Pierwszy DIY na 2x xml
Pierwszy DIY na 2x xml
Witam serdecznie to pierwszy post na forum.
Popełniłem DIY jak w temacie. 2x XML plus soczewki 22*x44* i była 30* ale teraz zamieniłem na 7* od XR-E ( ciekawe czy będzie duża poprawa). Driver step-down, 2, 1,4 i 0,6 A. Zasilanie 3x18650 w szeregu. Regulacja przełącznikiem z drugiego boku. Ogrom światła blisko ale brakuje mi czegoś dalekosiężnego. W międzyczasie "biedronkową" czołówkę zmodowałem na xp-g plus driver 4xAMC+proc. od m-hunt. I do rzeczy:
1-satysfakcjonujące mnie skupienie światła (jak dalekosiężne do roweru) widzę tylko niestety w produktach słabo odprowadzających ciepło typu zoom. Czy warto do tego 2x XML dołożyć jeszcze jakiś xml osadzony w body po jakimś zoomie plus poprawa chłodzenia, czy też są może jakieś dedykowane do XML soczewki skupiające tak dobrze jak "zoomy"? bo ta 7* od XR-E jdnak sieje dużo dookoła.
2-driver z m-hunt daje obiecywane 1,4 A tylko przy wysokich napięciach zasilania ok 5-6 v grzejąc się przy tym niemiłosiernie, czy ja coś robię źle czy nie da się z 1x Li-ion wcisnąć w leda 1,4A ? Maksymalnie osiągnąłem ok 1,05A na jakimś wydajnym Li-ionie od telefonu kom. Na końcu beamshot 2xXML.
Popełniłem DIY jak w temacie. 2x XML plus soczewki 22*x44* i była 30* ale teraz zamieniłem na 7* od XR-E ( ciekawe czy będzie duża poprawa). Driver step-down, 2, 1,4 i 0,6 A. Zasilanie 3x18650 w szeregu. Regulacja przełącznikiem z drugiego boku. Ogrom światła blisko ale brakuje mi czegoś dalekosiężnego. W międzyczasie "biedronkową" czołówkę zmodowałem na xp-g plus driver 4xAMC+proc. od m-hunt. I do rzeczy:
1-satysfakcjonujące mnie skupienie światła (jak dalekosiężne do roweru) widzę tylko niestety w produktach słabo odprowadzających ciepło typu zoom. Czy warto do tego 2x XML dołożyć jeszcze jakiś xml osadzony w body po jakimś zoomie plus poprawa chłodzenia, czy też są może jakieś dedykowane do XML soczewki skupiające tak dobrze jak "zoomy"? bo ta 7* od XR-E jdnak sieje dużo dookoła.
2-driver z m-hunt daje obiecywane 1,4 A tylko przy wysokich napięciach zasilania ok 5-6 v grzejąc się przy tym niemiłosiernie, czy ja coś robię źle czy nie da się z 1x Li-ion wcisnąć w leda 1,4A ? Maksymalnie osiągnąłem ok 1,05A na jakimś wydajnym Li-ionie od telefonu kom. Na końcu beamshot 2xXML.
Składam od jakiegoś czasu lampkę na rower z różnymi optykami i do uzyskania sporego zasięgu użyłem użyłem dedykowanych do XM-L kolimatorów Ledil:
http://www.ledil.com/datasheets/DataSheet_iris-XM.pdf
W praktyce pojedyncza dioda świeci tak:
Nie są kwadratowe i mają średnicę 38mm, więc zajmują trochę miejsca, ale sprawują się naprawdę dobrze.
http://www.ledil.com/datasheets/DataSheet_iris-XM.pdf
W praktyce pojedyncza dioda świeci tak:
Nie są kwadratowe i mają średnicę 38mm, więc zajmują trochę miejsca, ale sprawują się naprawdę dobrze.
Dzięki za odzew. @Greg: 2/3 tej plastikowej obudowy zajmuje radiator z procesora komputera PC. Większość czasu jeżdżę na 1,4 A wtedy obudowa nie jest nawet ciepła. Przy 2A po ok kilku minutach postaju obudowa robi się lekko ciepła. Nawet gdyby występował spadek żywotności diod z tych 50-tys godzin do powiedzmy 5-10 tys to jest dla mnie pomijalny. Sam driver to ten produkt http://allegro.pl/przetwornica-driver-l ... 32788.html i nie wydziela dużo ciepła przy 2A nie wiem jak przy maksymalnym prądzie.
