Moja choinka jakaś pechowa jest. Sprawdzałem dzisiaj 3 razy wszystko. Jedna sekcja żółtych diodek działa po podaniu zasilania bezpośrednio do nich. Druga tak samo, świeci. Po podłączeniu wszystkiego razem miga tylko czerwona dioda. Kupiłem 2 nowe tranzystory. Na każdym z nich to samo, żółte nie świecą. Rezystory także kupiłem nowe ale jeszcze nie wymieniałem ich bo jak mierzyłem to są w porządku. Ktoś ma pomysł co może być nie tak w tak prostym układzie. Łopatologicznie wszystko narysowane więc nie wiem czy można to źle połączyć.
Sprawdzałem 3 razy każdą z diod osobno gdzie jest plus i minus. Połączone szeregowo także sprawdzałem całość czy świeci. Minus LED4 do bazy tranzystora.
Do kolektora podłączony jest drugi 3-pak diodek żółtych. Na zdjęciu są namalowane ścieżki jak co powinno być podłączone i tak też jest podłączone a nie działa.
LOL, schemat jest w lewym dolnym i jest obcięty, nie widać najważniejszego.
W prawym górnym są pinouty elementów.
Nie polutowałeś tej choinki czasem na lewą stronę?
Ja też miałem problem z choinką. Okazało się, że 2 diody wstawiłem odwrotnie i rezystor też na odwrót. Niby kolorowe paseczki, ale i tak coś mi się pomerdało.
MaciekB pisze:Ja też miałem problem z choinką. Okazało się, że 2 diody wstawiłem odwrotnie i rezystor też na odwrót. Niby kolorowe paseczki, ale i tak coś mi się pomerdało.