Przerobienie "elektrowni" rampy rajdowej na coś mo
-
Przerobienie "elektrowni" rampy rajdowej na coś mo
Witam wszystkich tu zgromadzonych tu kolegów. Piszę pierwszego posta w temacie więc prosze o wyrozumiałość.
A wiec w czym problem. Startuję w rajdach samochodowych i coraz częsciej mamy odcinki nocne. mam swoja elektrownie na maskę na zwykłe żarówki halogenowe 4szt H4 wiec światła nie jest za dużo. do tego mam jeszcze 2 cornery (boczne halogeny dodatkowe) i chciałbym to przerobić na coś co będzie dawało wiecej światła obojętne czy to Xenon czy LED i czy był by ktoś chętny żeby zarobic parę groszy??:) w ogóle nie znam się na tym wiec nie będe sie zabierał za coś co mogę schrzanić.
Z góry Dziękuję
pozdrawiam KK.
A wiec w czym problem. Startuję w rajdach samochodowych i coraz częsciej mamy odcinki nocne. mam swoja elektrownie na maskę na zwykłe żarówki halogenowe 4szt H4 wiec światła nie jest za dużo. do tego mam jeszcze 2 cornery (boczne halogeny dodatkowe) i chciałbym to przerobić na coś co będzie dawało wiecej światła obojętne czy to Xenon czy LED i czy był by ktoś chętny żeby zarobic parę groszy??:) w ogóle nie znam się na tym wiec nie będe sie zabierał za coś co mogę schrzanić.
Z góry Dziękuję
pozdrawiam KK.
Ostatnio zmieniony piątek 25 lip 2014, 23:07 przez karolkarwot, łącznie zmieniany 1 raz.
Może coś takiego?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13252
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13252
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
-
Widziałem właśnie tą listwe świetlną i też był bym zainteresowany. Jaka cena takiego cuda?? i czy jest możliwość zrobienia dodatkowo np 2 mniejszych? po ok 30cm ? A czy np tych Ledów nie można dać do "tradycyjnej" elektrowni w j akiś sposób zaadoptować Tak wyglada tradycyjna elektrownia y myslę żeby zdjąć halogeny w miejsce nich wstawić blache i do niej przymocować ledy? czy takie coś ma rację bytu?
- Załączniki
-
- 20120620_123953.jpg (306.97 KiB) Przejrzano 12514 razy
-
- 20120218_175552.jpg (384.3 KiB) Przejrzano 12514 razy
-
- 20120218_175542.jpg (323.99 KiB) Przejrzano 12514 razy
- smokuxx1987
-
Odezwij się do autora tamtego tematu, na pewno coś doradzi.
Pomysł z ksenonami też dobry i najprostszy do wykonania.
Nie warto tylko kupować zestawów H4 typu biksenon, bo nic one tu nie dadzą.
Pomysł z ksenonami też dobry i najprostszy do wykonania.
Nie warto tylko kupować zestawów H4 typu biksenon, bo nic one tu nie dadzą.
Ciemności rozświetlają mi:
- smokuxx1987
- pegasus_sis
Autorowi tematu chyba nie chodzi o ładny kolor im cieplejsza barwa, tym lepiej da sobie radę w trudnych warunkach - deszcz, mgła, śnieg. 4200-5000K to chyba trochę zbyt niebiesko na takie zabawy. Lepiej mieć "brzydki" kolor, niż ścianę mleka przed maską. Albo kupić 2 rodzaje palników i zmieniać w zależności od potrzeb. Chyba, że ma nakładane żółte filtry na te reflektory, bo taki patent też widziałem.
Problem w tym, że wszystkie chińskie palniki 4200K to walą niebieskim.
Tylko oryginalne żarniki 4200K, mają prawidłową "dzienną" barwę światła.
No ale jak ma być tanio, to innej opcji nie ma.
Ja bym na xenon przerobił wyłącznie 2 środkowe reflektory.
Z ilością reflektorów xenon przesadzić nie można, bo paradoksalnie zaczynasz widzieć mniej.
Tak duża ilość odbitego od otoczenia światła zaczyna razić.
Zwłaszcza przeszkadza to podczas szybkiego pokonywania trasy rajdu, gdzie wszystko zmienia się bardzo dynamicznie.
Poniżej masz zdjęcia hondy accord, standardowo wyposażonej w ksenonowe reflektory mijania.
W miejsce świateł drogowych włożono palniki hid, oraz dołożono 3 reflektory dalekosiężne.
Światła mijania:
Światła mijania + Drogowe HID + 3 reflektory dodatkowe
Tak to wygląda na samochodzie:
Kolejny przykład:
To są przykłady z północy Norwegii, gdzie większość aut ma dokładane reflektory.
Nie wydaje mi się, byś do rajdów potrzebował takiej mocy, wręcz przeciwnie, może być gorzej.
Polecam zacząć od jednego taniego zestawu HID H4 i usunąć z żarnika przesłonę, by świecił całym reflektorem (jak drogowy, a nie mijania)
Tylko oryginalne żarniki 4200K, mają prawidłową "dzienną" barwę światła.
No ale jak ma być tanio, to innej opcji nie ma.
Ja bym na xenon przerobił wyłącznie 2 środkowe reflektory.
Z ilością reflektorów xenon przesadzić nie można, bo paradoksalnie zaczynasz widzieć mniej.
Tak duża ilość odbitego od otoczenia światła zaczyna razić.
Zwłaszcza przeszkadza to podczas szybkiego pokonywania trasy rajdu, gdzie wszystko zmienia się bardzo dynamicznie.
Poniżej masz zdjęcia hondy accord, standardowo wyposażonej w ksenonowe reflektory mijania.
W miejsce świateł drogowych włożono palniki hid, oraz dołożono 3 reflektory dalekosiężne.
Światła mijania:
Światła mijania + Drogowe HID + 3 reflektory dodatkowe
Tak to wygląda na samochodzie:
Kolejny przykład:
To są przykłady z północy Norwegii, gdzie większość aut ma dokładane reflektory.
Nie wydaje mi się, byś do rajdów potrzebował takiej mocy, wręcz przeciwnie, może być gorzej.
Polecam zacząć od jednego taniego zestawu HID H4 i usunąć z żarnika przesłonę, by świecił całym reflektorem (jak drogowy, a nie mijania)
Jednak LEDy panie. Zamiast dużo kombinować wrzuć Pan to http://4xled.com/product/mega-15/ albo 2 mniejsze i od wieczora do rana będzie dzień
A jak oszczędzamy każdy gram to 4x to http://4xled.com/product/moto3/ (SPEED)
A jak oszczędzamy każdy gram to 4x to http://4xled.com/product/moto3/ (SPEED)
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
- smokuxx1987