Budowa latarki na diodzie cree

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
kielbol3

Budowa latarki na diodzie cree

Post autor: kielbol3 »

Witam

Mój znajomy kupił dziś fajną latarke MX 132L-RC o mocy 260 lm na diodzie cree, lion 3.7V/2.2Ah chciałbym zbudować coś podobnego, nie musi być tak wytrzymałe jak te MX, mam bardzo ciekawą obudowę od starej latarki zepsutej. Na aukcji znalazłem http://allegro.pl/dioda-led-modul-o-moc ... 09572.html taką diodę czy ta dioda dobra sprawa? Czy bardziej do kosza. Potrzebny mi jest wykaz elementów takiej latarki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 14:06 przez kielbol3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Witaj.
Ta dioda nie nadaje się do latarki. Już miałem zapytać czy sobie "jaja robisz" ale widzę, że to twój 1-szy post.

Po pierwsze musiałbyś określić w jaki sposób chcesz użytkować tą latarkę, co chcesz nią oświetlić. Czy tylko na spacery czy bardziej szperacz. Czy dużo światła blisko, czy wąsko ale daleko. Jeszcze jedna rzecz, zrób fotki tej bazy, którą chcesz wykorzystać, również od środka. Po za tym proponuję najpierw przestudiować temat.

budowa latarki
kielbol3

Bardziej szperacz wąsko ale daleko http://allegro.pl/ultrafire-latarka-tak ... 78735.html baza taka a to jaka mi polecisz diode do 30 zł
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 14:08 przez kielbol3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Przede wszystkim Kolego trudno powiedzieć na podstawie zewnętrznego widoku co w tej latarce siedzi w środku, jak wygląda piguła, czy jest możliwość odpowiedniego odprowadzenia ciepła z diody. Poza tym zasilanie w tej latarce nie pozwoli na wiele, można by ją stosować jako podręczną latarkę codziennego użytku, czyli tzw. EDC, do łażenia koło domu, przy założeniu, że spełni kilka warunków. Może się okazać, że będzie potrzebny dostęp do tokarki. Musiałbyś ją rozebrać i zrobić zdjęcia wnętrza. Druga sprawa to dlaczego ta latarka nie świeci? Może da się ją uruchomić. Bo szczerze mówiąc to nie widzę specjalnie sensu w nią za bardzo inwestować. Jeśli potrzebujesz światła, jak piszesz o większym zasięgu to możemy tu pomóc w wyborze jakiejś lampki i doprowadzeniu jej do stanu bezpiecznej używalności. Bo konstrukcje tego typu jak podałeś w linku to nie są najlepsze rozwiązania. Zakup samej diody nie wiele da, potrzebny jest też do niej sterownik, nie wiadomo czy tam coś takiego w środku siedzi, a dioda musi mieć stabilizację prądu. Jeśli kilku warunków nie spełnisz sama dioda ulegnie zniszczeniu. Prawdopodobnie tak się stało z Twoją latarką. Jeśli wierzyć opisowi na Allegro to była tam zaparkowana dobra, markowa dioda.

Kolejna sprawa to jeśli mamy ci pomóc musimy znać budżet jaki chcesz przeznaczyć na latarkę, budowę czy zakup wtedy będzie łatwiej coś polecić.

P.S. Staraj się stosować znaki interpunkcyjne, żeby modom na dzień dobry nie podpaść :)
kielbol3

ja juz sie nakrecilem i bardzo mi zalezy na budowie latarki bo zawsze czuc wiekszy reskepkt do przedmiotu ktorego się samemu zrobilo budzet to jakies 120 zł nie licząc przesyłek
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 14:12 przez kielbol3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Żeby samemu coś zmodować/zrobić trzeba by posiadać pewien podstawowy zasób wiedzy na temat akumulatorów, podstawowych parametrów LEDów i ogólnie o elektronice. Znaczącą większość tych informacji znajdziesz tutaj na forum a część niezbędnego minimum poznałeś na fizyce (R=U/I; P=U*I).
Od siebie powiem tyle. Widać, że jest to typowy allegrowy zoom, który najprawdopodobniej nie zapewnia dobrego chłodzenia diody, jeśli fabrycznie był zasilany z AA to jest jakaś przetwornica, która nie jest w stanie wycisnąć dużych możliwości z diody (jakieś 200lm max, bez względu na to jak dobrą diodę byś kupił i wstawił tam). Przerabiać można oczywiście ale czy jest sens skoro nie uzyskasz tego, czego oczekujesz ? Fakt faktem po dobrej modyfikacji będzie świeciła znacznie lepiej jak oryginalnie, dioda będzie miała dobre warunki pracy wydasz z 50zł-80zł a osiągi i tak będą przeciętne, czyli takie jakie oferują latarki "chińskie fabryczne", kosztujące tyle samo co sama przeróbka, w trybie średnim oferując przy tym znacznie dłuższy czas świecenia.
Jeśli zdecydował byś się wydać te 120zł na zakupy nowej latarki (+ ładowarki + 2 akumulatorków) to będzie to najlepszy wybór. Co kupić ... znajdziesz także na forum.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli chcesz z naszą pomocą zbudować latarkę, to podaj nam swoje możliwości warsztatowe, jakim zapleczem dysponujesz (lutownica, miernik, tokarka...). Niestety po poprzednich propozycjach można wywnioskować, jak wspomniał kolega wyżej, że nie orientujesz się jeszcze w świecie latarek, więc poczytaj i zdobądź jakieś podstawy, w przeciwnym razie możemy się nie rozumieć w dyskusjach.

Popraw też swoją pisownię, gramatykę i interpunkcję, to jest forum techniczne i źle postawiony przecinek, może całkowicie zmienić sens zdania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kielbol3

mam lutownice kolbowa i transformatorowa miernik no dostep do tokarki mysle ze tez w okolicy jest firma ktora wykonuje rozne rzeczy na tokarkach potrzebny mi jest wykaz elementow jakie sa potrzebne nie potrzebuje kilku trybow pracy mi wystarczą 2 słabe swiatlo i mocne swiatlo tyle wystarczy
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 14:59 przez kielbol3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Widzę że jesteś niereformowalny, albo dostosujesz się do zasad panujących na forum, albo niestety, będziesz zdany na siebie.

Pozdrawiam
kielbol3

Witam
Zacznę używać polskich znaków.

Mam zabezpieczenie przeciw zwarciowe od baterii ultrafire musiałem tu urwać bo bateria mi się nie mieściła w laserze. Jak sprawdzić czy te zabezpieczenie jest sprawne, czy czegoś nie zepsułem przy urywaniu.

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Takie zabezpieczenie najlepiej sprawdzić podłączając po zasilacz regulowany. Jego podstawowym zadaniem jest ochrona ogniwa przed nadmiernym rozładowaniem i przeładowaniem.
Twoje zabezpieczenie, było najprawdopodobniej montowane od strony minusa, tak więc jego pełna zewnętrzna powierzchnia stykowa, stanowi odbiór minusa, krótka blaszka na środku to minus a długa blaszka na zewnątrz jest podłączana do plusa.
Taki zasilacz regulowany możesz sam zbudować w oparciu o układ LM317, jeden rezystor i potencjometr.

Pozdrawiam
kielbol3

To więc takowe zabezpieczenie się nadaje to budowy latarki? Postaram się wrzucić zdjęcie tego zabezpieczenia. Co do diody więc którą polecasz? zależy mi na mocy powyżej 250 lm i na własnej konstrukcji. :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Zbychur

Budowę własnej latarki można rozpatrzyć na 2 sposoby.
1. Budujesz latarkę od postaw. Metoda trudniejsza i droższa. Czyli organizujesz materiał, tokarza to koszty dość wysokie, zakładając twój budżet możesz się nie zmieścić. Godzina robocza u tokarza zaczyna się od 35zł, a potrzebna będzie kilku godzin zwłaszcza jeśli dokładnie się nie wie czego tak na prawdę chcesz. Do tego dochodzi zakup elementów, które są w zasadzie wspólne z metodą drugą, mianowicie dioda, sterownik, włącznik + dotyczące tylko met.1 reflektor, szybka, sprężynki, oringi uszczelniające. Satysfakcja nie do wycenienia.

Dlatego na początek zalecam metodę 2.
2. Zakup gotowego hosta (tu wchodzi raczej w grę zakup zagraniczny) i i z jego wykorzystaniem poskładaj sobie pierwszą latarkę (bo będą następne, uwierz mi). Taki host to gotowe body z reflektorem, pigułą, szybką, włącznikiem, pierścieniami dociskowymi, oringami itd. jedyne co będziesz potrzebował dodatkowo to dioda i sterownik. Jak już to poskładasz to będziesz wiedział z czego to jest i z czym to się je. A wtedy wprowadzasz w życie metodę 1 i budujesz drugą latarkę swojego projektu i zgodnie z marzeniami.

To tak w skrócie
kielbol3

W tej obudowie mam wszystko. Włącznik z tyłu w środku trochę śmiesznie bo aż włącznik bateria i dioda nie widzę zadnego zabezpieczenia jeszcze radiator prawię wcalę nie trzyma się diody i tak uległa zniszczeniu. Na tej bazie chce wrzucić nowa mocniejszą diodę
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
kielbol3 pisze: Na tej bazie chce wrzucić nowa mocniejszą diodę
Jeśli nie poprawisz odprowadzenia ciepła, to i ta się szybko usmaży.
Co do zabezpieczenia, to w większości wypadków, taką funkcję posiada sterownik, więc nic dodatkowego nie potrzeba instalować.
Powyżej 250lm uzyskasz z jednej diody XPG zasilanej 1A, ale to body może tego nie wytrzymać...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