Latarka rowerowa Convoy z trybem mrugania jak w KNOG
Latarka rowerowa Convoy z trybem mrugania jak w KNOG
Witam, chciałbym kupić latareczkę na rower najlepiej jakiegoś Convoya ale czy jest jakiś driver który ma opcje mrugania tak jak w lampkach KNOG Blinder Road 2? Chodzi mi o takie (nie wiem jak to nazwać) łagodne mruganie a nie takie stroboskopy które dają po oczach że nie idzie patrzeć dodaje link do filmiku na którym pokaże jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=HQjQ8S_1SlI dokładnie chodzi mi o moment filmu od 0:36s.
Drugie pytanie to jakiego Convoya wybrać na rower? z jaką optyką? z jakim driverem? itp. jestem w tych tematach kompletnie zielony i proszę o pomoc.
Drugie pytanie to jakiego Convoya wybrać na rower? z jaką optyką? z jakim driverem? itp. jestem w tych tematach kompletnie zielony i proszę o pomoc.
Te stroboskopy o których myślisz nie dają po oczach dlatego, że to stroboskopy, tylko dlatego że w momencie błysku idzie pełna moc.Ducho3 pisze:Chodzi mi o takie (nie wiem jak to nazwać) łagodne mruganie a nie takie stroboskopy które dają po oczach że nie idzie patrzeć
W knogu stroboskop też by nie dawał po oczach bo jego moc nijak ma się do np. Convoya.
Ok dziękuje za odpowiedzi,a powiedzcie jeszcze jak bym chciał jedną lampkę na krótkie światła a drugą na długie jaką optykę w obydwu wybrać i jakie drivery najlepiej?
Ostatnio zmieniony wtorek 10 lut 2015, 16:28 przez Ducho3, łącznie zmieniany 1 raz.
Optyka TIR właśnie potocznie (i niewłaściwie) na tym forum często jest nazywana kolimatorem.michal1 pisze:na krótkie możesz kolimator 60st. a na długie np. optykę TIR.
---------
Na rower bardzo faje są optyki TIR owalne, np.
- 45x15° Ta mocniej skupia światło, oświetla dalej bez oślepiania, ale troche słabiej przed samym rowerem. Gdy podniesiemy wyżej latarkę (tak, żeby mocno oślepiała), to IMO nadaje się nawet na długie.
albo też
- 60x20° świeci szerzej i w pionie i poziomie. Bliżej przed rowerem mamy mocniej świetlone - przy takim ustawieniu, żeby nie oślepiała. Ma za to mniejszy zasięg od powyższej.
Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia - nie wiedziałem dostępnego sterownika z takimi opcjami. Za to widziałem znaki drogowe, które mają wmontowane LEDy i właśnie w ten sposób "mrugają", jest to bardzo przyjemne dla oczu, bo tak nie razi, mimo, że jest dobrze widoczne. Chyba można Gregowi do listy życzeń dopisać
Pozdrawiam
[ Dodano: 13 Luty 2015, 09:39 ]
Jeszcze większy zasięg niż z eliptycznej TIRówki 45x15° uzyskasz ze zwykłego reflektora (na rower wystarczy reflektor OP), jak też z TIRa okrągłego np. 15°
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tak właśnie o to mi chodzi jak napisałeś marmez
tylko nie tak do końca powoli jak mają te znaki, powiedzmy z taką spokojną częstotliwością mrugania jak właśnie w tych lampkach KNOGA.Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia
Tak jak mówisz jest to przyjemne dla oczu widziałem na żywo i choć lampka była dość mocna dało się normalnie patrzeć,myślę że wielu forumowiczom by się taka opcja spodobała.jest to bardzo przyjemne dla oczu, bo tak nie razi, mimo, że jest dobrze widoczne. Chyba można Gregowi do listy życzeń dopisać
Tak, tak, też myślę, że powinno być częstrze niż przy znakach (znaki się nie ruszają), myślę, że tak z 2-3Hz, by starczyły, góra 4. A przerwy (ciemności) by mogło prawie nie być. Nawet napisałem ten pomysł w Grega wątku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=178826#178826Ducho3 pisze:Tak właśnie o to mi chodzi jak napisałeś marmeztylko nie tak do końca powoli jak mają te znaki, powiedzmy z taką spokojną częstotliwością mrugania jak właśnie w tych lampkach KNOGA.Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia
Może mu się pomysł spodoba i może da radę dodać w następnej wersji sterownika
Pozdrawiam.
Tekst podpisu: