Pierwszy metahalogen
Pierwszy metahalogen
Cześć
Od wczoraj czytam na tym forum o metahalogenach w domu. Wysokie CRI i wysoka sprawność mnie fascynują A, że z żoną cierpimy na niedoświetlenie pokoju dziennego wyszukałem coś takiego (u jednego sprzedawcy (ma jeszcze inne MH lampy 35W)):
statecznik philips 70W za 70zł
Lampa / palnik cdm-td 70w / 930 za 25zł
Najważniejsze pytanie, czy ten statecznik, to już kompletny zestaw zapłonowy do tej lampy, czy jeszcze coś potrzebuję? (czy to jest elektroniczny zapłonnik w tym, czy ... ? )
No i czy się opłaca i czy to ma sens też?
Lampę planuję schować blisko sufitu (tzn 20cm poniżej) nad matowym kloszem (od plafonu).
Pozdrawiam
marmez
Od wczoraj czytam na tym forum o metahalogenach w domu. Wysokie CRI i wysoka sprawność mnie fascynują A, że z żoną cierpimy na niedoświetlenie pokoju dziennego wyszukałem coś takiego (u jednego sprzedawcy (ma jeszcze inne MH lampy 35W)):
statecznik philips 70W za 70zł
Lampa / palnik cdm-td 70w / 930 za 25zł
Najważniejsze pytanie, czy ten statecznik, to już kompletny zestaw zapłonowy do tej lampy, czy jeszcze coś potrzebuję? (czy to jest elektroniczny zapłonnik w tym, czy ... ? )
Lampę planuję schować blisko sufitu (tzn 20cm poniżej) nad matowym kloszem (od plafonu).
Pozdrawiam
marmez
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 21:15 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Układ zapłonowy masz kompletny, wystarczy tylko kabelki podłączyć do zasilania i do źródełka światła.marmez pisze:Najważniejsze pytanie, czy ten statecznik, to już kompletny zestaw zapłonowy do tej lampy, czy jeszcze coś potrzebuję? (czy to jest elektroniczny zapłonnik w tym, czy ... ? )
Jak ten matowy klosz jest z tworzywa to uważaj, to się może mocno nagrzać i szybko stopić.
- Calineczka
- Kontakt:
marmez, ja kupowałem już kilka razy u Elf2005: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3901443 jak i pablosso85 http://allegro.pl/metalohalogen-philips ... 95115.html , zawsze bezproblemowo, dośc szybko a i gratisy od pablosso się trafiały. Zaczął bym od podpytania pablosso
Potwierdzam Pablosso, jest OK. Osobiście od niego kupiłem sporo, a jeden z Kolegów na drugim Forum, na którym się udzielam, kupował ilości wręcz hurtowe. Sprowadził mi lampki w barwie 930, których wtedy na Allegro nie miał nikt inny. Podobnie jako pierwszy dostarczył lampy Philipsa z nowej serii, z jarznikiem w kształcie łezki. Gościu jest w porządku.
Dziękuję.
Pierwsze zamówienia złożone. Jak będzie czas, to się pochwalę, jak się uda zrealizować.
Pozdrawiam
marmez
[ Dodano: 19 Styczeń 2013, 09:22 ]
Pytam, bo półtora tygodnia temu kupiłem u niego coś i komplety brak kontaktu. Najpierw pytania e-mail o inne produkty, z 4 dni czekałem. z braku odpowiedzi zapłaciłem (może błąd), żeby przysłał co kupiłem i nic więcej. Telefonu nie odbiera. Adres z allegro wygląda podejrzanie - niekompletny. Telefon z innego województwa niż adres. Nie wiem czy coś mu się stało... na allegro nie logował się od 13.01... ech...
Pozdrawiam
Pierwsze zamówienia złożone. Jak będzie czas, to się pochwalę, jak się uda zrealizować.
Pozdrawiam
marmez
[ Dodano: 19 Styczeń 2013, 09:22 ]
Czy może ktoś z kupujących u Pana pablosso85 ma do niego inny kontakt niż podane z allegro? (email allegro900@... i tel 0943xxxx39 ?Calineczka pisze:pablosso85 http://allegro.pl/metaloh...2738195115.html , zawsze bezproblemowo, dośc szybko a i gratisy od pablosso się trafiały.
