jakie diody

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
mieciu9962

jakie diody

Post autor: mieciu9962 »

witam, jestem tutaj świezakiem. chcę zrobić płytkę z diodami LED SMD do samochodu, chce przerobić tylne lampy właśnie żeby miały diody SMD i wiem że jest to możliwe bo widziałem już tak przerobione tylko po prostu nie wiem jaką kupić płytkę i diody... płytę bym potrzebował taką którą można łatwo dociąć do kształtów jakie muszą być, a diody czerwone i pomarańczowe tylko tak pomarańczowe żeby świeciły normalnie mocno a czerwone 2 rodzaje jedne słabsze do świateł pozycyjnych a drugie mocniejsze do hamulców albo żeby świeciły wszystkie a po wciśnięciu hamulca się rozjaśniały mocniej. jest taka możliwość żeby ktoś mi mógł wysłać nie wiem nazwy diod SMD i płytek żebym mógł je kupić bez problemu ? i nie wiem jakieś rezystorki pod 12 v ?.
dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przede wszystkim popraw proszę posta, wielkie litery, polskie znaki itp...

Co do diod, to najpierw musisz określić jaki efekt chcesz osiągnąć, bo zadowalającą jasność uzyskasz nawet z PLCC, i zwykłych 5mm. Co do spraw technicznych, to jeśli nie wiesz jaką płytkę zastosować, to obawiam się, że nie poradzisz sobie z polutowaniem elementów SMD.
Najlepiej by było zakupić laminat miedziowany i wytrawić odpowiednie połączenia.

Sterowanie diodami, to tylko elektronika, same rezystory nie wystarczą. Były już takie projekty na forum.

Nie wiem też czy zdajesz sobie sprawę, że takie przeróbki są nielegalne!

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