Oczywiście proszę o pomoc w wyborze zasilacza do 3-4 x xml. Właściwie to diody chciał bym puścić na minimum 1500mA. Jeśli macie jakieś dobre sprawdzone zasilacze do tych diodek to proszę o linki.
PS. Najlepiej żeby był to jakiś tani zasilacz

W sumie dobrze, pod warunkiem, że wszystkie diody będą miały bardzo zbliżone Vf. Najlepszym rozwiązaniem będzie zasilacz stałoprądowy 500-600mA i diody szeregowo.kubaswiatelka pisze:Źle myślę?
Bardzo źle. Przy łączeniu równoległym napięcie przewodzenia diod pozostaje bez zmian ( tzn nieco spadnie ale załóżmy, że się nie zmienia) więc zasilacz musiałby dawać ok 3V. Żeby przez każdą diodę popłynęło 1,5A, to zasilacz musiał by dać 4,5A. Łącząc szeregowo diody zasilacz 9V 1,5A jest potrzebny ale LED ma taką charakterystykę napięciowo-prądową, iż mała zmiana napięcia może spowodować znaczny wzrost (lub spadek) prądu, dlatego zasilanie diod bezpośrednio do zasilacza jest niewskazane. Jeśli już masz zasilacz 12V 1,5A to możesz 3 diody podłączyć poprzez rezystor 2,5-3Ω i mocy z 8-10W ale na nim w postaci ciepła pójdzie w zapomnienie 6W (na diodach 13,5W) a co się z tym wiąże sprawność całości wyjdzie bardzo mała.kubaswiatelka pisze: Po prostu diody i zasilacz. Myślałem, że jak dam zasilacz 12V 1500mA to przy połączeniu równoległym diod będzie ok tzn. w każdą diodę pójdzie max 1,5A. Źle myślę?
Masz na myśli np. przypadkowe szybkie rozwarcie i ponowne zwarcie obwodu za zasilaczem a przed diodami? Wiem coś o tym, takim sposobem w sekundę uwaliłem kiedyś 5 XM-L.ElSor pisze: LED ma taką charakterystykę napięciowo-prądową, iż mała zmiana napięcia może spowodować znaczny wzrost (lub spadek) prądu, dlatego zasilanie diod bezpośrednio do zasilacza jest niewskazane
Bardziej o to, że np podając 3V na diodę popłynie przez nią powiedzmy 0,7A, natomiast przy 3,1V już powiedzmy 2A.Zbychur pisze:Masz na myśli np. przypadkowe szybkie rozwarcie i ponowne zwarcie obwodu za zasilaczem a przed diodami? Wiem coś o tym, takim sposobem w sekundę uwaliłem kiedyś 5 XM-L.
Przy zasilaczu stałoprądowym też takie cuda się dzieją? Miałem jedenaście diod różnej maści XM-L XP-G i XR-E, podłączone szeregowo do zasilacza stałoprądowego 700mA i przez rok wszystko działało bez problemów. Może miałem szczęście?ElSor pisze:Bardziej o to, że np podając 3V na diodę popłynie przez nią powiedzmy 0,7A, natomiast przy 3,1V już powiedzmy 2A.
Przy stałoprądowym prąd jest stały a napięcie samo się ustala w zależności od temperatury struktur(y) itp. Ważne, żeby nie podłączać do niego diod po włączeniu zasilania a przed.Zbychur pisze:Przy zasilaczu stałoprądowym też takie cuda się dzieją?
Dla 3 diod tak, dla 4 nie, bo napięcie 12V jest za niskie.kubaswiatelka pisze:Czy ona zdała by egzamin dla zasilenia 3-4 xml?
I teraz musisz powiedzieć jakie jest napięcie na diodach, na zasilaczu i na wyjściu drivera. Ma to decydujący wpływ na uzyskiwany prąd.Minimalne napięcie na wejściu względem napięcia na wyjściu, musi być większe o 10% + Ix0,1. Np. dla 12V i 2,8A na wyjściu, musi być minimum na wejściu 12x1,1 + 2,8x0,1=13,48V.