Dyskusja o driverze Trustfire TR3T6
Witam
Odgrzeję trochę temat bo wydaje mi się, że pojemności z testu nie mają się jak do rzeczywistości. Powołując się na test np Panasonic NCR wartość pojemności przy poborze prądu 3A wyniosła 2763mAh ale napięcie spadło do 2,5v.
A które urządzenie będzie działać przy takim napięciu?? bo na pewno nie latarka dużej mocy.
Podsumowując na podstawie latarki TrustFire TR3 t6, latarka ta w trybie maksymalnym ssie 2,5A a przy napięciu około 3,45 - 3,5 V wpada w tryb średni i analogicznie przy spadku do 3,3V w tryb słaby. Dlatego pojemność efektywna Ogniwa NCR do w/w latrki jest na poziomie 1300mAh.
Odgrzeję trochę temat bo wydaje mi się, że pojemności z testu nie mają się jak do rzeczywistości. Powołując się na test np Panasonic NCR wartość pojemności przy poborze prądu 3A wyniosła 2763mAh ale napięcie spadło do 2,5v.
A które urządzenie będzie działać przy takim napięciu?? bo na pewno nie latarka dużej mocy.
Podsumowując na podstawie latarki TrustFire TR3 t6, latarka ta w trybie maksymalnym ssie 2,5A a przy napięciu około 3,45 - 3,5 V wpada w tryb średni i analogicznie przy spadku do 3,3V w tryb słaby. Dlatego pojemność efektywna Ogniwa NCR do w/w latrki jest na poziomie 1300mAh.
Jesteście niesamowici.
Chciałem zobrazować na latarce o duże mocy ale ok jak zawsze to samo jak nie masz latarki za 1000zł to znaczy że badziew.
Następna moja badziewiasta latarka to Olight M20 warrior z diodą S2.
Przy trybie maksymalnym pobór prądu na poziomie 0.95A
Niesamowity badziewiasty sterownik przełącza latarkę w tryb średni przy napięciu 3.2V a przy 2,9V tryb średni robi się bardzo słaby, tryb niski do niczego się juz nie nadaje. Praktycznie latarka świeci jak świeczka tym samym może wydoi ogniwo do 2,5V ale po co komu takie światło, żeby poświeci do drzwi aby trafić kluczem.
Sumując użyteczna pojemność 2500mAh
Chciałem dodać, że latarka ma moc 350lm a trusfire posiada 3 diody xml, które potrzebują trochę prądu, ale przecież latarki typu fenix Tk70 działają same od siebie prawda?? to nic, że producent deklaruje 1,5h działa latarki w trybie maksymalnym ponadto latarka Fenix TK70 osiąga moc maksymalną tylko przy użyciu baterii lub akumulatorów o potwierdzonej laboratoryjnie pojemności 9000 mAh lub większej. Na pewno będzie działać na maksymlanym trybie aż do 2,5V. Chyba, że też ma sterownik badziewnym.
Inżynierowie kontroli jakości się odnaleźli, proponuje zmienić pracę i dostać sie do biura projektującego elektronika do latarek wysokiej rangi firm.
Chciałem zobrazować na latarce o duże mocy ale ok jak zawsze to samo jak nie masz latarki za 1000zł to znaczy że badziew.
Następna moja badziewiasta latarka to Olight M20 warrior z diodą S2.
Przy trybie maksymalnym pobór prądu na poziomie 0.95A
Niesamowity badziewiasty sterownik przełącza latarkę w tryb średni przy napięciu 3.2V a przy 2,9V tryb średni robi się bardzo słaby, tryb niski do niczego się juz nie nadaje. Praktycznie latarka świeci jak świeczka tym samym może wydoi ogniwo do 2,5V ale po co komu takie światło, żeby poświeci do drzwi aby trafić kluczem.
Sumując użyteczna pojemność 2500mAh
Chciałem dodać, że latarka ma moc 350lm a trusfire posiada 3 diody xml, które potrzebują trochę prądu, ale przecież latarki typu fenix Tk70 działają same od siebie prawda?? to nic, że producent deklaruje 1,5h działa latarki w trybie maksymalnym ponadto latarka Fenix TK70 osiąga moc maksymalną tylko przy użyciu baterii lub akumulatorów o potwierdzonej laboratoryjnie pojemności 9000 mAh lub większej. Na pewno będzie działać na maksymlanym trybie aż do 2,5V. Chyba, że też ma sterownik badziewnym.
