Jak oszczędzać nawet kilkadziesiąt zł na zamówieniach z Ebay

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
zlyzka

Jak oszczędzać nawet kilkadziesiąt zł na zamówieniach z Ebay

Post autor: zlyzka »

Witam,
chciałbym przedstawić sposób prosty, szybki, dający zauważalne oszczędności przy częstych zakupach na stronach typu:
eBay, DealExtreme, Amazon, cnqualitygoods i innych, gdzie płacimy w innej walucie.
Opiera się na kupowaniu waluty i płaceniu bezpośrednio w dolarach/euro/funtach za zamówienia. Dodatkowo zmiana sposobu przeliczania przyniesie kolejne korzyści.

W chwili pisania ceny dolara wyglądały tak:
mBank - 3,2057zł (+opłata za przeliczenie przy płatności kartą wydaną w PLN)
Alior - 3,2622zł
PayPal - z tego co pamiętam zawsze wychodziło drożej (+ opłata 4% w porównaniu do średnich kursów)
Kantor online - 3,1295zł - tę opcję opisuję
Dolary kupuję na spokojnie jak spadną do 3,09 - 3,12zł i wpłacam na konto walutowe. Można wtedy przyoszczędzić, jak dolar poleci czasem na 3,30 (wtedy banki przeliczają jeszcze drożej), a my musimy coś pilnie kupić. Dysponujemy wtedy dolarem kupionym za mniejsze pieniądze:)
Obrazek

Na konto walutowe jest kilka opcji, przy czym najlepszą wydaje się AliorSync, konto całkowicie darmowe, karta w USD również.
Z kantorów online polecam Walutomat. Początkowo proponuję pobawić się małymi kwotami, żeby zobaczyć jak to działa. Największą zaletą tego serwisu, jest brak minimalnych kwot, i bardzo mała prowizja: 0,02%.

Procedura wygląda tak:
  • 1) założenie konta walutowego: Alior Sync, mBank, inne

2) założenie konta w kantorze online, np. Walutomat, więcej info tutaj
    Ważne jest, aby podać takie same dane (imię, nazwisko, adres), jak dane w rachunku bankowym z którego będziemy wpłacać pieniądze na wymianę.

3) dodanie kont bankowych w kantorze - [Moje dane]->Konta bankowe, zaczynamy od konta prowadzonego w PLN.
    Podajemy numer konta i walutę PLN, następnie tak samo dodajemy konto w wybranych walutach USD, EUR, GBP.

4) Następnie wpłacamy złotówki [Operacje]->Wpłata. Wybieramy walutę jaką wpłacamy, czyli PLN, oraz z jakiego banku pójdzie przelew.
    Dostaniemy numer konta, oraz tytuł przelewu. Wpłacamy dowolną kwotę.
    Każde kolejne pieniądze wpłacamy z takimi samymi danymi.

5) Po zaksięgowaniu pieniędzy w Walutomacie dostaniemy wiadomość SMS.
    • Logujemy się na konto i wybieramy opcję [Operacje]->Zlecenie wymiany.
      Wypełniamy formularz:
      Chcę sprzedać -> ile złotych zamienić
      Chcę kupić -> waluta jaką kupujemy
      Maksymalnie po kursie -> czyli za ile. Jeśli wpisze się poniżej średniego kursu (np. 2.9zł dla dolara), to trzeba czekać, aż kurs spadnie do wybranej wartości. O ile spadnie:)
      Teraz pozostaje tylko kliknięcie Akceptuj
    6) Po wymianie środków dostaniemy e-mail z informacją i można wypłacić pieniądze na konto walutowe w menu [Operacje]->Wypłata

7) Dodajemy do PayPal kartę z walutą obcą i ustawiamy ją jako domyślną

8) Bardzo ważne: Zmieniamy sposób przeliczania płatności na płatność w walucie z zamówienia
    • Pokaż inne opcje przeliczania -> "Proszę obciążyc mój rachunek w walucie
      wykazanej na fakturze wystawianej przez sprzedawcę."

Opcja ta jest lepsza również kiedy płacimy kartą w PLN (zazwyczaj, chyba że bank ma chore ceny).

9) Robimy tańsze zakupy:)

Czy sposób warty zachodu? Jeśli ktoś kupuje często, myślę że tak. Założenie konta w AliorSync to 2-3dni (nie potrzeba nawet kuriera, ani wizyty w banku), w Walutomacie sekundy. Kilka płatności po 50-100 USD i mamy kilkadziesiąt złotych w kieszeni:)

Mam nadzieję, że tekst się przyda, w razie wątpliwości służę pomocą.

