Czym oświetlić budynek z zewnątrz?? HID vs DIODY vs COŚ INNE
-
Czym oświetlić budynek z zewnątrz?? HID vs DIODY vs COŚ INNE
Witam ponownie .
Tym razem mam pewien dylemat oraz kilka pytań.
1. Czym byście polecili oświetlić budynek?? Czy HID samochodowy będzie dobry?? Czy może lepiej kombinować z diodami(2 lampy po np. 4xXP G) czy jeszcze coś innego?? Chodzi o to że ma być energooszczednie.
Na budynek ma padać światło z odległości około 15m z bilbordu reklamowego na którym ma być umieszczone dane światełko.
2. Czy znajdę gdzieś jakiś driver(jeżeli miały by być to diody) na 230V czy będzie tam potrzeba jakiegoś zasilacza który obniży napięcie??
3. Jak wy byście rozwiązali takie oświetlenie??
Tym razem mam pewien dylemat oraz kilka pytań.
1. Czym byście polecili oświetlić budynek?? Czy HID samochodowy będzie dobry?? Czy może lepiej kombinować z diodami(2 lampy po np. 4xXP G) czy jeszcze coś innego?? Chodzi o to że ma być energooszczednie.
Na budynek ma padać światło z odległości około 15m z bilbordu reklamowego na którym ma być umieszczone dane światełko.
2. Czy znajdę gdzieś jakiś driver(jeżeli miały by być to diody) na 230V czy będzie tam potrzeba jakiegoś zasilacza który obniży napięcie??
3. Jak wy byście rozwiązali takie oświetlenie??
Zależy wszystko jaki efekt chcesz uzyskać. Diody może i są energooszczędne ale dają mało światła i mają kiepski stosunek ceny/lumen. Jeżeli zależy Ci jedynie na delikatnym podświetleniu to w zupełności wystarczą. Są zasilacze na 230V np: sklep.avt.pl lub sklep.ledim.pl. Jeżeli chodzi o lampy wyładowcze HID to bym tu raczej użył tych dedykowanych do oświetlenia a nie samochodowych. Samochodowe mają wymuszony szybszy start (wynika to z przepisów) przez co skraca się ich żywotność no i zasilanie 12V a nie 230V. Natomiast najbardziej energooszczędne będą lamy sodowe niskoprężne nawet do 206 lm/W niestety kosztem żółtej barwy światła.
Metalohalogen 150W lub 70W zależy jak bardzo ma być oświetlony, najlepiej jakiś 942 czyli efekt dnia najbardziej przyjemne światło jakie znam. Stosunek ilości światła do jakości do ceny do zużycia energii nie do przebicia. Ewentualnie ładnie też wychodzi w barwie np. 4 x XM-L T6 3C w soczewkach 60° opuszczone w jakieś 1.75A. ale tu już trzeba działać samemu. Też ładnie wychodzi na budynku i z 15m wystarczy.
-
Wiem że na diodach oświetlenie wyjdzie drożej ale dość szybko się zwróci ta inwestycja. Oświetlenie budynku nie musi być mocne. Raczej chodzi tutaj o delikatne podświetlenie gdzie 2x4xp-g powinno dać radę. Poza tym zapomniałem dodać iż budynek będzie też jakoś podświetlany od spodu przy ścianach ale jeszcze nic mi nie wiadomo jak ma dokładnie padać to światło.
A jak rozwiązać ewentualne chłodzienie diod? Jak wiadomo latem w nocy jest trochę stopni a 4 diody też trochę ciepła dają. Pewnie będzie trzeba coś kombinować z wentylatorem??
Skoro HID samochodowy odpada to zostaje mi LED
Poszukam sobie jeszcze o lampach sodowych i ile to kosztuje.
Zbychur napisał/a:
Metalohalogen 150W lub 70W
DRAGO napisał/a:
lamy sodowe niskoprężne
Powiedzcie mi dlaczego jakoś do mnie to nie przemawia??
Jakoś bardzo jestem za oświetleniem ledowym. Może to z racji mniejszych wymiarów i jest to mniej skomplikowane tak jak HID??
A jak rozwiązać ewentualne chłodzienie diod? Jak wiadomo latem w nocy jest trochę stopni a 4 diody też trochę ciepła dają. Pewnie będzie trzeba coś kombinować z wentylatorem??
Skoro HID samochodowy odpada to zostaje mi LED
Poszukam sobie jeszcze o lampach sodowych i ile to kosztuje.
Zbychur napisał/a:
Metalohalogen 150W lub 70W
DRAGO napisał/a:
lamy sodowe niskoprężne
Powiedzcie mi dlaczego jakoś do mnie to nie przemawia??
