chciałbym przedstawić sposób prosty, szybki, dający zauważalne oszczędności przy częstych zakupach na stronach typu:
eBay, DealExtreme, Amazon, cnqualitygoods i innych, gdzie płacimy w innej walucie.
Opiera się na kupowaniu waluty i płaceniu bezpośrednio w dolarach/euro/funtach za zamówienia. Dodatkowo zmiana sposobu przeliczania przyniesie kolejne korzyści.
W chwili pisania ceny dolara wyglądały tak:
Dolary kupuję na spokojnie jak spadną do 3,09 - 3,12zł i wpłacam na konto walutowe. Można wtedy przyoszczędzić, jak dolar poleci czasem na 3,30 (wtedy banki przeliczają jeszcze drożej), a my musimy coś pilnie kupić. Dysponujemy wtedy dolarem kupionym za mniejsze pieniądze:)mBank - 3,2057zł (+opłata za przeliczenie przy płatności kartą wydaną w PLN)
Alior - 3,2622zł
PayPal - z tego co pamiętam zawsze wychodziło drożej (+ opłata 4% w porównaniu do średnich kursów)
Kantor online - 3,1295zł - tę opcję opisuję
![Obrazek](http://i.imgur.com/B9WYBl.jpg)
Na konto walutowe jest kilka opcji, przy czym najlepszą wydaje się AliorSync, konto całkowicie darmowe, karta w USD również.
Z kantorów online polecam Walutomat. Początkowo proponuję pobawić się małymi kwotami, żeby zobaczyć jak to działa. Największą zaletą tego serwisu, jest brak minimalnych kwot, i bardzo mała prowizja: 0,02%.
Procedura wygląda tak:
- 1) założenie konta walutowego: Alior Sync, mBank, inne
2) założenie konta w kantorze online, np. Walutomat, więcej info tutaj
Ważne jest, aby podać takie same dane (imię, nazwisko, adres), jak dane w rachunku bankowym z którego będziemy wpłacać pieniądze na wymianę.
3) dodanie kont bankowych w kantorze - [Moje dane]->Konta bankowe, zaczynamy od konta prowadzonego w PLN.
Podajemy numer konta i walutę PLN, następnie tak samo dodajemy konto w wybranych walutach USD, EUR, GBP.
4) Następnie wpłacamy złotówki [Operacje]->Wpłata. Wybieramy walutę jaką wpłacamy, czyli PLN, oraz z jakiego banku pójdzie przelew.
Dostaniemy numer konta, oraz tytuł przelewu. Wpłacamy dowolną kwotę.
Każde kolejne pieniądze wpłacamy z takimi samymi danymi.
5) Po zaksięgowaniu pieniędzy w Walutomacie dostaniemy wiadomość SMS.- Logujemy się na konto i wybieramy opcję [Operacje]->Zlecenie wymiany.
Wypełniamy formularz:
Chcę sprzedać -> ile złotych zamienić
Chcę kupić -> waluta jaką kupujemy
Maksymalnie po kursie -> czyli za ile. Jeśli wpisze się poniżej średniego kursu (np. 2.9zł dla dolara), to trzeba czekać, aż kurs spadnie do wybranej wartości. O ile spadnie:)
Teraz pozostaje tylko kliknięcie Akceptuj
7) Dodajemy do PayPal kartę z walutą obcą i ustawiamy ją jako domyślną
Bardzo ważne: Zmieniamy sposób przeliczania płatności na płatność w walucie z zamówienia
- Pokaż inne opcje przeliczania -> "Proszę obciążyc mój rachunek w walucie
wykazanej na fakturze wystawianej przez sprzedawcę."
Opcja ta jest lepsza również kiedy płacimy kartą w PLN (zazwyczaj, chyba że bank ma chore ceny).
9) Robimy tańsze zakupy:) - Logujemy się na konto i wybieramy opcję [Operacje]->Zlecenie wymiany.
Czy sposób warty zachodu? Jeśli ktoś kupuje często, myślę że tak. Założenie konta w AliorSync to 2-3dni (nie potrzeba nawet kuriera, ani wizyty w banku), w Walutomacie sekundy. Kilka płatności po 50-100 USD i mamy kilkadziesiąt złotych w kieszeni:)
Mam nadzieję, że tekst się przyda, w razie wątpliwości służę pomocą.
PS. Chyba nie łamę żadnego punktu regulaminu?, nie jestem właścicielem żadnej ze stron:)
Ceny dolara można sprawdzić w banku, np:
http://www.brebank.pl/Serwis_ekonomiczn ... _bre_banku (interesuje nas cena sprzedaży)