"Fire-Foxes FF3" 40W HiD

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
koti74

"Fire-Foxes FF3" 40W HiD

Post autor: koti74 »

Sprzedałem zmodyfikwany zestaw incan od "FiveMega" z CPF (custom głowica, custom body, żarówka WA1909 / 2x IMR 18650 / custom AW soft start switch) i troche gratów do tego...kilka żarówek, reflektor, itd. Zestaw produkował około 2000 ładnych, żarówkowych lumenów:
Obrazek

Sprzedałem i kupiłem takiego HiD'a:
Obrazek

Jestem w szoku...to maleństwo poprostu powala. Mieści się z łatwością w kurtce a nawet w tylnej kieszeni w jeansach :P
Ilość światła którą produkuje ta latarka jest wręcz przerażająca szczególnie biorąc pod uwagę wielkość urządzenia. Do tego cena...2 lata temu trzeba było zapłacić 2 tys dolarów za 40 watowego Polariona a teraz za $270 można dostać porównywalną ilość światła w 2 razy mniejszym opakowaniu. NIe jestem w żąden sposób związany z tym ani żądnym innym producentem latarek ale nie mogę się powstrzymać, zdecydowanie polecam ! :)
Jakieś beam shoty powrzucam jak ogarnę statyw do aparatu...
DNF

Post autor: DNF »

Beamshoty konieccznie chcemy :D Jestem ciekaw co tam z tego wychodzi :)
Faktycznie w takim maleństwie jest lampa wyładowcza?
Pozdrawiam
DNF
koti74

Tutaj link do specsów: http://flashlight-torch.com/firefoxesff3-p-20.html
Beamshoty za 2h powinny być :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Fajna maszynka :mrgreen:
elektroda.pl
koti74

Porównałem 3 latarki:

Jetbeam RRT-01 | dioda XML U2 | 1 x Trustfire 18350 | 500 lumenów
Solarforce L2P | mod Grega dioda XML T5 4B | 1x AW IMR 18650 | 750 lumenów
Fire-Foxes FF3 40W HiD | 4x 18650 Panasonic 3100 mAh | 4000 lumenów

Obrazek
Obrazek

Mapka:
Obrazek

Control Shot:
Obrazek

Jetbeam RRT-01 | 500 lumenów:
Wiązka skierowana na drzewa przed oknem:
Obrazek

Wiązka skierowana na blok odległy o ~180m:
Obrazek

Solarforce L2P XML - 750 lumenów:
Obrazek

Obrazek

Fire-Foxes FF3 40W HiD - 4000 lumenów:
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia tego nie oddają...ten mały potwór wywala z siebie taką ilość światła że szczęka opada...gdzieś na CPF jest porównanie z Polarionem 40W i ten chińczyk wypada rewelacyjnie - subiektywnie lepiej niż polarion, dlatego go kupiłem :)
DNF

Wrzucisz jeszcze foto co tam w refie ciekawego widać? Tzn od przodu byśmy prosili.
koti74

Jest lampa wyładowcza, nie oszukuje ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DNF

Skubańcy, ciekawe jak zrobili tak mały układ zapłonowy i podtrzymujący :)
koti74

Było sporo dyskusji o balaście tej latarki, pierwotne wersje strasznie "piszczały"
Moja to jakiś ulepszony model, balast piszczy tylko przy start-upie przez około 10 sekund, później jest idealna cisza. Nie mam pojęcia jak zminiaturyzowali to wszystko, nie znam sie za bardzo, to moj 1szy HiD. Tutaj są fajniejsze beamshoty i porównanie z innymi HiD'ami:
http://tinyurl.com/8ttxhq8

To porównanie gdzie latarki stoją na łóżku i świecą w sufit oddaje moc tego HiD'a.
Zrobiłem taki test w domu i efekt jest nieprawdopodobny...w nocy w totalnej czerni przy zgaszonych światłach jak postawię ją na stole w salonie to jest jaśniej niż w biały dzień - naprawdę :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

koti74 pisze:w nocy w totalnej czerni przy zgaszonych światłach jak postawię ją na stole w salonie to jest jaśniej niż w biały dzień - naprawdę :)
Przy słonecznym dniu to raczej nie ma co porównywać, może przy dużym zachmurzeniu...
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jak się palnik zużyje albo zepsuje to jest możliwość kupienia zapasowego?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
koti74

Fluxor pisze:Jak się palnik zużyje albo zepsuje to jest możliwość kupienia zapasowego?
Zadałem to pytanie przed zakupem i dostałem odpowiedź że, palnik ma żywotność 2,500h -3000h, będzie niedługo dostępny w sklepie jako część zamienna oraz że na tą chwilę w ramach rocznej gwarancji zostanie wymieniony jeśli się przepali.

[ Dodano: 10 Październik 2012, 14:54 ]
skaktus pisze:
koti74 pisze:w nocy w totalnej czerni przy zgaszonych światłach jak postawię ją na stole w salonie to jest jaśniej niż w biały dzień - naprawdę :)
Przy słonecznym dniu to raczej nie ma co porównywać, może przy dużym zachmurzeniu...
Racja, porównywanie do "słonecznego" dnia jest subiektywne i wiadomo, że nic nie przebije jasności słońca w bardzo jasny dzień. Do tego dochodzi to że to mój 1szy HiD więc jestem w szoku. W każdym razie u mnie "ta" ilość światła w "tak" małej latarce powoduje opadnięcie szczęki.

Edit :[/b] Swoją drogą muszę powiedzieć że Jetbeam RRT-01 jest też niesamowitą latarką jak na swoje rozmiary. Ma reflektor "2-stage" co powoduje że spot ma pierścienie ale przy realnym użytkowaniu latarki nie jest to w ogóle zauważalne...przeszkadza to tylko jak patrzysz się całymi dniami w spoty latarek na ścianie :P Do tego dochodzi płynna regulacja pierścieniem magnetycznym co jest naprawdę mega fajne i użyteczne.
ODPOWIEDZ