Gotowce, open source itp

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Udostępnisz schemat i hex'a do nauki? :smile:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
arekm

Post autor: arekm »

Lepiej kod źródłowy na githubie o ile jakiś duch "open source" nam tu zasieje aurę.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Doctore pisze:Udostępnisz schemat
arekm pisze:Lepiej kod źródłowy
Wszystko w kawałkach jest na forum - można się uczyć na tym a resztę dopisać swoją. Dając schemat i gotowego hexa tutaj, będę widział później na allegro połowę latarek z driverem programowalnym a chyba nie o to chodzi w nauce.

Założyłem też kiedyś temat, specjalnie z myślą o nauce, prezentacji wspólnych pomysłów w postaci kodów źródłowych itp http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9574 ale odzewu żadnego nie ma. Można na tym przykładzie stworzyć bazę do dalszych modyfikacji pod kątem wykorzystania w NANJGach ale komu by się chciało - lepiej poczekać na jakiegoś gotowca a i takowe są już dostępne.

[ Dodano: 27 Czerwiec 2014, 12:41 ]
alienth pisze:Reasumując - w Atiny13 nie warto, tam i tak jest bardzo mało pamięci na kod :roll:
Oj warto wg mnie, głównie na fakt ciągłego rozwijania swoich umiejętności i zastępowania pewnych funkcjonalności nowymi - lepszymi.
alienth pisze:choć ja akurat wprowadzam procka w tryb 'idle'. Fakt, że zysk jest na granicy błędu pomiarowego, ale w przypadku trybu moon różnica jest znaczna.
Zgodzę się ale przy zwykłym zastosowaniu czy latarka podziała 2 tygodnie, czy miesiąc jest bez większej różnicy, co innego w "specjalnych" zastosowaniach. W mojej czołówce, która ma służyć do penetracji jaskiń procek jest uśpiony całkowicie a LEDy wtedy świecą niezależnie od niego w trybie najniższym. Co więcej, zgasić je można tylko fizycznie odcinając dopływ prądu ;-)
arekm

Ah, misja "nauki". Ja tam wole inne misje - wynik siedzenia w open source od młodego.

W każdym razie jak ktoś się chce pobawić czy pouczyć to wg mnie znacznie lepiej zaczynać od analizy gotowców:
- STAR firmware - http://budgetlightforum.com/node/29150 i http://www.jcapsolutions.com/flashlights/firmware/
- https://github.com/potem/gluehwurm
- https://github.com/makr0/flashlight-driver
- luxdrv http://budgetlightforum.com/node/5411
- https://launchpad.net/flashlight-firmware

Może kiedyś powstanie jeszcze jakieś inne opensourcowe fw. Chyba STAR póki co jest najbardziej rozbudowane.
Ostatnio zmieniony niedziela 14 wrz 2014, 14:49 przez arekm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Doctore

Wszystko w kawałkach jest na forum - można się uczyć na tym a resztę dopisać swoją. Dając schemat i gotowego hexa tutaj, będę widział później na allegro połowę latarek z driverem programowalnym a chyba nie o to chodzi w nauce.
Sorry, ale tym razem nie powstrzymam się, co to da że to jest pocięte na kawałki?
A no to, że taki nieogar jak ja tego nie poskłada bo nie umie, a koleś który by chciał na tym zarobić i puścić na allegro jak to mówisz, wynająłby kogoś za kilka dyszek i po sprawie.
Więc ten bezsensowny trick nic dobrego nie daje, a tylko utrudnia życie takim jak ja, o to samo poszło też ze stawlem.
Zresztą koła nie wynalazłeś, tylko skopiowałeś pomysł innych i nieco zmodyfikowałeś, więc nie wiem skąd ten strach że ktoś to użyje do komerchy, zresztą nawet gdyby, to co? rękę stracisz?
Nie to nie, mówi się trudno, twój cyrk twoje małpy, najwyżej po raz któryś skorzystam z pomocy zza granicy, bo swoi mają jakiś problem.
Dziękuje, do widzenia, dobranoc!
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Doctore pisze:Zresztą koła nie wynalazłeś, tylko skopiowałeś pomysł innych i nieco zmodyfikowałeś
Fajny tekst... uniwersalny taki, o wszystkim można tak powiedzieć :evil:

Wróć jak nabierzesz szacunku do decyzji innych ludzi o tym, co chcą robić z efektami swojej (wielogodzinnej) pracy :wink:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Doctore pisze:koleś który by chciał na tym zarobić i puścić na allegro jak to mówisz, wynająłby kogoś za kilka dyszek i po sprawie.
Ludzie bezczelnie zdjęcia kradną, bo im się nie chce zrobić swoich a co dopiero, gdy będą musieli dać kilka dyszek.
Doctore pisze:Więc ten bezsensowny trick nic dobrego nie daje, a tylko utrudnia życie takim jak ja,
W czym utrudnia? Zadaj konkretne pytania o szczegóły w kodzie/schemacie itp z jakimi masz problem, to chętnie pomogę (i pewnie wiele innych osób także) może nawet dam kawałek swojego kodu ale nie oczekuj na gotowca, bo nigdy się nic w ten sposób nie nauczysz. No chyba, że chciałbyś mieć fajny driver ale żal Ci kilku zł za czyjąś pracę. Miej też na uwadze, że są inne fajne miejsca w necie, gdzie można dosyć przystępnie nauczyć się programowania, są też fajne książki i ebooki a akurat mój kod dobrym wzorem do naśladowania nie jest i sam muszę wprowadzić kilka poprawek stylistycznych, by np za pół roku rozgryźć gdzie co jest i umieć to na szybko zmienić.
Doctore pisze:Zresztą koła nie wynalazłeś, tylko skopiowałeś pomysł innych i nieco zmodyfikowałeś,
Pomysł dał Pyra na wykorzystanie kondensatora i użyłem go pisząc po swojemu obsługę tego zdarzenia (choć faktycznie nie różni się znacząco od pierwowzoru, bo nawet ciężko zmodyfikować coś, by było jakoś zupełnie odmienne). Pomysł na rozdzielenie AMCków miałem swój, jednak jako pierwszy oficjalnie także ogłosił go tutaj na forum Pyra. Cała obsługa funkcji programowania jednak jest wg mojego pomysłu (bez analizowania innych kodów) i szczerze mówiąc nie wiem jakie są jej zalety i wady, na pewno da się to zrobić jeszcze innymi sposobami i osobiście znam min 2 inne ale ta działa po prostu dobrze. W ramach tworzenia kolejnej wersji spróbuję innej i zobaczę, co będę w stanie wycisnąć z tego sterownika.
Doctore pisze:ktoś to użyje do komerchy, zresztą nawet gdyby, to co? rękę stracisz?
Program stworzyłem dla znajomych i nie chcę, żeby ktokolwiek poza mną decydował kto z niego będzie korzystał i w jaki sposób. Mam do tego prawo - prawda?

[ Dodano: 28 Czerwiec 2014, 03:24 ]
A jeszcze nawiążę do Twojej wypowiedzi w wątku o alternatywnym sofcie do imaxa B6:
Doctore pisze:Ogólnie to nie jestem zadowolony z tego alternatywnego FW(aż się pokłóciłem z autorem), a zanim to w ogóle zaczęło działać to dużo się namęczyłem(w wątku na RCG na końcu można zobaczyć moje posty)
Nie chcę dodatkowych problemów tego typu czyli kłótni i czytania podobnych wypowiedzi gdzieś na necie.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

ElSor nie przejmuj się, zawsze jest ktoś kto by chciał wszystko gotowe i za darmo. Żeby tylko tyle... ile ja to już dostałem rozczeniowych maili że coś nie działa jak powinno i weź popraw, bo jeden z drugim zbudował układ i szuka winnego. Ten który nigdy nie napracował się przy czymś nie jest w stanie docenić własnej pracy, a co dopiero pracy innych. To normalne że nie chcesz udostępniać źródeł nawet jeśli nie masz zamiaru na tym zarabiać, obawa o wykorzystanie Twojej pracy przez inne osoby w celach zarobkowych jest bardzo uzasadniona. Nawet jeśli będzie ona opublikowana na licencji zamkniętej i kod będzie wyświetlał tę licencję, to i tak znajdą się tacy co będą to powielać i bezczelnie sprzedawać - przetestowane nie raz i nie dwa. I jeszcze gwoli krótkiego wyjaśnienia (bo może nie każdy jest świadomy) czemu tacy hobbyści jak my nie chcemy zarabiać na swojej pracy - bo nie możemy. Przepisy są tak skonstruowane że działanie na tak bardzo małą skalę jest zwyczajnie nieopłacalne, ba, trzeba by dokładać do interesu. Złodziej który zarabia na naszej pracy robi to omijając wszelkie podatki i zusy, z tą różnicą że życie to ***** i on będzie się bawił w najlepsze, a nam uczciwym noga powinie się przy pierwszej okazji. Kiedyś właściciel mcs electronics (bascom) zapytał mnie zdziwiony czemu nie publikuję źródeł i nie sprzedaję układów chociaż na małą skalę, przecież wszyscy tak robią i jest to najlepszy sposób... bo otwarte źródła przyciągają więcej klientów, a jednoczesne prowadzenie sprzedaży wyklucza lub minimalizuje szanse na sprzedaż przez osoby trzecie. Logiczne, tak się robi. Na zachód stąd. Wytłumaczyłem mu że w meksyku europy jest inaczej :sad:
*wstawić własne słowo

Nie zgodzę się z twierdzeniem że Attiny13 jest zbyt malutka na pomieszczenie wielu funkcji i nie nadaje się do rozbudowanego sterownika. Sam lubię używać do swoich projektów kontrolerów o jak najmniejszych zasobach, i tworzy to niezłe wyzwanie aby zrealizować na nich wszystkie potrzebne funkcje. A stąd płynie doświadczenie i nauka :) Fakt, że elektronika komercyjna rozwija się co prawda w tym samym kierunku ale jednak o przeciwnym zwrocie - niezoptymalizowany wielgachny kod z wklejonymi niepotrzebnie skomplikowanymi bibliotekami, do tego duża moc obliczeniowa i kupa ramu aby jakoś to działało (przykład, system android w obecnych wersjach). Świat zapomina o czymś takim jak assembler, ale nie my, malutcy dłubacze :)

No to pojechałem offtopem :cool:
arekm

"To normalne że nie chcesz udostępniać źródeł".

