Niedawno przeglądając Forum zauważyłem, że w przypadku sterownika ak-47 by zmienić tryb wystarczy zrobić przelutowanie (ustawić "zworkę").
Do tej pory byłem przekonany, że jest to nieco bardziej zaawansowane i potrzebny jest do tego programator i znajomość architektury danego sterownika.
Jak to wygląda w praktyce dla pozostałych sterowników?
Czy w większości z nich ogranicza się to do lutowania czy w niektórych należy ingerować w wewnętrzny kod i potrzebujemy programatora?
Programowanie sterowników - jak to w praktyce wygląda?
Witam
Wszystko zależy od sterownika, akurat AK-47 posiada możliwość zmiany grupy trybów przez zwarcie odpowiedniego pinu do masy. Inne drivery umożliwiają programowe zmiany trybów (odpowiednie wielokliki, lub operacje głowicą).
Ponowne zaprogramowanie procka w sterowniku, wymaga oczywiście napisania dedykowanego oprogramowania (środowisko programowe, programator).
Są też sterowniki które umożliwiają ustawianie odpowiednich trybów komputera, za pomocą odpowiedniego oprogramowania po przez kabelek USB (np. MyTorch).
Pozdrawiam
Wszystko zależy od sterownika, akurat AK-47 posiada możliwość zmiany grupy trybów przez zwarcie odpowiedniego pinu do masy. Inne drivery umożliwiają programowe zmiany trybów (odpowiednie wielokliki, lub operacje głowicą).
Ponowne zaprogramowanie procka w sterowniku, wymaga oczywiście napisania dedykowanego oprogramowania (środowisko programowe, programator).
Są też sterowniki które umożliwiają ustawianie odpowiednich trybów komputera, za pomocą odpowiedniego oprogramowania po przez kabelek USB (np. MyTorch).
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Wiem, to jest akurat oczywiste. Mnie interesuje czy taka praktyka w sterownikach do latarek jest powszechna?cudny pisze:lucky, przełączanie trybów zworką jest zaprogramowane wg pomysłu projektanta/programisty.
Tzn. czy w większości sterowników do latarek tryby możemy zmieniać poprzez przelutowanie zworki czy jednak dla większości z nich podejście jest "klasyczne" czyli musimy mieć odpowiedni programator.
Złącze USB jest wlutowane w te sterowniki?Pyra pisze:Są też sterowniki które umożliwiają ustawianie odpowiednich trybów komputera, za pomocą odpowiedniego oprogramowania po przez kabelek USB (np. MyTorch).
Witam
Taklucky pisze:Złącze USB jest wlutowane w te sterowniki?Pyra pisze:Są też sterowniki które umożliwiają ustawianie odpowiednich trybów komputera, za pomocą odpowiedniego oprogramowania po przez kabelek USB (np. MyTorch).
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?