Obniżenie napięcia z 38V na 12V

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
bartex

Obniżenie napięcia z 38V na 12V

Post autor: bartex »

Witam, mam do wymiany żarówki w pięknym wzmacniaczu Technics SE-A900. Problem w tym że żarówki nie są dostępne w PL, jedynie na zamówienie w cenie 25zł szt. co czyni wymianę nie opłacalną (do wymiany przy okazji 10szt). Pomyślałem aby zrobić układ do taśmy LED która jest na 12V. Macie jakieś pomysły jak najprościej obniżyć napięcie z DC 38V na DC 12V?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Dużą powierzchnie masz do oświetlenia ? Może wystrczą np. ledy amber- bursztynowe i do każdej rezystor poprostu.
elektroda.pl
fazi

Post autor: fazi »

Zastosować stabilizator LM 7824 (znalazłem w necie, że max U wej. 40 V) i zastosować dwa takie same odcinki taśmy led połączone szeregowo, ewentualnie połączyć kaskadowo z LM 7812 - wtedy napięcie wej. dla niego nie będzie za wysokie. Prąd do 1 A, ale pamietaj o radiatorze.
A najprościej weź trzy odcinki taśmy led, połącz je szeregowo i podłącz bezposednio.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Może to Ci się przyda:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2918

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

A TAKIE coś i ledy z rezystorami ?
Napięcie wejściowe do 40V.
fazi

Post autor: fazi »

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie takiej przetwornicy było dobrym pomysłem we wzmacniaczu - może generować zakłócenia.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