Jakoś bardzo jestem za oświetleniem ledowym. Może to z racji mniejszych wymiarów i jest to mniej skomplikowane tak jak HID??
Witam
Pozdrawiam
Hmmm jakoś mnie się wydaje, że palnik, dławik i zapłonnik są mniej awaryjne i skomplikowane niż przetwornica, LED i układ chłodzenia, no i tańsze.kubaswiatelka pisze:...Jakoś bardzo jestem za oświetleniem ledowym. Może to z racji mniejszych wymiarów i jest to mniej skomplikowane tak jak HID??
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Niskoprężne sodówki to podałem tylko jako te najbardziej energooszczędne. Głównie do oświetlenia ulic były stosowane jednak coraz rzadziej się ich używa chyba ze względu na kiepską barwę światła. Ledy są fajne ale mimo wszystko słabo to świeci. Takie 4x xp-g to jakieś 1800lm tyle co trochę mocniejsza żarówka energooszczędna z supermarketu.
Żarówka metalohalogenowa 400W ma 37000lm = 80x xp-g. Hmm nie jestem przekonany by 80 diod było mniejsze.
Jak to się ma tylko żarzyć to ledy wystarczą jak to ma świecić i coś oświetlać to chyba lepiej jakąś lampę metalohalogenkową na pewno wyjdzie taniej.
To teraz policzmy czy aby na pewno ma to mniejsze wymiary.kubaswiatelka pisze:Jakoś bardzo jestem za oświetleniem ledowym. Może to z racji mniejszych wymiarów i jest to mniej skomplikowane tak jak HID??
Żarówka metalohalogenowa 400W ma 37000lm = 80x xp-g. Hmm nie jestem przekonany by 80 diod było mniejsze.
Jak to się ma tylko żarzyć to ledy wystarczą jak to ma świecić i coś oświetlać to chyba lepiej jakąś lampę metalohalogenkową na pewno wyjdzie taniej.
Przy założeniu, że wpakujemy w nie co najmniej 1.4A a to już blisko granicy opłacalności i tu już trzeba popisać się dobrym radiatorem, więc nie wiem czy XM-L przy takim prądzie nie da więcej światła a będzie ledwo głaskane.DRAGO pisze:Takie 4x xp-g to jakieś 1800lm
Na jednego MH np. 35W , w kwestii lumenów, trzeba jakieś 8 x XP-G lub (10 żeby nie żyłować diod) , natomiast różnica w jakości światła i odwzorowaniu szczegółów i kolorów potężna. MH 942 to dzień w nocy
-
Zobrazuje troche jak ma to wyglądać
Budynek będzie podświetlany od spodu na dwóch ścianach bocznych w taki sposób jak na tym zdjęciu jest podświetlany płot z tym że na zdjęciu płot jest mocno oświetlony a mi chodzi o coś słabszego
A ściana która ma być oświetlona z tablicy to ta z logo i to ten budynek ma być oświetlony.
Może macie jakieś propozycje jak to oświetlić? Mocno czy raczej delikatnie? Fajnie by było też żeby delikatnie światło padało na kostkę przed drzwiami.
Chciałem coś zrobić na ledach bo lubię majsterkować ale jak przekonujecie do MH to może zmienię zdanie
Jakie lampy MH byście mi polecili?? Czy próbować coś samemu czy lepiej kupić jakiegoś gotowca??
Budynek będzie podświetlany od spodu na dwóch ścianach bocznych w taki sposób jak na tym zdjęciu jest podświetlany płot z tym że na zdjęciu płot jest mocno oświetlony a mi chodzi o coś słabszego
A ściana która ma być oświetlona z tablicy to ta z logo i to ten budynek ma być oświetlony.
Może macie jakieś propozycje jak to oświetlić? Mocno czy raczej delikatnie? Fajnie by było też żeby delikatnie światło padało na kostkę przed drzwiami.
Chciałem coś zrobić na ledach bo lubię majsterkować ale jak przekonujecie do MH to może zmienię zdanie
Jakie lampy MH byście mi polecili?? Czy próbować coś samemu czy lepiej kupić jakiegoś gotowca??
Duży radiator to nie problem mam tokarza w rodzinie i w razie czego mi wytoczy fajna dużą obudowę albo pokombinujemy nawet z wiatrakiem jak będzie trzebaZbychur pisze:Przy założeniu, że wpakujemy w nie co najmniej 1.4A a to już blisko granicy opłacalności i tu już trzeba popisać się dobrym radiatorem, więc nie wiem czy XM-L przy takim prądzie nie da więcej światła a będzie ledwo głaskane.
Jak wysoko, przyjmując za zero plac przed budynkiem będzie źródło światła?
