Najlepsze diody do hodowli roślin

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Jaszczomb2604

Najlepsze diody do hodowli roślin

Post autor: Jaszczomb2604 »

Witam wszystkich forumowiczów:)
Zwracam się do was z uprzejmą prośbą o pomoc gdyż mam niemały problem w doborze diod do mojego projektu budowy domowego hydro. Coś w ten deseń:

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=0LadCuxJtAY
Panele o zadowalającej wydajności czyli np. 90 Watt UFO LED Grow Light, kosztują dość sporo wiec szukałem innego rozwiązania. Natknąłem się na kilka tematów w których jest mowa o wykorzystaniu do do własnoręcznej budowy didowego panelu, power ledów (niebiestkie spektrum- Luxeon K2 LXK2-PB14-Q00, czerwone- Lukseon K2 LXK2-PD12-R00) najlepsze będą oczywiście diody emitujące 440nm i 660nm i tu moje, pytanie, co wybrać? Ma może ktoś doświadczenie w tej dziedzinie i wie jakie diody za rozsądne pieniądze kupić?
Dodam tylko, że nie mogę póki co dokładnie określić zapotrzebowania na światło bo nie wiem jaka będzie skala upraw. Jest to bezpośrednio związane z kosztami oświetlenia.
Dziękuje i pozdrawiam :)

Poprawiłem lekuchno tytuł, Bocian
Ostatnio zmieniony piątek 12 lut 2010, 08:10 przez Jaszczomb2604, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Z diodami jest tak że niebieską dostaniesz prawie u każdego producenta pod "kryptonimem" Royal Blue (to jest ok 450nm, czyli w sam raz :mrgreen: ) z czerwona jest problem bo większość firm ma czerwony 630nm, a akurat czerwonej będziesz więcej potrzebował :(. Jak masz gdzieś dostępne charakterystyki widmowe światła i charakterystykę "szybkości działania" fotosyntez względem długości fali to wiesz że 630nm to trochę słabo i potrzebny jest tzw. karmazynowy czerwony 650-660nm a taką diodę mają tylko chinole i chinole z tajwanu w Polsce ciężko :neutral: . Zawsze z chin możesz sprowadzić ;) - taki żarcik.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Odcień "deep red" czyli 650-670nm jest raczej dostępny. Jak jest tym zainteresowanie mogę to załatwić w rozsądnych pieniądzach ale z tego co widzę to raczej emitery 1W czyli zasilane 350mA :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Bartolo

Znam 4 firmy, które robią 1W, ale w Polsce ciężko dostać (przynajmniej ja nie znalazłem diodek tych dostępnych od zaraz). Jak masz jakieś namiary to ja z chęcią się zastanowię, bo sam kiedyś chciałem taką lampę zrobić :)
Jaszczomb2604

No właśnie wiem, że 630nm się za bardzo nie nadaje :/
emitery 1W czyli zasilane 350mA

Jako kompletny laik mogę się tylko domyślać, że mowa o power ledach :)
Bocian możesz podać nazwę lub lepiej link do takich diod?
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie, jak z ilością lumenów w diodach dużej mocy? Właśnie dlatego zdecydowałem się na konstrukcje z tychże diod, żeby nie kupowac 1000tys na panel innych
Bartolo

Na tych co chcesz ilość duża nie będzie, bo lumen jak i kandela są "wyjustowane" względem max. ludzkiego oka tj. ok. 555nm, a te diody co potrzebujesz są na skraju światła widzialnego przez człowieka, czytaj w minimum. Producenci często podają dla royal blue w mocy promieniowania (tzn. mW), a w deep red zazwyczaj ma ok. 20lm przy 1 W.
A jeżeli chodziło Ci o białe, to raczej są sprawne :)
Jaszczomb2604

Rozumiem, po prostu naturalnie chciałbym wybrać te najmocniejsze z możliwych dostępnych. 20lm na tle tych diod to dużo, ale w porównaniu do Cree XP-E jest niedosyt ;)
Ma sens inwestowanie w takie diody tylko o innej temperaturze barwowej? Jeżeli dobrze liczę to ma 17lm
Bartolo

Jaszczomb2604, sorki w błąd cie wprowadziłem nie wiem do końca ile maja power ledy czerwone, ale na pewno są sprawniejsze od super fluxów i tych 3,5,10 mm przewlekanych. Poza tym w nich masz możliwość odprowadzenia ciepła. Są przeliczniki kandeli na lumeny, ale to by trzeba mieć pewność, że producent podaje dobre wartości kąta i jasności a z tym bywa różnie. A z XP-E owszem sprawne są, ale nie ma koloru deep red:( a chyba ten kolor najbardziej by Cie interesował.
Jaszczomb2604 pisze:Ma sens inwestowanie w takie diody tylko o innej temperaturze barwowej? Jeżeli dobrze liczę to ma 17lm
Mi też 17lm wychodzi, ale odpowiednik w power led podają już mW więc nie porównasz.
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

