FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja
I ja kupiłem dokładnie taką lampkę jak kolega LightLover: SolarStorm X2 za 30$ z Ledsupermall: http://www.ledsupermall.c...ont-lights.html Lampka przyszła po 3 tygodniach. Włączyłem- zaświeciła całkiem ładnie. Zaniepokoiło mnie to, że po pół minuty nie zrobiła się nawet ciepła. Zajrzałem do środka i było tak jak opisuje decek01 - dioda w powietrzu, bez piguły i nierówny frez:
Do tego kabel przykręcony był śrubą, która ledwo mieściła się w tylnej komorze i była krzywo wkręcona (uszkodziła plastykowy gwint):
Jednak, dosyć łatwo samemu można zrobić odpowiednią pigułę do tej lampki. Idealnie pasują miedziane elementy do instalacji wodnych: Nypel- redukcja 22x18 i w środek nypla wkładamy zaślepkę 18mm (razem około 5 pln).
Trzeba taką konstrukcję odpowiednio dociąć na długość z przodu i z tyłu (np. dremelem). Całość mieści się w lampce na wcisk- nawet bez pasty- młotek, nasadka do klucza fi 12, kilka uderzeń i gotowe.
Niestety trzeba też zmienić diody Piguła wewnątrz ma 18mm. Idealnie pasują więc np. MCPCB Noctigon XM16 +XM-L2 T6 3C. Zamówiłem takowe i na razie czekam na dostawę.
PS. Nie chciałem składać reklamacji, bo pewnie wiosna by się zrobiła zanim doczekałbym się (albo i nie) nowej...
Do tego kabel przykręcony był śrubą, która ledwo mieściła się w tylnej komorze i była krzywo wkręcona (uszkodziła plastykowy gwint):
Jednak, dosyć łatwo samemu można zrobić odpowiednią pigułę do tej lampki. Idealnie pasują miedziane elementy do instalacji wodnych: Nypel- redukcja 22x18 i w środek nypla wkładamy zaślepkę 18mm (razem około 5 pln).
Trzeba taką konstrukcję odpowiednio dociąć na długość z przodu i z tyłu (np. dremelem). Całość mieści się w lampce na wcisk- nawet bez pasty- młotek, nasadka do klucza fi 12, kilka uderzeń i gotowe.
Niestety trzeba też zmienić diody Piguła wewnątrz ma 18mm. Idealnie pasują więc np. MCPCB Noctigon XM16 +XM-L2 T6 3C. Zamówiłem takowe i na razie czekam na dostawę.
PS. Nie chciałem składać reklamacji, bo pewnie wiosna by się zrobiła zanim doczekałbym się (albo i nie) nowej...
Ostatnio zmieniony wtorek 19 lis 2013, 22:19 przez ATer, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje mpcb miały 15,5mm. Lepiej dociąć specjalną obcinarką do rurek miedzianych, aluminiowych. Później dobrać odpowiednie podkładki, śrubę i wprasować w imadle. Żeby to działało, musi być maksymalnie dopasowane, najlepiej użyć pasty i wcisnąć, wprasować.
Najlepiej jak schłodzisz jeden element a drugi podgrzejesz.
Zamiast kupować nowe ledy, mogłeś same mpcb i podmienić istniejące.
Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, nawet domowymi sposobami.
Najlepiej jak schłodzisz jeden element a drugi podgrzejesz.
Zamiast kupować nowe ledy, mogłeś same mpcb i podmienić istniejące.
Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, nawet domowymi sposobami.
Ostatnio zmieniony środa 20 lis 2013, 00:30 przez bandit, łącznie zmieniany 1 raz.
Ta piguła na fotce powyżej to "prototyp" i dlatego jest trochę pokiereszowany. Rurki naprawdę są dopasowane i czasami trzeba pomóc sobie młotkiem czy imadłem. Jak przyjdą nowe mcpcb to dodatkowo zrobię otwory na kabelki + będzie jeszcze miejsce na śrubki, którymi przykręcę pcb do piguły. Zamówiłem też kolimator LXM-REC i szybki z powłoką. Dopiero wtedy wykonam docelową pigułę- przy pomocy obcinarki do rur miedzianych, o której wspomniałeś.
Ostatnio zmieniony środa 20 lis 2013, 09:27 przez ATer, łącznie zmieniany 1 raz.
- LightLover
Przygód ciąg dalszy - dziś otrzymałem 6 sztuk FandyFire X2 z FT:
- 5 sztuk: dziadostwo z dziurą pod diodą
- 1 sztuka: dobra, widocznie leżak magazynowy z wcześniejszych dostaw
Ponadto przyszła jedna sztuka SolarStorm X3 z DX, niestety także dziurawa.
profaner, Ten imbus to ~1,4mm. Można go też ruszyć torxem T6.
-
Moja szła ok 18 dni , zamawiana z ledsupermall . Diody są z pigułą aczkolwiek piguła w środku luźno się przemieszczała z czym sobie poradziłem.
Pakiet zrobiłem z 16szt 18650 Samsunga - świeci bardzo fajnie , w trybie full gdy włączone są obie lampki można świecić nie przerwanie przez jakieś 2,5-3h - wtedy napięcie pakietu wynosi 7.2-7.3V
Pakiet zrobiłem z 16szt 18650 Samsunga - świeci bardzo fajnie , w trybie full gdy włączone są obie lampki można świecić nie przerwanie przez jakieś 2,5-3h - wtedy napięcie pakietu wynosi 7.2-7.3V
- LightLover
nogger, oczekuj dziurawej partii...
Generalnie zmieniona jest cała konstrukcja lampki - podcięcia na kable, inne reflektorki oraz grubsze szkła (o mniejszej średnicy) i oringi.
Ciut inna jest też przednia część 'dociskowa'. Co gorsza lampy wychodzą raczej z tej samej fabryki, gdyż dołączona instrukcja jest identyczna jak w dobrych sztukach.
Generalnie zmieniona jest cała konstrukcja lampki - podcięcia na kable, inne reflektorki oraz grubsze szkła (o mniejszej średnicy) i oringi.
Ciut inna jest też przednia część 'dociskowa'. Co gorsza lampy wychodzą raczej z tej samej fabryki, gdyż dołączona instrukcja jest identyczna jak w dobrych sztukach.
Witam wszystkich po raz pierwszy
Chętnie odkupie taki jeden dziadowski zestaw celem tunningu jeżeli nie podobają Ci się. Powiedz mi tylko LightLover jaką średnicę ma płytka diody.LightLover pisze:Przygód ciąg dalszy - dziś otrzymałem 6 sztuk FandyFire X2 z FT:
Ostatnio zmieniony piątek 22 lis 2013, 14:27 przez adiom, łącznie zmieniany 1 raz.
Solarstorm X2, ori driver, AL cooling + Gelid GC Extreme, MR Elektornik XML-U2, 2 x LXM-REC RECTANGULAR 37° x 28°