Inżynierowie kontroli jakości się odnaleźli, proponuje zmienić pracę i dostać sie do biura projektującego elektronika do latarek wysokiej rangi firm.
koksik001, z tego co pamiętam M20 Olight jako główne źródło zasilania ma 2xCR123 czyli 6V i wtedy stabilizacja działa wyśmienicie. Jest to typowy przykład przetwornicy obniżającej napięcie więc raczej logicznym będzie, że skoro dopuszczono możliwość zasilania z 3.7V to po przekroczeniu progu napięcia przewodzenia dla ustalonego prądu stabilizacji już nie będzie (stąd przechodzenie w niższe tryby, spadek jasności). A i ogólnie, przystopuj proszę swój buntowniczy ton bo nie trafiłeś na zieloną łączkę a na forum ludzi, którzy domniemam (takie wrażenie z lektury Twoich postów) w większości mają dużo większe pojęcie w temacie od Ciebie (może warto ferować wyroki po zapoznaniu się z czymś więcej niż M20 plus jakieś Trustfire ).
Sometimes darkness can show you the light
Kto mówi, że ogniwo jest kiepskie??? Powiedziałem tylko, że rzeczywista efektywna pojemność wypada inaczej, niż na rozładowywarce ponieważ ta z ogniwa wysysa wszystko, a latarki potrzebują także swojego minimalnego napięcia, które zależne jest od mocy i trybu latarki. Ale nie ma co tego kontynuować bo zdaje mi się, że nie wiecie o co mi chodzi, a rozumienia na tym forum nie, trzeba było w regulaminie napisać forum tylko dla użytkowników którzy posiadają wysokiej klasy latarki. Ja nie krytykuje waszych latarek chcecie kupować latarki za duże pieniądze to kupujcie, ale krytykowanie słowami typu badziewia moim zdaniem nie jest na miejscu. Nie ma się co udzielać więc też więcej tu nie zajrzę. Szkoda mi jest tylko tych, którym pierzecie mózgi, że albo firmowa latarka albo nic.
Proszę moderatora o wydzielenie dywagacji.
krzycho> Mówisz i masz.
krzycho> Mówisz i masz.
Ostatnio zmieniony czwartek 27 wrz 2012, 21:24 przez greg, łącznie zmieniany 2 razy.
- Calineczka
- Kontakt:
Po to na tym forum pojawiają się charakterystyki rozładowani ogniw by można było określić czas świecenia latarki z określonym prądem w użytecznym zakresie pracy ogniwa lub sterownika.koksik001 pisze:Kto mówi, że ogniwo jest kiepskie??? Powiedziałem tylko, że rzeczywista efektywna pojemność wypada inaczej, niż na rozładowywarce ponieważ ta z ogniwa wysysa wszystko, a latarki potrzebują także swojego minimalnego napięcia, które zależne jest od mocy i trybu latark
Jak uwzględnisz straty napięcia na stykach i sterowniku, dodasz Vf diody i zerkniesz na charakterystykę rozładowania przy interesującym cię prądzie to dojdziesz do wniosku jakie akumulatorki dobrać do danej konstrukcji lub ewentualnie jaki sterownik zastosować by zwiększyć czas pracy lub poprawić stabilizację i sprawność układu zasilającego.
Jak uzyskujesz wykorzystanie ogniwa zasilającego w mniej niż 50% (Twoje 1300 mAh przy ogólnej pojemności 3000 mAh ogniw NCR w TrustFire TR3 t6) lub jak niską sprawność ma sterownik to coś jest nie tak... coś jest badziewne
Zastanów się jeszcze czemu sterownik zmniejsza jasność, czy jest to wina ogniwa czy może kwestia tego, że może pracować przy zasilaniu 2S i 3S a kiepsko sobie radzi z rozróżnianiem tego co ma podłączone