Tutaj mają spory wybór Power Ledów i niebieskie i czerwone , chociaż niestety trochę się cenią :
http://www.roithner-laser.com/LED_HP_multi_chip.html
http://www.roithner-laser.com/LED_HP_single_chip.html
i cenniki :
http://www.roithner-laser.com/ZIP-Preisli.htm
Jaszczomb2604

grigorij00

Post autor: grigorij00 »

Diody które Zaproponowałeś raczej się nie nadadzą bo świecą na 620-645nm . A Ty potrzebujesz 650-660nm .
Jaszczomb2604

Właściwie to roślinom w tej części pasma przydałoby się 620-710, a takiej diody nie znajdę.
Bartolo

Jaszczomb2604 pisze:Właściwie to roślinom w tej części pasma przydałoby się 620-710, a takiej diody nie znajdę
Jeżeli bierzesz diodę o max w ok 650nm to trochę światła będzie z zakresu 620-710, ale skoro masz ustawione na max prędkości fotosyntezy(te 650nm) to po co Ci jeszcze te dołki? :roll:
Maciejbilu

Post autor: Maciejbilu »

Witam,
również mam w planach wykonać doświetlacz z LEDów.
Zerknijcie proszę na tą czerwoną diodę:
http://www.tme.eu/html/PL/diody-led-o-d ... pelny.html
oznaczenie HB10B-436ARA - czerwona 10mm, czwarta od dołu listy.
Długość fali 660nm, typowa 645nm. A więc teoretycznie jeżeli by ją potraktować delikatnie wyższą wartością od nominalnej będziemy mieli LED, która będzie siała odpowiednią dla roślinek falą. Plusem jest niewielka cena oraz jasność rzędu nawet 8,5 candela, a więc nie mało.

Swój doświetlacz chciałbym jednak wyposażyć w dodatkowo w kilka (5-8) diod stricte z falami 780, a nawet więcej. Niby powyżej tego spectrum rośliny nie wykorzystują wyższych fal, jednak uważam, że nie jesteśmy tego w stanie sprawdzić.

Problem mam natomiast ze znalezieniem LED o niebieskiej barwie z zakresu 400-450nm. Jest to tzw. barwa ULTRA BLUE. Niemal wszystkie diody niebieskie świecą falami 470nm, a więc za dużo. Znalazłem na zagranicznej stronie specjalne diody ultra blue:
http://www.ledtronics.com/products/Prod ... =C650K1782
Jednak wszystkie LED mają marne jasności. Żadna nie przekracza nawet 0,5 candela, co jest trochę dziwne. Myślę , że dane są błędne.

Czy znalazł ktoś może niebieskie diodki o przyzwoitych wartościach W POLSCE ?

Pozdrówka
Maciek
Bartolo

Maciejbilu pisze:Witam,
również mam w planach wykonać doświetlacz z LEDów.
Zerknijcie proszę na tą czerwoną diodę:
http://www.tme.eu/html/PL...8_PL_pelny.html
oznaczenie HB10B-436ARA - czerwona 10mm, czwarta od dołu listy.
Długość fali 660nm, typowa 645nm. A więc teoretycznie jeżeli by ją potraktować delikatnie wyższą wartością od nominalnej będziemy mieli LED, która będzie siała odpowiednią dla roślinek falą. Plusem jest niewielka cena oraz jasność rzędu nawet 8,5 candela, a więc nie mało.
Sprawdziłem "pedeefa" co podaje producent i się zdziwiłem:
1. wartość typowa 645nm, fajnie:)
2. tolerancja długości fali jest równa 20nm, to chyba nie dobrze że możesz mieć i 620nm i 660nm.
3. w ogóle nie będziesz wiedział ile to to ma candeli i czy tyle będzie miało po np. 1000h pracy (pewnie nie).
4. pod wpływem temperatury złącza przesuwa się długość fali, a tu nie masz zarządzania ciepła (w ogóle!!).
Swój doświetlacz chciałbym jednak wyposażyć w dodatkowo w kilka (5-8) diod stricte z falami 780, a nawet więcej. Niby powyżej tego spectrum rośliny nie wykorzystują wyższych fal, jednak uważam, że nie jesteśmy tego w stanie sprawdzić.
moim zdaniem niepotrzebnie, ale Ty budujesz.
Maciejbilu pisze: Problem mam natomiast ze znalezieniem LED o niebieskiej barwie z zakresu 400-450nm. Jest to tzw. barwa ULTRA BLUE. Niemal wszystkie diody niebieskie świecą falami 470nm, a więc za dużo. Znalazłem na zagranicznej stronie specjalne diody ultra blue:
http://www.ledtronics.com...px?WP=C650K1782
Jednak wszystkie LED mają marne jasności. Żadna nie przekracza nawet 0,5 candela, co jest trochę dziwne. Myślę , że dane są błędne.
Co do jasności świecenia opisałem to wcześniej w poście. A co do barwy ultra nie jest potrzebne wystarczy Ci kolor Royal Blue(też opisany wcześniej)

Pozdrawiam
Bartek
ODPOWIEDZ