Mocowanie latarki na 18650 jako czołówkę?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Wojto

Mocowanie latarki na 18650 jako czołówkę?

Post autor: Wojto »

Witam.

Ostatnio przekonałem się że praca po ciemku z latarką w ręce jest zbyt trudna mając do dyspozycji tylko jedną wolną rękę.
Zakup normalnej czołówki odpada skoro mam już dobrą latarkę - Convoy M1.

Fasttech oferuje coś takiego:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... flashlight

Moim zdaniem rozwiązanie idealne tylko...
Wiecie może czy to dobre jest? albo chociaż znacie inne tego typu wynalazki zamieniające latarkę w czołówkę?
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Nie da się zrobić czołówki z dużej ręcznej latarki na 18650. Da się ją tylko założyć na głowę. ;) Będzie strasznie latać, a ustawienie by dobrze świeciła będzie trudne. Próbowałem z mniejszymi lampkami i było źle. Chyba że od czasu do czasu do prac gdzie nie ruszasz głową - może się spisze.

Fenix headband jest porządny, ale też drogi. Nitecore ma fajna opaskę, ale na mniejsze lampki.
Awatar użytkownika
Wojto

Kupiłem to z czystej ciekawości, jak przyjdzie to opiszę jak się sprawdza ;)
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Mam wspomniane mocowanie Nitecore: http://hkequipment.net/index.php?sp=&p= ... 06&lang=en

Używałem z Roche F12 i sprawdza się to całkiem dobrze.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

I jak Wojto dostałeś to mocowanie? Napisz coś więcej jak sprawdza się z M1.
Awatar użytkownika
Wojto

Dostałem i na głowę jest dosyć niewygodne - ciężkie i latarka rusza się przy gwałtownych ruchach. Natomiast na kask jest już bardzo poręczne, o ile nie zamierzasz robić fikołków albo skakać :p Łatwo można ustawić latarkę żeby świeciła trochę na lewo lub prawo, za to regulacja w pionie jest możliwa tylko na hełmie/kasku, ponieważ latarka jest z boku głowy. Za taką cenę polecam kupić, ale na kask. Może wymiana elastycznej opaski na coś innego poprawi komfort używania na głowie. Silikon mocno trzyma latarkę i nie ma szans żeby wypadła.
Awatar użytkownika
pzn

Post autor: pzn »

A ja naprędce, za potrzebą chwili wykonałem mocowanie ze starej czołówki diodowo-żarówkowej.
Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek

Latarkę wykręciłem z plastikowego uchwytu, do paska idącego u góry przyszyłem rzepy.
Elastyczny pasek owija się wokoło plastikowego uchwytu i latarki, naciąga i zapina na rzepa.
Estetyka trochę leży, ale jak za tę cenę - nie jest źle ;)
M262

Post autor: M262 »

Można też coś takiego
Obrazek
Obrazek
(co prawda tu jest Fenix, ale prawie dowolny chińczyk na 18650 wchodzi w uchwyt rowerowy tyle że masakryczna stabilność).

Prościej byłoby chyba przy czołgach na 18650 przyszyć do czapki a w czapce mocowanie jak w hełmie/ podbródek bo waga i punkt ciężkości swoje robi :)
Chyba że zrobisz tak: osobno koszyk z zasilaniem (tylna część czołówki) a osobno moduł reflektora z sterownikiem (przód) - wtedy masz wyważenie poniekąd czołówki, jedynie pozostaje do rozwiązania jedynie kwestia szczelnego pojemnika na koszyk zasilania.

("Nie da się zrobić czołówki z dużej ręcznej latarki na 18650" ależ da się, da :] tniemy latarkę na pół :D łączymy kablem a głowa pomiędzy obydwie połówki latarki i voila ;) )
i stała się mroczność :]
ODPOWIEDZ