wyniki badań latarek na spektrometrze

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
MediaJet.pl
Kontakt:

wyniki badań latarek na spektrometrze

Post autor: MediaJet.pl »

Witam.
na zlocie knives.pl w poprzedni weekend na stoisku firmy media jet mieliśmy spektrometr wraz z pół metrową sferą i każdy chętny mógł za darmo zbadać ilość lumenów w swojej latarce.

poniżej lista modeli (wybaczcie jeśli coś przekręcone w nazwie jest - notowane szybko i pod presją kolejki ;-) ) wraz z ilością lumenów:

iphone 4s dioda
10
LED LENSER H5
20
LED LENSER I6-E
20
LED LENSER K2L
20
BEST HY TORCH MINI 500
21
EDI-T T13
39
SAMSUNG GALAXY S 2 dioda
46
magtronic blackeye mini 1aa
48
LED LENSER P3 AFS / P
50
squark a turbo
51
fenix l1d
53
BEST HY TORCH MINI 600
60
LED LENSER I5
60
ZEBRA LIGHT mala NA PALUSZKA
63
ROMSEN RC-A4
64
Żarówko-latarka LMB2W-a6012
64
olight i3 eos
67
nitecore ezaa
75
EDI-T T2
83
EDI-T P5
88
EDI-T P3
90
NITECORE D10
90
EDI-T T1
94
LED LENSER HOKUS FOCUS FS
100
ultrafire cree c2
101
LED LENSER i7
104
LED LENSER L7
105
EDI-T D1
109
EDI-T P4
112
EDI-T T38
113
LIGHT STORM MINI 340
114
EDI-T T12
119
LED LENSER P7
122
trustfire z1
123
FENIX P2D
127
EDI-T T16
128
FENIX PD20
128
EDI-T D34 3XAAA
129
EDI-T T11
132
G&G ARMAMENT
133
FENIX LD20
142
gladius maximis blackhawk
145
4Sevens Quark 123 tactical
153
gdlite gd-8104
159
olite m20 warrior
172
LED LENSER H7
173
EDI-T D15
179
LED LENSER H14
180
LED LENSER P14
180
fenix ld22
191
surefire e2d
203
squark aa2 turbo
209
fenix pd30
226
Solarforce L2
233
fenix pd30 turbo power bateria
236
NITECORE EA2
246
fenix PDE32
295
s10 baton olight
297
ledlenser f1
302
EDI-T D5
302
LED LENSER M14X
342
LED LENSER X7R
380
Latarka rowerowa MJ808
433
LED LENSER X7RX
481
fenix tk21
505
EDI-T D34 18650
535
l2p solarforce modowana 2,8v
536
grelant 7g5
615
zebra light sc600
647
LED LENSER X21
679
jetbeam bc40
780
fenix tk35
810
LED LENSER X21R
950
Trustfire X6 SST90
953
Olight SR95
1816
LIGHT STORM HID 35W FH-02
1967
Niteye - EYE40
2747

pozdrawiamy i mamy nadzieję że komuś się przyda.
Media Jet.
TDK

Post autor: TDK »

Bardzo dziękuję za te wyniki. Na zlot niestety nie mogłem pojechać i żałuję, bo miałbym co mierzyć :)
Dzięki, że wam się chciało przywieźć sprzęt pomiarowy i jeszcze podzielić się wynikami.
Jaki jest błąd pomiaru?
DNF

Post autor: DNF »

Bardzo ciekawe wyniki :) Coś więcej nt sfery można prosić?
Co jest światełkiem wzorcowym, z czego wykonana jest sfera, a właściwie czym jest pomalowana czy też wyłożona od środka?
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Tak naprawdę to powinno dać się zmierzyć widmo diody, wszak do tego spektrometr służy, a nie tylko jako miernik strumienia świetlnego. Jak zobaczyłem nagłówek i tytuł, to od razu oczy mi się zaświeciły, bo wreszcie ktoś zrobił porównanie dużej liczby diodek pod względem jakości światła. Kiszka, bo jest tylko ilość...
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

