Dobra, dobra ale od początku

Dotarły do mnie 2 sztuki XinTD X3 i muszę powiedzieć że wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie.
XinTD X3 może być zasilany z ogniwa 18650, 26650 albo z 3 akku AA.

To co widać z zewnątrz, zaczynając od powłoki, jest ona bardzo dobrej jakości, twarda, ciężko zarysować, miła w dotyku, bez ubytków, nic tylko chwalić

Obróbka mechaniczna bardzo dobra, żadnych ostrych krawędzi.
Koronka na głowicy ze stali nierdzewnej.
Latarka świetnie leży w dłoni, jest stosunkowo ciężka, bo waży jakieś 300g ale czuć że jest solidna, na materiale nie ma tu nigdzie oszczędności. "Dupka" z włącznikiem to prawie lity kawałek aluminium. Tak samo głowica, potężna, gruba i solidna.

Nie ma w tej latarce klasycznej wkręcanej piguły, miejsce osadzenia diody stanowi jedność z głowicą.
Dizajn

Gwinty są trapezowe, anodyzowane, szkoda że nie były nasmarowane od "nowości" ale szybko to poprawiłem. Oczywiście uszczelniające o-ringi przy każdym gwincie, czuć że są dobrze dopasowane.

Zagłębiając się bardziej

Grupa 1: Niski (5%) > Średni (40%) > Wysoki (100%)
Grupa 2: Niski (5%) > Średni (40%) > Wysoki (100%) > Stroboskop > sygnał SOS
Aby zmienić grupę trybów należy włączyć tryb niski, po 5s latarka mrugnie, należy wówczas szybko ją wyłączyć , a po włączeniu grupa będzie już zmieniona.

W zakupionych modelach wybrałem diody XM-L2 T6 3B, więc okolice 5500K, barwa przyjemna, nie zimna, jak to bywa w latarkach nawet firmowych.

Reflektor wykonany nieźle, nie ma żadnych widocznych wad w stylu zadrapania, paluchy.
Świetnie skupia XM-L, nie ma żadnych prążków, pierścieni, artefaktów. Spot jest wyraźnie zarysowany. Niestety nie pomierzyłem rozmiarów reflektora, a teraz już nie chcę jej rozkładać.
Szybka jest z powłokami AR, widać pod światło jak mieni się fioletowym kolorem. Szkoda jednak że nie zadbali o jej czystość, był na niej kurz czy coś w tym stylu (już jest wymyta

Dioda XM-L2 T6 3B była (potem wyjaśnię dlaczego była

Moim zdaniem latarka bardzo fajna, nadaje się do użytku bez żadnych poprawek, jedynie co może zasmucić nabywce to to, że szybka nie jest idealnie czysta

I jeszcze fotka z wymiarami ze sklepu http://intl-outdoor.com

Teraz część o modyfikacji, oczywiście nie był bym sobą gdybym czegoś jednak nie zmienił

Jako że miałem 2 sztuki to obie zmodyfikowałem w nieco inny sposób.
Jedna z latarek dostała "powera" przez dolutowanie 2 układów AMC7135, więc teraz sterownik ma ich 10szt, czyli prąd w diodę to 3,5A w trybie 100%
Dodatkowo oryginalna dioda XM-L2 T6 3B została przelutowana na podłoże sinkpak AL.
Starą pastę termo zmieniłem na coś bardziej pewnego, tj. Arctic Cooling Céramique.
Wszystko spisuje się świetnie, na wyjściu latarki powinno być 1000lm+.

Druga latarka dostała nową diodę, XP-G2 R5 3C również na podłożu sinkpad AL, sterownik pozostał bez zmian, tj 2,8A w trybie 100%
Skupienie dla XP-G2 jest wyraźnie lepsze, z resztą widać to na zdjęciach.

Porównanie skupienia XP-G2 (lewo) i XM-L2 (prawo), nie sugerować się barwą światła, fotka ma pokazać tylko skupienie

Zdjęcia "jak to świeci" pojawią się wkrótce