@Flora: bardzo fajne skupienie! Jaki prąd idzie w diodę na tym foto? Ja zastosowałem taki kolimator CXM-M MEDIUM ±32° oraz CXM-O OVAL ±42° x ±22°CXM-O OVAL ±42° x ±22° i było za krótko. Czy lepsze skupienie wynika z większej średnicy samego twojego odbłyśnika?
2-Co z tym nieszczęsnym 4xAMC? czy prąd maksymalny z drivera jest warunkowany oporem wewnętrznym ogniwa? Może modelarskie ogniwo litowo-polimerowe może oddawać większe prądy? Mam takie o wartości nawet 25C w szczycie przy 800mAh pojemności. Może zrobię próby.
@Flora: bardzo fajne skupienie! Jaki prąd idzie w diodę na tym foto? Ja zastosowałem taki kolimator CXM-M MEDIUM ±32° oraz CXM-O OVAL ±42° x ±22°CXM-O OVAL ±42° x ±22° i było za krótko. Czy lepsze skupienie wynika z większej średnicy samego twojego odbłyśnika?
2-Co z tym nieszczęsnym 4xAMC? czy prąd maksymalny z drivera jest warunkowany oporem wewnętrznym ogniwa? Może modelarskie ogniwo litowo-polimerowe może oddawać większe prądy? Mam takie o wartości nawet 25C w szczycie przy 800mAh pojemności. Może zrobię próby.
Prąd podczas robienia tego zdjęcia to ~3A. Korzystam z drivera MR2007V30. Myślę, że skupienie ma w tym przypadku silny związek z wielkością optyki ze względu na powierzchnię struktury w diodzie XM-L. Istnieją małe kolimatory o podobnym skupieniu, ale dla np. XP-E. Dla porównania skupienie z małych optyk (Ledil Lisa RS) dla diod
XP-E
XP-G
XM-L
XP-E
XP-G
XM-L
Jak sądzisz, co się dzieje z tą energią, którą odbierze z LEDów radiator, skoro nie ma możliwości wypromieniowania jej na zewnątrz przez plastikową obudowę? Zwyczajnie, w środku całość gotuje się po kilkunastu minutach. A Twoje słowa "obudowa robi się lekko ciepła" świadczą właśnie o doskonałych właściwościach izolujących plastiku, niestety.manitou pisze:2/3 tej plastikowej obudowy zajmuje radiator z procesora komputera PC. Większość czasu jeżdżę na 1,4 A wtedy obudowa nie jest nawet ciepła. Przy 2A po ok kilku minutach postaju obudowa robi się lekko ciepła. Nawet gdyby występował spadek żywotności diod z tych 50-tys godzin do powiedzmy 5-10 tys to jest dla mnie pomijalny.
Nie zrozum mnie źle, lampa o takiej konstrukcji zwyczajnie popsuje się i to szybko.
A ja radzę przypomnieć sobie profile aluminiowe, do których pasują kwadratowe kolimatory.
Zobacz tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... kwadraciak
Zobacz tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... kwadraciak
No czułem, że przy tych wszystkich aluminiowych CNC moja plastikowa obudowa wywoła mały ferment Ale to dobrze, lampki na razie nie będę modyfikował działa już dobrze od sierpnia i obiecuję, że napiszę jak się ugotuje (choć nic na razie na to nie wskazuje). Taki projekt może pokazać że nawet bez dostępu do obrabiarek metalu i pracochłonnej rzeźbie w aluminiowych profilach można zrobić całkiem działającą lampkę na nocne wypady. Podobny projekt też na 2x XML oferuje chyba Magicshine za bagatela 650 zł (!). Tu koszt całkowity na pewno nie przekroczył 150zł. Ogniwa pożyczyłem z uszkodzonej baterii laptopa. Oczywiście można się przyczepić, że jak się ją zostawi na 2A zawiniętą w szmatę to się przegrzeje, nie mówię nie, może i się wtedy przegrzeje ale ja używam jej normalnie tj. 2A w czasie jazdy na rowerze i działa dobrze.
Czy ktoś może coś powiedzieć o tym driverze dla xpg 4xamc i niemożności wyciśnięcia 1,4A? Pozdrawiam!
P.s. Bardzo przydatne beamshoty jednej optyki przy różnych emiterach!
Czy ktoś może coś powiedzieć o tym driverze dla xpg 4xamc i niemożności wyciśnięcia 1,4A? Pozdrawiam!
P.s. Bardzo przydatne beamshoty jednej optyki przy różnych emiterach!