amisiek Mam te same odczucia-choć może mają widma zapisane na komputerze...
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Byłem tam :) Wziąłem ze sobą kilka swoich zmodowanych latarek, żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało w liczbach. Oprócz lumenów, MediaJet określał również współczynnik oddawania barw (CRI) mierzonego światełka, ale niestety nie wiem czy zachowywali te dane.
Najpierw dałem do zmierzenia latarki które zawsze mam przy sobie - CQG S1 i S2, w których zmieniłem diody na bardzo ciepłe, o podwyższonym CRI. W S2 siedzi XM-L bin T2, ~3000K, CRI ~80; a w S1 XP-G bin Q4, ~3000K, CRI również w okolicach 80). Pan mierzący latarki od razu zauważył to i poinformował mnie o podwyższonym CRI moich lampek :mrgreen: . Obie latarki mają też dobry stosunek ilości światła do rozmiarów - S2: max 233 lm, S1: max 167 lm. Przez pośpiech(było jeszcze mnóstwo ciekawych rzeczy do obejrzenia na zlocie) nie spytałem jakie dokładnie CRI mają te diody.
Przy drugim podejściu wyjąłem mojego Streamlight'a Night Com(patrz mój avatar) i w trybie ksenonowej żarówki maszyna pokazała całe 104 lm i latarka swoim pięknym CRI na poziomie 99,8 pozamiatała wszystkie ledy :twisted:.
Ja byłem pierwszy raz na tym zlocie i szczerze polecam - oprócz noży można pomacać wiele światełek z wyższej półki(były stoiska m.in. mhunt.pl i kolba.pl) i wiele innego sprzętu. Za rok jadę na pewno i mam nadzieję, że znów będzie okazja pomierzyć latarki :) .
Awatar użytkownika
SeAcabo

Post autor: SeAcabo »

Ja dołączam do pytania na temat sposobu pomiaru, m.in.:
- sfera w geometrii 2pi czy 4pi,
- zmierzony strumień to wartość startowa (zaraz po odpaleniu) czy po jakimś czasie działania,
- jeśli kula była w geometrii 4pi to jak była wyznaczana absorbcja strumienia światła przez body latarki,
- no i oczywiście jaki był wzorzec który posłużył do kalibracji??

Jeśli był wyznaczany współczynnik oddawania barw to raczej skanowanie spektrum miało miejsce.

P.s.1 Pamiętajmy że współczynnik oddawania barw jest mylący - w końcu wymyślono go do charakteryzowania świetlówek które mają jeszcze (dla mnie!) bardziej nieciągłe widmo (mówiąc ogółem)

P.s.2 Amisiek - gdybym miał dostęp do niektórych ciekawszych diod to sam bym chętnie sprawdził ich spektrum np. Bridgelux Decor wygląda na papierze interesująco pod względem widma
amisiek
Kontakt:

CRI nie tylko do świetlówek, ogólnie do lamp wyładowczych. To prawda, że świetlówki, zwłaszcza trójpasmowe, mają nieciągłe widmo, to samo jest w niektórych diodach LED. Te latarkowe niestety rzadko mają dobre Ra/CRI, zazwyczaj około 60-70, ale do zwykłej latarki to nie jest problemem. Tam ważniejsza jest ilość lm wychodząca z przodu ;)
Interesuje mnie widmo diodek Cree seria CRI90+. Albo czegoś podobnego.
nie spytałem jakie dokładnie CRI mają te diody.
Obstawiam 82, bo tyle miała moja diodka w tym samym binie. Generalnie diody mają już o wiele lepsze światło niż jeszcze dwa lata temu.
Awatar użytkownika
SeAcabo

Post autor: SeAcabo »

amisiek pisze:Interesuje mnie widmo diodek Cree seria CRI90+. Albo czegoś podobnego
jeśli masz taką to z chęcią zmierzę widmo - w Twoich postach niestety nie znalazłem wzmianki o zdobyciu takiej a sądzę że byś się nam wszystkim pochwalił :)

Spektrum świetlówek trójpasmowych przypomina rozkład diod RGB (moim zdaniem!) tyle tylko że o różnych proporcjach. Muszę dorwać do testów polecaną przez Ciebie Graphicę :) zerknij na spektrum Osram Oslon Square które wrzuciłem na forum - moim zdaniem jest pełniejsze od tak popularnych świetlówek trójpasmowych a CRI ma blisko 84 przy czym R9 jest dodatnie :)