Równie normalne jest chcenie udostępniania źródeł. Wszystko zależy od mentalności, środowiska w jakimś się przebywało itd. Obie drogi (chcenie i niechcenie) są zupełnie normalne i zrozumiałe.

Osobiście promuję drogę open source i to jeszcze na jakiejś niezbyt restrykcyjnej licencji - do tego namawiam wszystkich :-) To, że ktoś korzysta potem z tego, byle zgodnie z licencją, nawet komercyjnie, jest mile widziane.

(oczywiście jak ktoś ma jakieś roszczenia z sufitu to niech spada na drzewo albo podeśle łatkę (w przypadku open source))
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

No to pojechałem offtopem :cool:
Po prostu podzieliłeś się swoim doświadczeniem i pokazałeś, że nie wszystko jest tak kolorowe jak się niektórym wydaje.
Awatar użytkownika
Doctore

Każdy powiedział co uważa, no i dobrze.
Wróć jak nabierzesz szacunku do decyzji innych ludzi o tym, co chcą robić z efektami swojej (wielogodzinnej) pracy
A kolega niech wróci jak nabierze szacunku do mojego zdania, przecie wolność słowa panuje.
Ten który nigdy nie napracował się przy czymś
To mnie nie dotyczy, miałem nie raz okazję namęczyć się przy projekcie, od wykonania schematu po sprawne urządzenie.

Szanuje twoją decyzję o tym że nie udostepnisz swojej pracy, dlatego napisałem "...trudno..."

Pisze to wszystko, bo denerwuje mnie jak ktoś pisze że coś tam zrobił a następnie niczym się nie dzieli i wmawia że nie chcę na tym zarabiać po czym dodaje że zostało mu kilka sztuk......
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Doctore pisze:wmawia że nie chcę na tym zarabiać po czym dodaje że zostało mu kilka sztuk......
Bo faktycznie miałem wtedy tylko 2 drivery. Obecnie mam ich ok 15 zakupionych na "zaś" i jeśli znajdę czas to je przerobię i wystawię w sklepiku ale bankowo nie mam zamiaru robić ich hurtowo i sprzedawać. Dla mnie lepszą opcją jest wstawienie takiego drivera przy okazji modyfikacji jakiejś lampki, bo mam wtedy pewność, że nie będzie reklamacji, że się lampka zepsuła z powodu mojego drivera (np chłodzenie LEDa było za słabe i zamiast 1A fabrycznie, ktoś wstawi mój 2,8A i LED padnie po kilkunastu minutach). Osoby zainteresowane driverem kontaktowały się ze mną na PW z zapytaniem o niego i nie wkurzało nikogo, że mam tylko 2szt w domu. :roll:
Doctore pisze:przecie wolność słowa panuje.
Tylko należało by te słowo przekazać w kulturalny sposób.
Awatar użytkownika
Doctore

nie wkurzało nikogo, że mam tylko 2szt w domu. :roll:
Ehh, znów nie zrozumiałeś o co chodzi, nieważne :neutral:
Tylko należało by te słowo przekazać w kulturalny sposób.
Przecież nikogo nie wyzywałem i uszanowałem wypowiedzi każdego a także twoją decyzję w sprawie udostępniania plików, a co niektórzy na mnie najechali za to że powiedziałem co uważam, więc negatywne wypowiadanie się na jakiś temat nie jest nie kulturalne.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jadąc do babci zauważyłem dziś sklep Lidl. Wiedziałem, że mają być rzeczy do roweru więc wpadłem po licznik bezprzewodowy (mam nadzieję, że nie będzie zakłócany przez nic u mnie, bo ma zbyt fajne funkcje) oraz spodenki z pampersem i koszulkę. Pierwszy raz mam ubiór typowo rowerowy i powoli zaczynam się oswajać z obcisłymi spodenkami z wkładką pod jajkami :razz:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Doctore, jeszcze wielu rzeczy nie rozumiesz, a próbujesz wcisnąć swoje racje innym. Wygląda to trochę śmiesznie i trochę smutnie. Ale z czasem przyjdzie olśnienie. Tak samo jak uszanowanie czyichś praw autorskich, czy to gry czy muzyka czy oprogramowanie, czy to osoba prywatna czy wielka korporacja. Dopóki ktoś nie pogwałci Twoich praw autorskich, to nigdy nie docenisz i nie będziesz szanował praw innych. Kiedyś piraciłem aż łącze trzeszczało, teraz staram się kupować albo sobie odmawiać :) Spojrzenie zmienia się diametralnie, szok, nie polecam sprawdzać :)

Ok, może niech administracja wydzieli offtop do innego działu, ponarzekamy trochę? :wink:
ODPOWIEDZ