Światłowód dla diody LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
tisher

Światłowód dla diody LED

Post autor: tisher »

Koledzy, chcę wykonać projekt gwiezdnego nieba. Jest to mocna dioda + pęk przewodów transmitujących światło na odległość do 2m. Tworzy to wszystko sieć punktów imitujących gwiazdy.
Problem jest z doborem tego światłowodu.
Czy ktoś może wskazać nazwę tej "żyłki" do transmisji światła.
Nie jest to zwykła żyłka bo taka nie przewodzi światła nawet na 5cm.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ta żyłka nazywa się światłowód. Masz do wyboru szklane i plastikowe. Do dostania w PL w różnych sklepach. Ceny różne.
ILPT
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

Witam.
Do wykonania Twojego projektu polecam światłowody plastikowe w kilku rozmiarach tzn. 0.5, 0.7 oraz 1.0 mm zastosowanie kilku rozmiarów spowoduje powstanie fajnego efektu na suficie. Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą z mojej strony wyślij wiadomość na PW bo mam za sobą kilkanaście zrobionych zestawów za polowe ceny zestawów wystawionych na allegro.

Ps. Dla Panów Administratorów
Przepraszam za brak Polskich znaków, ale spowodowane jest to brakiem polskich fontów w tablecie.
Post poprawie jak dopadnę laptopa :|
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lut 2013, 23:13 przez extreme_ilumin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spireneusz

Post autor: spireneusz »

Dodatkowo na końcach plastikowych światłowodów proponuję zrobić kulki wtedy jest jeszcze lepszy efekt, ja światłowody brałem u tego jegomościa, może ci wykonać wiązkę o zadanych długościach:
http://www.gwiezdziste-niebo.pl/index.php
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

spireneusz pisze:Dodatkowo na końcach plastikowych światłowodów proponuję zrobić kulki
W jaki sposób te kulki wykonywałeś? Zapalniczką, czy jakiś klej?
ODPOWIEDZ