A dane bridgeluxa z serii decor mnie poprostu zaciekawiły :)
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

A ja nadal szukam +90CRI i z zimnym światłem-6500k -te pomiary dużo by pomogły...
amisiek
Kontakt:

SeAcabo pisze:jeśli masz taką to z chęcią zmierzę widmo - w Twoich postach niestety nie znalazłem wzmianki o zdobyciu takiej a sądzę że byś się nam wszystkim pochwalił :)
Niestety nie mam. Zamówiłem via Newark z odbiorem w sklepie w San Francisco, ale na miejscu okazało się, że to jest zwykła, wysłali nie ten bin. Czasami się zdarza, przeprosili, oddali kasę z powrotem na kartę ale obszedłem się smakiem a szkoda.
SeAcabo pisze:Spektrum świetlówek trójpasmowych przypomina rozkład diod RGB (moim zdaniem!) tyle tylko że o różnych proporcjach. zerknij na spektrum Osram Oslon Square
Nie mam żadnej trójpasmowej świetlówki w domu poza małą 13W i widmo fatalnie wyszło:
Obrazek
Wiem o czym mówisz i zgadzam się, ale rzeczywiście proporcje są inne i szerokość pików się odrobinkę różni. Masz rację, że to jest lepsze od większości świetlówek kompaktowych, musiałbym kupić i zaświecić, czerwień na pewno ma lepszą, a to wiele znaczy.
SeAcabo pisze:Muszę dorwać do testów polecaną przez Ciebie Graphicę :)
Spróbuj, polecam, to najlepsza świetlówka w ogóle, blisko za nią jest Osram Color Proof, która ma minimalnie większy pik na niebieskim.
Na spektroskopie zobaczysz coś podobnego:
Obrazek
widmo jest ciągłe, wyrównane.
Polecam też ten wątek http://www.lighting-gallery.pl/viewtopi ... =35&t=2315
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Kiedy będzie takie spotkanie ponownie ( z możliwością zbadania latarek) i gdzie?
Proszę o info z wyprzedzeniem na forum :wink:
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
MediaJet.pl
Kontakt:

Post autor: MediaJet.pl »

teraz być może za rok na kolejnym zlocie ;-)

co do sfery - niestety w tym momencie nie mam jak dokopać się do informacji (może po długim weekendzie) - co do kalibracji zaś wklejam certyfikat:

http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdje ... yfikat.pdf

a pełny raport z badania latarki wygląda tak:

http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdje ... i-t_d1.pdf

jednak wszyscy byli zainteresowani tylko ilością lumenów więc to postanowiliśmy zmierzyć,
Dokładne badanie z certyfikatem itp. robimy dla firm usługowo (chociaż nie ukrywamy że głównie chodziło nam o żarówki, taśmy itp. przy kupowaniu tego sprzętu - tym się głównie zajmujemy) i niestety ale to kosztuje. Cały sprzęt kosztował sporo kasy a i skoro bierzemy za badania od firm kasę, to niezbyt " OK " wobec nich byłoby gdybyśmy innym robili takie badania zupełnie za free.
Latarki zmierzyliśmy raczej hobbystycznie i z własnej ciekawości.

Jeśli ktoś ma jednak pomysł jak można by lepiej mierzyć latarki bądź chciałby wpaść i nam to pokazać czy wyjaśnić - bardzo chętnie nauczymy się czegoś nowego. Specjalistami w dziedzinie latarek nie czujemy się ani trochę i każda możliwość "podciągnięcia się" będzie nam bardzo na rękę.
robekbis

Post autor: robekbis »

Zaraz, zaraz , badałem u Was 3 lampki i na moim TrustfireR5-A3 na LI-ION 14500 wyszło 280 lumenów , a w tym zestawieniu tego nie widzę ...
DNF

Post autor: DNF »

Widocznie nie wszystkie zostały "spisane" Poza tym, wyczuwam roszczeniowy ton?
Może trochę spokojniej...
ODPOWIEDZ