Budynek jest ciemny i pochłonie sporo światła, jedynie to złote czy żółte logo może być uwydatnione. Jeśli rozłożyłbyś światło z 4 XP-G na całą ścianę i zakładając, że będzie dodatkowe oświetlenie z dołu to światło z tych ledów z 15m było by prawdopodobnie zupełnie niewidoczne. Jeśli koniecznie musi to oświetlenie być zamontowane na tym bilbordzie to minimum 150W 930 lub 942 (w zależności jeszcze jakie będą naświetlacze z dołu budynku) czyli ciepły lub neutralny MH i reflektor, bo typowy naświetlacz może świecić za szeroko z tego dystansu i będzie duża strata. To co podświetla ten płot to z pewnością również MH. Ja zamiast takich zabudowanych w podłożu 2 lamp zastosowałbym naświetlacz asymetryczny i schował w tych krzakach, wtedy ściana była by dość równomiernie oświetlona i zamiast 3 lamp ta jedna i 250W lub jeśli ma być oszczędniej 150W z wysokim CRI czyli ponad 90 i barwa 4200K czyli bardzo przyjemne światło, które potencjalnemu klientowi będzie się kojarzyło ze spokojem i ciepłem
Budynek jest ciemny i pochłonie sporo światła, jedynie to złote czy żółte logo może być uwydatnione. Jeśli rozłożyłbyś światło z 4 XP-G na całą ścianę i zakładając, że będzie dodatkowe oświetlenie z dołu to światło z tych ledów z 15m było by prawdopodobnie zupełnie niewidoczne. Jeśli koniecznie musi to oświetlenie być zamontowane na tym bilbordzie to minimum 150W 930 lub 942 (w zależności jeszcze jakie będą naświetlacze z dołu budynku) czyli ciepły lub neutralny MH i reflektor, bo typowy naświetlacz może świecić za szeroko z tego dystansu i będzie duża strata. To co podświetla ten płot to z pewnością również MH. Ja zamiast takich zabudowanych w podłożu 2 lamp zastosowałbym naświetlacz asymetryczny i schował w tych krzakach, wtedy ściana była by dość równomiernie oświetlona i zamiast 3 lamp ta jedna i 250W lub jeśli ma być oszczędniej 150W z wysokim CRI czyli ponad 90 i barwa 4200K czyli bardzo przyjemne światło, które potencjalnemu klientowi będzie się kojarzyło ze spokojem i ciepłem
To ma być lekko oświetlone (odpowiednik tych 4 XP-G) czy ma być tam jasno? Bo te liczby przy MH jakie podaje Zbychur to raczej do dość mocnego oświetlenia - będzie wystarczająco jasno Jak ma być lekko oświetlone to najwyżej 70W MH (świeci jak halogen 300-500W). Ta proponowana barwa 4200K (942) mi by się podobała
To jak wysoko była by ta lampa zawieszona?
Gotowców nie znam, na pewno mają tę zaletę, że mają od razu balast ze sobą
To jak wysoko była by ta lampa zawieszona?
Gotowców nie znam, na pewno mają tę zaletę, że mają od razu balast ze sobą
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
Zbychur pisze:Jak wysoko, przyjmując za zero plac przed budynkiem będzie źródło światła?
Bilbord ma około 5-6m wysokości i na takiej wysokości będzie najprawdopodobniej światło.marmez pisze:To jak wysoko była by ta lampa zawieszona?
Kolor światła raczej wszędzie będzie ciepły tak jak napisałeś
Dzisiaj sobie wziąłem lampke od roweru na 1x XPG puszczone na 1.3-1.4 mA i poświeciłem na ścianę ale jasną wmiare i myślę że 2 lampy po 4 XPG lub XML by starczyły.Zbychur pisze:bardzo przyjemne światło, które potencjalnemu klientowi będzie się kojarzyło ze spokojem i ciepłem
Jutro lub w poniedziałek pojadę na budowę i poświecę dwoma lampkami i zobaczę jaki jest efekt na ciemnej ścianie. Logo chyba troszkę to rozjaśni bo będzie takie żółtawe.
-
Firma ojca, budowa bo jeszcze nie dokończone, a ja myślę o zrobieniu oświetlenia. Gdzie było napisane że ja w ubezpieczeniach pracuje i na budowie i jeszcze światełka i wszystko razem??Liro pisze:To czym się zajmujesz Kubaświatełka, ubezpieczeniami czy wyrobem lamp? Czy budownictwem? Ja bym wybrał jeden z tematów i się na nim skoncentrował tak będzie zdrowiej.
Właśnie mam kolimatory i 45* i około 60*DNF pisze:Tylko świeć bez optyki. To, że zaświecisz sobie skupionym światłem, nie da Ci żadnego porównania.
Ew jak masz to jakieś kolimatorki 45-60*