PayPal -> problem z roztrzygnięciem sporu

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
LightLover

PayPal -> problem z roztrzygnięciem sporu

Post autor: LightLover »

Witam,

Skuszony niską ceną zakupiłem na próbę lampkę SolarStorm X2 tutaj:
http://www.ledsupermall.com/black-solar ... ights.html

Niestety zakup okazał się kompletną porażką - wysyłka towaru po prawie miesiącu od zakupu, a na końcu otrzymanie nędznej podróbki:
- inna elektronika, mniejsza moc, pakiet o pojemności poniżej 2000mAh, beznadziejna termika (piguły luźno latają), słabsze wykonanie i obróbka

A na koniec ciekawostka - w jednym "oczku" była jedna cieniutka szybka i grubaśna uszczelka, zaś w drugim dwie szybki i cienki oring :mrgreen:

Wracając go tematu, założyłem spór, jednak sprzedawca odmówił współpracy. Musiałem więc przekształcić spór w roszczenie i oddać sprawę w ręce PayPal.
Dostałem następującą decyzję:
Aby kontynuować sprawdzanie Pana roszczenia, musimy poprosić o przesłanie dokumentów potwierdzających, że otrzymany przez Pana towar jest nieoryginalny. Prosimy o przesłanie dokumentu wystawionego przez bezstronną osobę trzecią, na przykład handlarza, rzeczoznawcę lub inną jednostkę lub organizację (wyłączając Pana), która posiada kwalifikacje do opiniowania zakupionego przez Pana towaru. Dokument musi zawierać jednoznaczne stwierdzenie, że zakupiony przez Pana towar jest nieautentyczny. Dokument powinien również zawierać numer seryjny oraz opis towaru. Dokument powinien zostać wystawiony na papierze firmowym zawierającym nazwę, adres oraz numer telefonu osoby, firmy lub instytucji wystawiającej niniejszy dokument po to, aby można było się z nią skontaktować, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Prosimy mieć na względzie, iż serwis PayPal nie akceptuje filmów, ani zdjęć przedmiotu jako zamiennika powyższych informacji.
Niestety nie mam pojęcia do kogo mogę się zwrócić, gdyż nie mamy w kraju rzeczoznawcy do spraw ekspertyz chińskich lampek rowerowych :razz:
Jeśli ma ktoś pomysł gdzie mógłbym się zgłosić lub jest tu ktoś, kto mógłby mi pomóc, gorąco proszę o kontakt.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Może poszukaj kogoś kto ma taką lampkę oryginalną żeby zerknął na tą podróbkę i opisał, albo żeby porobił jej dokładne zdjęcia a wtedy udajesz się ze swoją sztuką i zdjęciami do jakiegoś zakładu gdzie naprawiają elektronikę (nawet do znajomego) żeby zerknął, opisał problem i podbił pieczątkę firmową.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Najlepiej zapytać albo zadzwonić do rzecznika praw konsumenta.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
max4max

Post autor: max4max »

LightLover pisze:Niestety nie mam pojęcia do kogo mogę się zwrócić, gdyż nie mamy w kraju rzeczoznawcy do spraw ekspertyz chińskich lampek rowerowych :razz:
Jeśli ma ktoś pomysł gdzie mógłbym się zgłosić lub jest tu ktoś, kto mógłby mi pomóc, gorąco proszę o kontakt.
To mi wygląda na potrzebę ekspertyzy od rzeczoznawcy.
Opinia zwykłego zakłady elektronicznego znajomego czy też nie może zostać zakwestionowana.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zapytaj paypala czy porównanie z oryginalną wersją wchodzi w grę (we własnym zakresie).

[ Dodano: 19 Listopad 2013, 18:40 ]
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

LightLover pisze:Prosimy o przesłanie dokumentu wystawionego przez bezstronną osobę trzecią, na przykład handlarza, rzeczoznawcę lub inną jednostkę lub organizację (wyłączając Pana)
To może jakaś osoba z forum (osoba trzecia) zrobiła by porównanie do swojej wersji. Może z przesyłką i zrobienie zdjęć "Na raz" i wytknięcie różnic w budowie. Jeżeli osoba trzecia wystarcza. Ew. można napisać, że ta osoba jest znanym znawcą latarek, aktywnie działającą w organizacji wielbicieli latarek: Światełka.pl :)

Powodzenia. Daj znać jak pójdzie, bo do tej pory myślałem, że PP może oddać kasę TYLKO w wypadku, gdy NIC nie dojdzie... A tak, to widzę, że jest lepiej.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Dziękuję za podpowiedzi i chęć pomocy :wink:

Dziś wysłałem zapytanie czy ekspertyzy może dokonać osoba fizyczna, ze latarkowej branży.
Zasugerowałem też, aby w razie czego sami podpowiedzieli , do kogo powinienem się udać.

Najgorsze jest to, że na przesłanie dokumentu dostałem 10dni :roll:
ODPOWIEDZ