Latarka "Police"
Latarka "Police"
Witam Was Serdecznie jako nowy użytkownik forum. Czytam już Was od jakiegoś czasu i coraz bardziej mam ochotę coś zmodzić. Mam mianowicie latareczke POLICE- tak wiem to ogólnie leży poniżej pewnie dolnej półki ale dostałem ją więc darowanemu koniowi... sami wiecie Przejdźmy do meritum - czas coś w niej zmienić, aby świeciła lepiej i dalej. Jeśli chodzi o zdjęcia piguły i całej reszty to dołącze do tematu jutro bo nie będę teraz o ciemku robił fotek przy lampie. I mam pytanko- planuję dać diodkę xml, chyba, że będą po fotkach inne propozycje, i czy jedno z drugim będzie grało?
http://www.kaidomain.com/product/details.S020073
oraz
http://www.rgblighting.pl/sklep/cree-z- ... star-.html
Będę wdzięczny za sugestie i za jakiekolwiek błędy przepraszam, oraz za nie zrozumienie pewnych kwestii (mogłem ich nie ogarnąć jeszcze)
Tak jak obiecałem pojawiają się fotki.
Grubość piguły w miejscu pod diodą - 2mm
Średnica piguły - 25mm
Wysokość piguły - 20mm
Średnica szkła - 34mm
Niestety zdjęć drivera nie udało mi się wykonać z racji pudowy piguły a jest on wklejony (nie chciałem go uszkodzić bo innej latarki zastępczej nie mam). Widzę, że padła propozycja xp-g co też było by dobrą opcją - ogólnie założenie dla modyfikacji - więcej światła i by miała większy zasięg, ponieważ teraz jest rozproszona i z zasięgiem jest słabo. W razie potrzeby jakichś innych zdjęć to mogę je wykonać jeśli będzie trzeba.
http://www.kaidomain.com/product/details.S020073
oraz
http://www.rgblighting.pl/sklep/cree-z- ... star-.html
Będę wdzięczny za sugestie i za jakiekolwiek błędy przepraszam, oraz za nie zrozumienie pewnych kwestii (mogłem ich nie ogarnąć jeszcze)
Tak jak obiecałem pojawiają się fotki.
Grubość piguły w miejscu pod diodą - 2mm
Średnica piguły - 25mm
Wysokość piguły - 20mm
Średnica szkła - 34mm
Niestety zdjęć drivera nie udało mi się wykonać z racji pudowy piguły a jest on wklejony (nie chciałem go uszkodzić bo innej latarki zastępczej nie mam). Widzę, że padła propozycja xp-g co też było by dobrą opcją - ogólnie założenie dla modyfikacji - więcej światła i by miała większy zasięg, ponieważ teraz jest rozproszona i z zasięgiem jest słabo. W razie potrzeby jakichś innych zdjęć to mogę je wykonać jeśli będzie trzeba.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 sty 2013, 15:38 przez kalamat, łącznie zmieniany 1 raz.
- pegasus_sis
Standardowo - na czym umocowana jest dioda? Jeżeli pod spodem jest wolne miejsce (jak w tej http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9615 ), albo piguła nie ma mocowania do body latarki - z przeróbki nici Nic o latarce nie napisałeś, choćby jakie ma zasilanie...
Po pierwsze potrzebowałbyś wytoczyć pigułe żeby dioda nie wisiała,
po drugie zasilanie standardowe (3xAAA) nie jest odpowiednie i trzeba by sprawdzić czy wejdzie ogniwo LiIon,
po trzecie jeśli to standardowy ZOOM to nawet po modyfikacji body nie da rady oddać ciepła do otoczenia przy 100% z tego sterownika nawet nie jestem pewien czy by sobie poradziło przy 50%.
po drugie zasilanie standardowe (3xAAA) nie jest odpowiednie i trzeba by sprawdzić czy wejdzie ogniwo LiIon,
po trzecie jeśli to standardowy ZOOM to nawet po modyfikacji body nie da rady oddać ciepła do otoczenia przy 100% z tego sterownika nawet nie jestem pewien czy by sobie poradziło przy 50%.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
re
Oj tak racja. Piguła jest z alu wkręcana w body również wykonanego ze stopu alu bądź podobnego. Znam już temat dziur pod dioda lecz tutaj tego problemu nie ma, bo i dziury nie ma. Włącznik latarki jest umieszczony z boku a nie na dupce. Co do zasilania była to opcja na 3xAAA, była, ponieważ ostatnio ją przerobiłem na 18650. Niestety ta latarka ma też wskaźnik laserowy którego chce się pozbyć. A szkiełko to..-szkiełko. Przełącznik do wymiany bo ten ma kiepska jakość. Zoomu brak.
Osobiście kupił bym do niej driver 4xAMC i 1 odlutował na starcie. Diodę wtedy można dać tańszą - XP-G, choć - XM-L też można (bardziej rozproszone światło i delikatnie więcej przy tym samym prądzie a także niższe napięcie przewodzenia). Jeśli mimo piguły bez dziury i z dobrze zamontowaną diodą body będzie się powoli nagrzewało lub przegrzewało to kolejny AMC do odlutowania. Z prądem 700mA słabe body powinno sobie poradzić.
Oczywiście zdjęcia chętnie zobaczę i wtedy będzie można doradzić coś więcej.
Oczywiście zdjęcia chętnie zobaczę i wtedy będzie można doradzić coś więcej.
Mam podobnego chinola, lecz wygląda nieco lepiej i konstrukcje ma nieco lepszą tzn. normalną. W mojej siedzi Xml a pod nią była dziura - sprawe załatwiła pastylka grubosci 5mm. Ładnie oddaje ciepło więc i u Ciebie xml też by mogła się znaleźć, tylko teraz kwestia tego czy chcesz to pożądnie skupić jeżeli tak to Xp-g tak jak koledzy wyżej doradzili. Poszukaj jakiegoś wypełniacza do tej piguły najlepiej miedź. Driver spròbuj delikatnie wybić od strony diody rozlutuj i na części pierwsze i działaj z pigułą.