego uchwytu i latarki, naciąga i zapina na rzepa.
Estetyka trochę leży, ale jak za tę cenę - nie jest źle
Wygląda to tak:
Latarkę wykręciłem z plastikowego uchwytu, do paska idącego u góry przyszyłem rzepy.
Elastyczny pasek owija się wokoło plastikowego uchwytu i latarki, naciąga i zapina na rzepa.
Estetyka trochę leży, ale jak za tę cenę - nie jest źle
Można też coś takiego
(co prawda tu jest Fenix, ale prawie dowolny chińczyk na 18650 wchodzi w uchwyt rowerowy tyle że masakryczna stabilność).
Prościej byłoby chyba przy czołgach na 18650 przyszyć do czapki a w czapce mocowanie jak w hełmie/ podbródek bo waga i punkt ciężkości swoje robi
Chyba że zrobisz tak: osobno koszyk z zasilaniem (tylna część czołówki) a osobno moduł reflektora z sterownikiem (przód) - wtedy masz wyważenie poniekąd czołówki, jedynie pozostaje do rozwiązania jedynie kwestia szczelnego pojemnika na koszyk zasilania.
("Nie da się zrobić czołówki z dużej ręcznej latarki na 18650" ależ da się, da tniemy latarkę na pół łączymy kablem a głowa pomiędzy obydwie połówki latarki i voila )
(co prawda tu jest Fenix, ale prawie dowolny chińczyk na 18650 wchodzi w uchwyt rowerowy tyle że masakryczna stabilność).
Prościej byłoby chyba przy czołgach na 18650 przyszyć do czapki a w czapce mocowanie jak w hełmie/ podbródek bo waga i punkt ciężkości swoje robi
Chyba że zrobisz tak: osobno koszyk z zasilaniem (tylna część czołówki) a osobno moduł reflektora z sterownikiem (przód) - wtedy masz wyważenie poniekąd czołówki, jedynie pozostaje do rozwiązania jedynie kwestia szczelnego pojemnika na koszyk zasilania.
("Nie da się zrobić czołówki z dużej ręcznej latarki na 18650" ależ da się, da tniemy latarkę na pół łączymy kablem a głowa pomiędzy obydwie połówki latarki i voila )
i stała się mroczność