Pytam, bo półtora tygodnia temu kupiłem u niego coś i komplety brak kontaktu. Najpierw pytania e-mail o inne produkty, z 4 dni czekałem. z braku odpowiedzi zapłaciłem (może błąd), żeby przysłał co kupiłem i nic więcej. Telefonu nie odbiera. Adres z allegro wygląda podejrzanie - niekompletny. Telefon z innego województwa niż adres. Nie wiem czy coś mu się stało... na allegro nie logował się od 13.01... ech...
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- Calineczka
- Kontakt:
Odpowiem sam sobie, żeby nie byłoCzy może ktoś z kupujących u Pana pablosso85 ma do niego inny kontakt niż podane z allegro? (email allegro900@... i tel 0943xxxx39 ?
Zakończyło się tak, że Pan mnie przeprosił, że niespodziewanie w sprawach rodzinnych wyjechał i gdy wrócił i odpisał to też wysłał, co było zamówione. Czyli pozytywnie, tylko trochę (tydzień) więcej czekania.
Kupiłem sobie taki zestawik (aukcje nie moje) dla "posmakowania" metahalogena:
- Osram Powertronic PTi 35W (aukcja 4518427685)
- oprawka G8.5 + przewód + metahalogen osram HCI HCI-TC 35W WDL (4518427228)
I mam pytania: czy żarnik wymaga zabezpieczenia przed ewentualną eks-/implozją, podobnie jak halogen? W co najlepiej włożyć tę "żarówkę", żeby spełniała swoją rolę (prawdopodobnie lampki warsztatowej)?
- Osram Powertronic PTi 35W (aukcja 4518427685)
- oprawka G8.5 + przewód + metahalogen osram HCI HCI-TC 35W WDL (4518427228)
I mam pytania: czy żarnik wymaga zabezpieczenia przed ewentualną eks-/implozją, podobnie jak halogen? W co najlepiej włożyć tę "żarówkę", żeby spełniała swoją rolę (prawdopodobnie lampki warsztatowej)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Lepiej zabezpieczyć, niech siedzi za szkłem. Niby przypadki eksplozji są rzadkie ale u mnie w pracy już dwukrotnie widziałem powbijanie odłamki bańki lampy w oprawę, były wtopione i ciężko było je usunąć. Co prawda to 400W ale zasada działania chyba ta sama.ptja pisze:I mam pytania: czy żarnik wymaga zabezpieczenia przed ewentualną eks-/implozją,
Ta lampka warsztatowa będzie stacjonarna, nie mobilna rozumiem. Metalohalogeny nie lubią ruchu. Ja swoją 35W mam w mlecznej kuli ze starej lampy stolikowej, bardzo fajnie rozprasza światło.ptja pisze:W co najlepiej włożyć tę "żarówkę", żeby spełniała swoją rolę (prawdopodobnie lampki warsztatowej)?
Dzięki, za linka. Też zamówiłem tę oprawkę z tą lampą z tajemniczą barwą WDL Później będę mógł Ci napisać, co sądzę o jej barwie w porównaniu z posiadanymi 930 (jeśli chcesz).ptja pisze:- oprawka G8.5 + przewód + metahalogen osram HCI HCI-TC 35W WDL (4518427228)
W garażu jakiś czas miałem 70W MH w mlecznej kuli o średnicy ok 30cm i bardzo ładnie świeciło, o wiele lepiej niż niezakryta lampa (straszne oślepienia i ostre cienie).
Tekst podpisu:
pewnie, że chcę. Z googlania wynika, że Ra jest 85, a WDL to pewnie "warm daylight", czyli 3000K - zatem palnik jest pewnie typu 830.marmez pisze:/.../Też zamówiłem tę oprawkę z tą lampą z tajemniczą barwą WDL Później będę mógł Ci napisać, co sądzę o jej barwie w porównaniu z posiadanymi 930 (jeśli chcesz). /.../
Ciekaw jestem, w jakim jest stanie, bo to używana rzecz. Ale do prób wystarczy pewnie.
W materiałach do tych palników doszukałem się, że producent podaje minimalny czas przed ponownym uruchomieniem rzędu 15s do 15 minut. Jak to jest w praktyce (np. gdybym chciał zaimplementować zabezpieczenie przed zbyt szybkim ponownym włączeniem)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski