Ciekawa miniaturowa latareczka na CR123

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
sebeq

Ciekawa miniaturowa latareczka na CR123

Post autor: sebeq »

Witam , kolega podrzucił mi taką malutką latareczkę zasilaną jedną CRką . Niestety straciła trochę na jasności i chcemy ją przerobić aby dawała trochę wiecej swiatła .Wczesniej siedziała w niej dioda luxeon.
Wewnątrz znalazlem o ile dobrzę rozpoznałem cree XR-E ?? , oraz ciekawy driverek step up , płytka starego drivera ma średnice 21mm.
Co radzicie na przeróbke takiej latarki ? Ma świecic jaśniej ale za bardzo nie wypompowywać baterii , driver ma mieć trzy tryby low-med-hi . Mój typ to XP-G ale czym to zasilić ?? 3V z CRki to chyba deczko słabo ...

PS kolega wspomniał że dawno dawno temu wysyłał ją dla kogoś na przeróbke , może ktoś z forumowiczów ??

Pozdrawiam sebeq
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adek19

Post autor: adek19 »

Witam,
ja bym wrzucił 4-6*amc i XM-L, ustawić driver na 3 tryby i byłoby elegancko, ale niech wypowie się może ktoś bardziej doświadczony.

Ogólnie wygląd tej latarki bardzo mi się podoba, nie wiesz czy można kupić ja na DX albo gdzieś indziej? Wygląda na porządnie zrobioną.
BALDER SE-2 || UltraFire C8 XM-L 2.8A ||
Awatar użytkownika
sebeq

Hej , latarka kupiona pare lat temu na kaidomain . Co do XMLa to czemu nie ,ale co z driverem ?

sebeq
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
adek19 pisze:ja bym wrzucił 4-6*amc i XM-L,
Tja... i zasilać to z 3V?

Trudno tu polecić jakiś sterownik, bo większość step up jest "spld out", szczególnie, że większość jest średnicy 15mm.
Może 15880?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
adek19

Post autor: adek19 »

Ups o tym nie pomyślałem, miałem dobre intencje :razz:

myślałem że podejdzie 16340, mój błąd..
Awatar użytkownika
sebeq

Zapomniałem dodać że jako styk baterii mogę wykorzystać oryginalną płytkę 21mm , natomiast driver może zostać umieszczony między ww. płytką a ledem ponieważ jest tam dużo miejsca .
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Jeśli latarka ma być zasilana baterią CR123 to dobrym driverem do tej latarki byłby SKU15880 z DX. Wydoi on baterie do zera bo działa już od 0.9V. Tylko problem jest taki że ma on dwa tryby migajace których nie da rady wyrzucić.
Jego średnica to 17mm ale łatwo można powiększyć. Do tego dioda XP-G2 i powinna latarka się odświerzyć.
No i jest jeszcze driver SKU7880. Ma on 20 trybów w trzech grupach.
Jedna grupa ma cztery tryby stałe. Tylko nie wiem czy on może pracować przy 3V bo niby jest przystosowany do pracy z 1xAA.
Jakby co to pisz, mam oba drivery.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Może zastosować taką modyfikację. Proste i skuteczne:

Zasilanie 16340 unprotected .

Driver AK-47C20 . Ciekawa wersja. Ma średnicę 20mm i brak wystających elementów od strony ogniwa.
Na takie ogniwo wystarczy 1A.

Dioda XP-G2 3A na podłożu 14mm. Dobra barwa.

Popełniłem wczoraj takiego moda na latareczce z CN . Diodę zakupiłem w Mrelektronik.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
sebeq

pier Twój pomysł wydaje się najlepszym rozwiązaniem szkoda tylko ze są o te dwa tryby za dużo, Dariusz70 dziekuję za pomysł niestety właściciel chce używać w latarce tylko bateri CR123.
Temat jeszcze nie zakończony więc sugestie mile widziane.

sebeq
ODPOWIEDZ