Oświetlenie blatu roboczego - jaka oprawa i moc świetlówki

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
tty5150

Oświetlenie blatu roboczego - jaka oprawa i moc świetlówki

Post autor: tty5150 »

Hej,

Chcę zrobić oświetlenie blatu roboczego (lutowanie, majsterkowanie etc). Zależy mi na jakości światła i jego rozproszeniu. Oprawa będzie montowana od spodu półki, która jest 40 cm nad blatem. Długość półki 80 cm.

Myślę, że najlepsza będzie świetlówka (lub dwie) klasy Graphica/Color Proof, ale nie wiem jak dobrać moc tak by było porządnie widać wszystko na blacie ale bez oślepiania w przypadku, kiedy się połozy na blacie białą kartkę.

- Jaką kupić rurę? - moc i temp. barwowa - wolał bym coś nie za zimne.

- jaka oprawa? - koniecznie z balastem elektronicznym (ma być ciche) i kierować światło do dołu i ewentualnie na tylną ścianę.

- Może coś innego? (z kasą nie będę się szczypać, oczy są najważniejsze)

[ Dodano: 5 Listopad 2012, 22:30 ]
Bump - podbije bo cisza....

Zawężam się do rur T5 55cm (24W). Znalazłem coś takiego:
Świetlówka Osram Daylight 6500K 965 24W (55cm)
24W (55cm) PHILIPS MASTER TL5 965 6800K
OSRAM LUMILUX DE LUXE T5 FQ 24W/965

Która z nich najlepiej się nadaje do zastosowań jako oświetlenie blatu? wystarczy jedna czy 2 rury?

Z opraw nic ciekawego nie widzę...
PXF CLIK CN T5 1x24W
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Zależy ile lx chcesz uzyskać. Moim zdaniem minima do pracy precyzyjnej (1000lx) są mocno niedoszacowane. Jeśli użyjesz dwóch świetlówek klasy DeLuxe lub Graphica, to będzie to dobry wybór, przy czym najlepiej upoluj oprawę taką, w której będziesz mógł wyłączyć jedną z rur w miarę potrzeb.
Wybór świetlówek jest dobry, z tym, że moim faworytem wśród T5 do miejsca pracy jest OSRAM LUMILUX DE LUXE T5 FQ 24W/965, gdyż jest to równowaga między dobrym oddawaniem barw (Ra w okolicach 91) a skutecznością. Świetlówki o ultrawysokim Ra dają mniej światła - zauważ, że Graphica T8 w barwie 965 daje ok 2200lm z mocy 36W na elektronice. De Luxe będzie lepsza o jakieś 300lm.
Jeśli stół do pracy będziesz mieć oświetlony równomiernie i świetlówki znajdą się poza normalnym polem widzenia przy działaniu, to zjawisko olśnień jest o wiele słabsze, występuje jedynie przy błyszczących obiektach. Na szczęście świetlówka ma niewielką jaskrawość (w porównaniu do lampy metalohalogenkowej na przykład), więc o olśnienie będzie trudno.
Z kolei oczy się dobrze akomodują do światła, więc będziesz miał jasno, wyraźnie i tylko jak wstaniesz od pracy, by zrobić sobie przerwę, wszystko obok będzie przeraźliwie ciemne i bure.
Co do stateczników to wybór masz prosty, bo świetlówki T5 o mocy większej niż 13W działają wyłącznie na statecznikach elektronicznych. Tętnień w takt sieci ani efektów stroboskopowych mieć na pewno nie będziesz.
ODPOWIEDZ