Witam.
Moja wiedza jest ogólna, jednak od pewnego czasu nieco drążę temat hex inwerterów takich jak 4069UB. Czy ktoś może mi łopatologicznie wyjaśnić w jakim celu się je stosuje i jak działają ?
Do czego używa się hex inwerterów oraz jak działają.
Do czego używa się hex inwerterów oraz jak działają.
Ostatnio zmieniony piątek 11 sty 2013, 15:06 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
A wiesz jak działa inwerter (logiczny) ?
W bardzo dużym skrócie: po przyłożeniu na wejście niskiego stanu logicznego, na wyjściu pojawia się wysoki i analogicznie dla stanu wysokiego na wejściu na wyjściu pojawia się stan niski. W związku z tym, że jest to układ rodziny CMOS stan niski na wejściu określa się jako <1/3 VCC, a stan wysoki to > 2/3 VCC. Na wyjściu stan wysoki jest bardzo bliski VCC, a stan niski to ułamki wolta.

A stosuje się to do szeroko pojętego sterowania.
W bardzo dużym skrócie: po przyłożeniu na wejście niskiego stanu logicznego, na wyjściu pojawia się wysoki i analogicznie dla stanu wysokiego na wejściu na wyjściu pojawia się stan niski. W związku z tym, że jest to układ rodziny CMOS stan niski na wejściu określa się jako <1/3 VCC, a stan wysoki to > 2/3 VCC. Na wyjściu stan wysoki jest bardzo bliski VCC, a stan niski to ułamki wolta.

A stosuje się to do szeroko pojętego sterowania.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka