rzeczywiste pojemności akumulatorów stosowanych w latarkach
2x AAA Ni-MH marki Panasonic 750mAh HHR-4EPT
Wiek chyba 4 lata
Uzywane w telefonie bezprzewodowym, sluchawka odkladana do ladowania dopiero jak sie o to "upomniala"
Ladowanie i rozladowanie pradem 0,5C
1-510mAh
2-550mAh
Wiek chyba 4 lata
Uzywane w telefonie bezprzewodowym, sluchawka odkladana do ladowania dopiero jak sie o to "upomniala"
Ladowanie i rozladowanie pradem 0,5C
1-510mAh
2-550mAh
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Pozwolę sobie na jeszcze jeden mały off-topic.
Kiedyś trafiłem na dość ciekawe kompendium wiedzy na temat baterii - wersje eng i de.
http://www.batteryuniversity.com/
Sporo jest tam ciekawych informacji począwszy od historii (np. Li-Ion został komercyjnie pierwszy raz użyty dopiero w 1991 roku przez Sony), zasady działania i zastosowań poszczególnych rodzajów ogniw, efektu pamięci, formowania, jak również innych ciekawostek np. dotyczących trwałości i optymalnego przechowywania ogniw - http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm - w tym przypadku Li-Ion`ów, które by najmniej tracić pojemność należy przechowywać w stanie ok. 40% naładowania i najlepiej w niskich temp. powyżej zera, czy też negatywnego wpływu nawet bardzo niewielkiego przeładowywania.
Kiedyś trafiłem na dość ciekawe kompendium wiedzy na temat baterii - wersje eng i de.
http://www.batteryuniversity.com/
Sporo jest tam ciekawych informacji począwszy od historii (np. Li-Ion został komercyjnie pierwszy raz użyty dopiero w 1991 roku przez Sony), zasady działania i zastosowań poszczególnych rodzajów ogniw, efektu pamięci, formowania, jak również innych ciekawostek np. dotyczących trwałości i optymalnego przechowywania ogniw - http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm - w tym przypadku Li-Ion`ów, które by najmniej tracić pojemność należy przechowywać w stanie ok. 40% naładowania i najlepiej w niskich temp. powyżej zera, czy też negatywnego wpływu nawet bardzo niewielkiego przeładowywania.
Flagiusz
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, dzięki bardzo za zainteresowanie tematem i namiary na ciekawe materiały
A ja testuję co mam pod łapą, kolejny wynik:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790
2468mAh
drugie zbadane 2539mAh
Zdaję sobie sprawę że fajnie by było kilka testów z róznymi egzemplarzami, różne prądy etc...ale lepiej tak niż wcale, no nie?
Darku, to testowanie na Bocianiej ładowarce jest na tyle męczące, że sobie myślę kiedy zacząc Cię namawiac na zrobienie wspólnymi(głownie twoimi ) siłami czegoś co NAM odpowiada, jakiegoś super-testera.Spokojnie dali byśmy rade....brakuje nam tylko czasu!Chlip
uwaga, rozładowywane prądem 1A do 3,0V deklarują 1916mAh(to pojemniejsze!)
ładowane 1A wciągnęły 2005mAh
A ja testuję co mam pod łapą, kolejny wynik:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790
2468mAh
drugie zbadane 2539mAh
Zdaję sobie sprawę że fajnie by było kilka testów z róznymi egzemplarzami, różne prądy etc...ale lepiej tak niż wcale, no nie?
Darku, to testowanie na Bocianiej ładowarce jest na tyle męczące, że sobie myślę kiedy zacząc Cię namawiac na zrobienie wspólnymi(głownie twoimi ) siłami czegoś co NAM odpowiada, jakiegoś super-testera.Spokojnie dali byśmy rade....brakuje nam tylko czasu!Chlip
uwaga, rozładowywane prądem 1A do 3,0V deklarują 1916mAh(to pojemniejsze!)
ładowane 1A wciągnęły 2005mAh
Ostatnio zmieniony niedziela 16 lis 2008, 02:29 przez Calineczka, łącznie zmieniany 3 razy.
Spoko, spoko - pamiętasz, kiedyś już o tym rozmawialiśmy.Calineczka pisze:Darku, to testowanie na Bocianiej ładowarce jest na tyle męczące, że sobie myślę kiedy zacząc Cię namawiac na zrobienie wspólnymi(głownie twoimi ) siłami czegoś co NAM odpowiada, jakiegoś super-testera.Spokojnie dali byśmy rade....brakuje nam tylko czasu!Chlip
Pomysły i chęci są, z czasem faktycznie jest nieco gorzej, ale ja wierzę, że kiedyś przyjdzie i na to moment...
