pomoc w doborze drivera

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
śledziowy

pomoc w doborze drivera

Post autor: śledziowy »

witam.

jestem tu nowy i chciałem prosić o pomoc w doborze sterownika led mocy do latarki.

konstruuje latarke na 3x led cree xp-g r5 połączone szeregowo , jako źródło zasilania zamierzam zastosować :

2x Li-Ion NCR18650A Panasonic 3100mAh

no i sterownik... myślałem o tym :
Sterownik driver LED 2,8-4,5V 3A konfigurowalny
Parametry:
8 źródeł prądowych CYT7135 38K, 8x 380mA + mikroprocesor
średnica 17mm - standard latarkowy
zakres napięcia zasilania 2,8-4,5V
zasilanie: 1x ogniwo Li-ion 18650 lub 3x NiMH
prąd maksymalny LED 3A
pełna stabilizacja prądu przy napięciu zasilania Vf LED + 0,15V, przy markowych ogniwach do 80-90% pojemności Li-ion
szybki PWM - brak migotania niskich trybów
konfigurowalny zgodnie z tabelą trybów pracy
pamięć ostatniego trybu bądź start od pierwszego
zmiana trybów standardowo 1-klikiem bezpośrednio po włączeniu latarki,
po 1 sekundzie wejście w zmianę trybu wymaga 2-kliku (zapobiega to samoczynnej zmianie trybu w wyniku utraty kontaktu ogniwa np. w czasie jazdy rowerem w terenie)
ochrona ogniwa ustawiona na około 2,8V - przejście w niższy tryb pracy (20%)
zasilanie idealne do najnowszej diody Cree XM-L z racji na jej niskie Vf (napięcie przewodzenia
sprawność całkowita w przedziale zasilania 2,8-4,5V wynosi ponad 90%)
( http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 57409.html )

ma on interesujące mnie tryby świecenia i zastanawiam się czy 3A dla tych diod wystarczy( w katalogu znalazłem że max prąd dla 1 diody białej zimnej to 1500mA co razem daje 5A :) ) czy szukać sterownika 5A

znalazłem jeszcze taki moduł : http://allegro.pl/le35xpgm-led-light-en ... 88133.html tylko że nap. zasilania to 10-18VDC i tu sprawa troszke się komplikuje

chciałem zaznaczyć że z zawodu jestem elektrykiem, a elektronika to moje hobby. Zapewnie to banalne ale nie jestem pewien czy 3A driver nie pozwoli wykożystać w pełni możliwości diod czy go uszkodzi.

z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość

pozdrawiam.

krzycho> Pisownia , zdania zaczynamy z DUŻEJ litery.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 wrz 2012, 19:33 przez śledziowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Witaj

TU Masz trzy moduły 3 x XP-G pasujące do zasilania 2 x lion. Wymieniony przez ciebie driver pasuje do 1 x lion (zakres napięcia zasilania 2,8-4,5V ).
Moduł LE20XPG zastosowałem w swoich lampkach rowerowych. W wersji Master ma zasilanie 6V - 9V. Przeczytaj specyfikację na stronie Mrelektronik.
Trzy wielkości modułów dostosowane do różnej optyki.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
ODPOWIEDZ