PS. Chyba nie łamę żadnego punktu regulaminu?, nie jestem właścicielem żadnej ze stron:)

Ceny dolara można sprawdzić w banku, np:
http://www.brebank.pl/Serwis_ekonomiczn ... _bre_banku (interesuje nas cena sprzedaży)
Ostatnio zmieniony sobota 28 cze 2014, 21:17 przez zlyzka, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Jak ktoś kupuje sporadycznie to w/g mnie nie warto sobie głowe zawracać kolejnym kontem pilnowaniem kursów itd .
A co jak kupisz dolary po 3,20 a dolar spadnie na 2,80 i bedziesz chciał coś kupić ? będziesz czekał aż kurs pójdzie w górę aby nie stracić:-)
To sklepy dużo kupują i one martwią się kursami .
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
zlyzka

Post autor: zlyzka »

ologda pisze:Jak ktoś kupuje sporadycznie to w/g mnie nie warto sobie głowe zawracać kolejnym kontem pilnowaniem kursów itd .
Dla jednorazowego małego zakupu rzeczywiście nie warto, sam zamawiam często na mniejsze kwoty i zauważyłem, że się opłaca.
ologda pisze: A co jak kupisz dolary po 3,20 a dolar spadnie na 2,80 i bedziesz chciał coś kupić ?
Kupię więcej $:)
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Spekulant jesteś:-)
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Taki chałupniczy-lowprofile-forex....
Aczkolwiek doceniam pomysł :razz:
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

zlyzka, dzieki. Nawet jak to parę groszy to zawsze lepiej mieć niż oddać nieuczciwie naliczającym haracz bankom. Po prostu, cytując klasyka, "w imię zasad, *****"
Awatar użytkownika
Issac

Hej,

Chciałem ostatnio zrobić przelew walutowy z mbanku na PAYPALA, ale prowizja to 7,7$...

Ma ktoś lepszy sposób na przelew walutowy ? Inny bank ?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jeżeli do konta walutowego masz kartę to przy płatności przez paypal możesz obciążać bezpośrednio kartę.
Nie ma wówczas prowizji.

Możesz też ustawić na paypal walutę podstawową $ i spróbować doładować "przelewem błyskawicznym" ale tu już nie wiem czy się da.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Issac

Hej,

Wyrobienie karty to 25zł/rok (pierwszy for free), a do błyskawicznych na paypall trzeba mieć ją...
Jeżeli robiłbym często to ok, ale robię może 2x do roku na łączną sume ~1000zł...
Więc raczej taniej mi wyjdzie normalnie po złodziejskim kursie paypala niestety :(

Wszyscy robią przez paypal ?
Awatar użytkownika
maciex93

Ja mam konto walutowe w alior (teraz t-mobile bankowe) i mam kartę do walutowego bez opłat.
$ kupuję w kantorze aliora.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Issac

I zakupy walutowe robisz bez żadnej prowizji ?

Już widzę gdzie chaczyk:

http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/kurs ... ualne/main

Masz specjalny kurs wymiany

Na dziś 29.10
mbank
USD
kupno / sprzedaz
3,2081 / 3,4065

alior
USD - normalny kurs alior
kupno / sprzedaz
3.1784 / 3.4470

USD2 USA** - twój kurs
kupno / sprzedaz
3.0830 / 3.5504
** dotyczy płatności bezgotówkowych realizowanych kartami klientów indywidualnych
Ostatnio zmieniony środa 29 paź 2014, 11:50 przez Issac, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
maciex93

Pod paypal mam podpiętą tą kartę i ściąga mi z konta dokładnie tyle $ ile mam zapłacić, żadnych prowizji po drodze nie mam.
Awatar użytkownika
Issac

Przewalutowywujesz przez alior i przesyłasz już walute, nie złotówki tak ?
Awatar użytkownika
maciex93

Mam konto walutowe w t-mobile bankowe (kiedyś nazywało się to alior sync) obsługuje to nadal alior.
Walutę kupuję tu: http://kantor.aliorbank.pl/
Zakupione $ w kantorze przelewam na konto walutowe do którego mam kartę (darmową).
Kupując coś płacę przez paypal, paypal obciąża moją kartę w dolarach, więc koszt zakupionego przedmiotu to $*kurs po którym kupiłem.
Po drodze jest tylko 1 przewalutowanie, to które sam robię kupując dolary w kantorze.

Płacę po prostu dolarami tymi które mam na koncie.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

maciex93 pisze:
Płacę po prostu dolarami tymi które mam na koncie.
co ma z tego PayPal ??
ODPOWIEDZ