Flagiusz
Pomiarów "z odzysku" ciąg dalszy - akumulatory używane jak poprzednio, regenerowane tak samo:
2 x martwy, 1 x 335mAh, 1 x 949 mAh, 1 x 1085 mAh
2 sztuki GP INDUSTRIAL NiMH AA 1300 mAh
1 x 1027 mAh, 1 x 1145 mAh
5 sztuk FOREVER NiCd AA 1100 mAhUzywane przez ponad 3 lata w bardzo ciężkich warunkach - w zestawach słuchawkowych systemu tłumaczeń symultanicznych. Rozładowanie kilka razy w tygodniu, czasem 20 - 30%, czasem prawie do zera, jak popadło. Potem na przykład 3 miesiące bez rozładowania. Ładowane (zawsze na max) w specjalistycznych ładowarkach walizkowych Boscha, ale przeznaczonych według instrukcji producenta do akumulatorów NiCd o pojemnościach do 850 mAh. W chwili gdy stwierdzono znaczny spadek pojemności poszły w odstawkę.
Po pół roku leżenia trafiły do ładowarki MH-C9000. Wszystkie poddane procedurze odświerzania z testowaniem pojemności. Parametry - prąd rozładowania 500mA, prąd ładowania 1000mA.
2 x martwy, 1 x 335mAh, 1 x 949 mAh, 1 x 1085 mAh
2 sztuki GP INDUSTRIAL NiMH AA 1300 mAh
1 x 1027 mAh, 1 x 1145 mAh
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
Ogniwko 18650 z DX dolaczone do laserka
Oprocz "Made In China" brak oznaczen pozwalajacych na identyfikacje
Napisali 2200mAh
Na oko wykonane bardzo starannie (bedzie na Lennina )
Ladowane trzy razy
Rozladowanie pradem 0,5A do 3V
1750mAh
Oprocz "Made In China" brak oznaczen pozwalajacych na identyfikacje
Napisali 2200mAh
Na oko wykonane bardzo starannie (bedzie na Lennina )
Ladowane trzy razy
Rozladowanie pradem 0,5A do 3V
1750mAh
Ostatnio zmieniony wtorek 18 lis 2008, 22:08 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
My definition is High Definition.
Ok
Akumulatorki AAA profitexx 1300 mAh.
Zakupione pół roku temu, używane w czołówce.
Świeżo po zakupie pojemność wahała się od około 900 mAh do max 1000 mAh.
Obecnie po pół roku dosyć intensywnego używania:
1 - 889 mAh
2 - 913 mAh
3 - 929 mAh
4 - 948 mAh
Generalnie jak kupowałem to wiedziałem że nie będą miały deklarowanej pojemności, ale liczyłem na około 1000 mAh więc nie jest źle, tym bardziej biorąc pod uwagę cenę .
A teraz coś dla fanów bajkolandii z chin
Akuski AAA o wymownej nazwie "Star Power"
Deklarowana pojemność: 1600 mAh
Prawdziwa pojemność
1 - 388 mAh
2- 392 mAh
3 - 399 mAh
4 - 401 mAh
No ale za te płaciłem chyba 1,5 zł za sztuke
Akumulatorki AAA profitexx 1300 mAh.
Zakupione pół roku temu, używane w czołówce.
Świeżo po zakupie pojemność wahała się od około 900 mAh do max 1000 mAh.
Obecnie po pół roku dosyć intensywnego używania:
1 - 889 mAh
2 - 913 mAh
3 - 929 mAh
4 - 948 mAh
Generalnie jak kupowałem to wiedziałem że nie będą miały deklarowanej pojemności, ale liczyłem na około 1000 mAh więc nie jest źle, tym bardziej biorąc pod uwagę cenę .
A teraz coś dla fanów bajkolandii z chin
Akuski AAA o wymownej nazwie "Star Power"
Deklarowana pojemność: 1600 mAh
Prawdziwa pojemność
1 - 388 mAh
2- 392 mAh
3 - 399 mAh
4 - 401 mAh
No ale za te płaciłem chyba 1,5 zł za sztuke
- Calineczka
- Kontakt:
Przypomniało mi się jeszcze o jednych akusach jakie miałem nieprzyjemność testować.
ENEREADY - czyli tańsza wersja eneloop. Chciałem zaoszczędzić myśląc że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać
Kupiłem 2 komplety po 4 sztuki. Po rozpakowaniu okazało się że wszystkie są rozładowane (gdzie te ready for use).
Wsadziłem na ładowarkę i w 9 sztukach pojemność wahała się pomiędzy 1000-1200 mAh
Jedna sztuka osiągnęła 1.99 Ah.
Na szczęście sprzedawca bez problemu wymienił mi je na eneloopy.
ENEREADY - czyli tańsza wersja eneloop. Chciałem zaoszczędzić myśląc że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać
Kupiłem 2 komplety po 4 sztuki. Po rozpakowaniu okazało się że wszystkie są rozładowane (gdzie te ready for use).
Wsadziłem na ładowarkę i w 9 sztukach pojemność wahała się pomiędzy 1000-1200 mAh
Jedna sztuka osiągnęła 1.99 Ah.
Na szczęście sprzedawca bez problemu wymienił mi je na eneloopy.
- Calineczka
- Kontakt: