Jaki nóż... kuchenny możecie polecić?
Jaki nóż... kuchenny możecie polecić?
Widzę, że część z Was interesuje się również nożami. Głównie taktycznymi itp. ale liczę na to, że są wśród nas także osoby znające się na nożach kuchennych.
Czy znajdę coś lepszego niż poniższy w cenie do 120zł?
http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa- ... 73241.html
Ew. może są noże podobnej jakości a tańsze?
Czy znajdę coś lepszego niż poniższy w cenie do 120zł?
http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa- ... 73241.html
Ew. może są noże podobnej jakości a tańsze?
Powiem ci szczerze za tą cenę to wolę kupić cały komplet noży fiskarsa
tylko przykład : http://allegro.pl/komplet-nozy-5-szt-ja ... 26127.html
tylko przykład : http://allegro.pl/komplet-nozy-5-szt-ja ... 26127.html
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Ostrość tych noży będzie podobna?Nightmare pisze:Powiem ci szczerze za tą cenę to wolę kupić cały komplet noży fiskarsa
tylko przykład : http://allegro.pl/komplet-nozy-5-szt-ja ... 26127.html
Nie mogę znaleźć dobrego testu tego Victorinoxa ale czy te noże Fiskarsa poradzą sobie tak samo swobodnie z papierem jak Victorinox tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=mNmrxFzz1Xw (od ~ 1:48)
Podobne pytanie mam do tych ceramicznych. Najważniejsze jest to, żeby noż/noże był/y ostry/e i szybko się nie tępił/y.
Jeśli pod tym względem noże Fiskarsa czy wspomniane wyżej ceramiczne wypadną podobnie to pewnie Victorinox zostanie wykreślony z listy
Noże ceramiczne są ostrzejsze i dłużej trzymają ostrość od wszystkich noży metalowych z tym że łatwiej jest je złamać są dosyć kruche. ceramiczne jak do mięska owszem jak już mięsko z kośćmi to lepiej metalowym. Dla myśliwego ceramiczne się nie nadają w ogóle, jako nóż turystyczno-gryll'sowy też nie
Co do ostrości to nawet tandetę za 10zł wyostrzysz tak że będzie ciąć papier z tym że dosyć szybko się tępi
Co do ostrości to nawet tandetę za 10zł wyostrzysz tak że będzie ciąć papier z tym że dosyć szybko się tępi
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Dlatego wspomniałem o tym, że chcę by długo ostrość trzymałyNightmare pisze:Co do ostrości to nawet tandetę za 10zł wyostrzysz tak że będzie ciąć papier z tym że dosyć szybko się tępi
Victorinoxa raczej odpuszczam. Chyba faktycznie lepiej trochę dołożyć i mieć komplet Fiskarsa z ostrzałką lub zakupić noże ceramiczne.
Pyra, nie znalazłem ich niestety na stronie sklepu. Czy mógłbyś mi napisać jakie są długości tych noży?
Poszukaj też innych zestawów fiskarsa Pro/Edge
Trochę więcej ale masz zestaw kutych noży to już naprawdę konkret : http://allegro.pl/fiskars-zestaw-5-nozy ... 52086.html
Trochę więcej ale masz zestaw kutych noży to już naprawdę konkret : http://allegro.pl/fiskars-zestaw-5-nozy ... 52086.html
Ostatnio zmieniony wtorek 04 gru 2012, 17:12 przez Nightmare, łącznie zmieniany 2 razy.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Mam taki sam nóż jak z linku w pierwszym poście, ale o długości ostrza 20 cm i mogę go polecić - jestem z niego bardzo zadowolony. Ostrość trzyma dość długo, ostrze jest grube, a tym samym bardzo sztywne, co ułatwia krojenie np. zamarzniętego mięsa. Również dobrze sprawdza się przy siekaniu warzyw itp.
Zanim kupiłem tego Victorinox-a, miałem tani nóż ceramiczny, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety, po upadku na podłogę po prostu stłukł się. Ze względu na kruchość ostrza nie chciałem już noża ceramicznego, dlatego zdecydowałem się na ww. Victorinox-a, o którym dużo dobrego przeczytałem na knives.pl. Wg mnie niewiele ustępuje ostrzom ceramicznym.
Noży Fiskars nigdy nie używałem, więc nie mam porównania.
Zanim kupiłem tego Victorinox-a, miałem tani nóż ceramiczny, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety, po upadku na podłogę po prostu stłukł się. Ze względu na kruchość ostrza nie chciałem już noża ceramicznego, dlatego zdecydowałem się na ww. Victorinox-a, o którym dużo dobrego przeczytałem na knives.pl. Wg mnie niewiele ustępuje ostrzom ceramicznym.
Noży Fiskars nigdy nie używałem, więc nie mam porównania.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 gru 2012, 10:39 przez armako, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja polecam taki nożyk. Bardzo dobra twarda stal, którą można jeszcze ostrzyć w domach przy pomocy normalnych ostrzałek.
http://allegro.pl/ko-noz-szefa-katto-20 ... 49674.html
http://allegro.pl/ko-noz-szefa-katto-20 ... 49674.html
Zdecydowanie ceramiczny wygrywa. Żeby utrzymać ostrość Victorinoxa, muszę go przynajmniej raz w miesiącu podostrzyć, ale to nie problem - wystarczy 2-3 minuty na diamentowej ostrzałce. Jak był nowy i fabrycznie naostrzony - krawędź tnąca była wygładzona i kroiło się tak jak ceramicznym - przynajmniej ja nie czułem różnicy. Ostrość trzymał długo, dopiero po 2, albo nawet 3 miesiącach pierwszy raz go ostrzyłem. Ja nie wygładzam krawędzi i zapewne przez to ostrość trzyma teraz krócej.lucky pisze:armako, jak miałbyś porównać ostrość i długość jej utrzymywania to co wypada lepiej - victorinox czy noże ceramiczne?
Duża jest różnica?
Jak wspomniałem wcześniej ceramicznego noża już nie mam, ale taki sam sprezentowałem swoim rodzicom i do dziś jest ostry, a jest już używany ponad rok, może nawet bliżej 2 lat - dokładnie nie pamiętam.
Podsumowując najważniejsza różnica pomiędzy tymi nożami jest taka, że Victorinox-a trzeba ostrzyć, a ceramicznego nie.
Jeżeli chodzi o użytkowanie, to różnica jest raczej subtelna - tak bym to ujął - i zależy głównie od tego jak naostrzymy Vicka. Nóż ceramiczny kroi bez większego oporu. Ze względu na gładkość krawędzi tnącej sprawia wrażenie "wślizgiwania" się w krojony materiał. Np. krojąc chleb miałem wrażenie, że wewnątrz jest pusty (chleb oczywiście), a niewielki opór stawia tylko skórka. Test krojenia pomidora przechodził bez najmniejszego problemu. Victorinox, jak był nowy zachowywał się podobnie, a teraz, zapewne ze względu na mój sposób ostrzenia jest troszeczkę inaczej, ale nie jest to jakaś kolosalna różnica - raczej subtelna, jak wcześniej wspomniałem.